u017cy\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","200 ml mleka\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru\r","100 g mas\u0142a\r","szczypta soli\r","jajko do smarowania\r","przyprawy do posypania(opcjonalnie)\r","\r","Farsz\r","2 Cebule\r","0,5 kg kapusty kiszonej\r","2 li\u015bcie laurowe\r","3 ziarenka ziela angielskiego\r","100 g suszonych grzyb\u00f3w(...)kapustą i grzybami Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 100 g masła szczypta soli jajko do smarowania przyprawy do posypania(opcjonalnie) Farsz 2 Cebule 0,5 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 100 g suszonych grzybów 3 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Ciasto
Mieszam w Garnkuopakowanie suszonych drożdży 1 całe jajko + 1 żółtko 180 ml mleka 75 g masła 3 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa sól olej do smażenia 1 roztrzepane jajko Dzień wcześniej przygotować farsz: do garnka wlać wodę i włożyć umyte mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrana marchewkę. Posolić oraz popieprzyć. Gotować na średnim ogniu. Gdy mięso i marchewką będą miękkie(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie ułożyć fars. Przygotowane ciasto przełożyć na farsz i zawinąć, formułując rulon. Za pomocą noża pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut w 180ºC (tak długo, aż paszteciki uzyskają złoty kolor
Ugotowaćpodroby to podroby hi hi....uwielbiam je!. 2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina przyprawy uniwersalnej Kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Pieprz cajenne Majeranek 2 ząbki duże czosnku ************************************ Robimy ciasto.Wszystkie składniki zagniatamy z wodą.Wałkujemy(...)faszerujemy nadzieniem z płucek pierogi.Zlepiamy , gotujemy w osolonej wodzie.Cedzimy i okraszamy podsmażoną cebulką. Farsz - płucka myjemy ,gotujemy w osolonej wodzie z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości.Studzimy ,mielimy razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mielenia mięsa.Dodajemy do mielonego mięsa jajko i przyprawy , wymieszać.Nadziewać pierogi.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej Smażymy z dwóch stron Nasze krokiety
pichcisztowyjąć żółtka. Szczypiorek drobno posiekać, odłożyć 1/3 do posypania jajek. Do miski włożyć żółtka, dodać majonez, szczypiorek. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, posypać pozostałym szczypiorkiem. Smacznego
Stare Garyzdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry - pęczek koperku - pęczek pietruszki - kilka listków świeżej mięty - 1 łyżka cukru - szklanka bulionu drobiowego(...)sól, pieprz Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory. Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki. W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie
upichconabyć zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka(...)Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika, po ok. łyżce stołowej - czubatej, brzegi zawijamy do środka
Ratunku obiadkanapek wycinamy środki (jak na zdjęciu) Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Na tej samej patelni wlewamy kilka kropli oleju, układamy chleb, do środka nakładamy farsz, delikatnie zalewamy jajkiem, posypujemy serem żółtym i przykrywamy wyciętym środkiem. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z obu stron. Podajemy na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Pani na desergruszkę i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta ponad bakaliami i na końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze
Dzieje kuchennej Wiewióryzostał mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling(...)kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej do smażenia Wykonanie: – Farsz należy podgrzać, ja to zrobiłam w kuchence mikrofalowej. – Rozłożyć
To co kochamZachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko 150 g mąki (typ 450) sól olej Farsz: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce(...)drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem. Do ostygniętych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Wyrabiamy na dość kleiste ciasto. Formujemy placuszki, nakładamy farsz i przykrywamy drugim plackiem.Tak uformowane kotlety smażymy na gorącym oleju. Na koniec odsączamy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym i gotowe! Możemy z podać z sosem
Dominacja smakuświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłego mleka lub o 2-3 łyżki więcej w zależności od wchłanialności mąki 60 g roztopionego masła 2 duże jajka szczypta soli FARSZ: 500 g kiszonej kapusty 800 g pieczarek [ u mnie podgrzybki, opieńki] 50 g suszonych grzybów 2 cebule 3 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu łyżka(...)Gotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu dokładnie odcedzić, ponieważ farsz musi być suchy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pokroić w pasy i na każdym paku rozłożyć nadzienie.Zwinąć roladki i pokroić na małe kawałki.Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką itd. Piec około 18 - 20 minut
Moje domowe kucharzeniedrożdżowe wypieki! Zapraszam do wypróbowania :)) Składniki: >Ciasto *50 dag mąki *5 dag drożdży *10 dag masła *150 ml mleka *pól szk cukru *3 żółtka *1 całe jajko *cukier wanilinowy >Farsz: *50 dag jagód *4 łyżki cukru > Kruszonka: *1/2 margaryny * 1 szk mąki *1 szk cukru *cały cukier wanilinowy Przygotowanie: 1. Drożdże rozpuścić z 2 łyżkami ciepłego mleka(...)roztapiamy, a mleko podgrzewamy. 4.Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, tarte jajka i rozpuszczone masło. 5. Wyrabiając ciasto dodajemy ciepłe mleko, a następnie całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. 6. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. 7. Wałkujemy i wycinamy trójkąty. 8. Farsz z jagód nakładamy na iasto i zwijamy w strone wierzchołka. 9.Jajko rozbełtać, posmarować rogaliki
FITBUuKŚwięta Bożego Narodzenia polecam z makiem , polane masełkiem z miodem i orzechami włoskimi. Pycha! Składniki (na około 38 sztuk) : Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 800 g kapusty kiszonej 80 g boczku parzonego 1,5 – 2 szklanki wody 1 cebula 3 płaskie łyżeczki kminku około 3 łyżeczek cukru 1 łyżka masła sól(...)miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Następnie rozwałkować na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się
Oryginalny smakCIASTO: 30 g drożdży świeżych płaska łyżeczka cukru łyżka mąki 3 łyżki ciepłej wody 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej łyżeczka soli 60 g masła jajko 200 ml mleka FARSZ: 3 duże cebule 3 łyżki ziaren czarnego sezamu lub maku + jajko Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ciepłą wodę. Całość dobrze wymieszaj. Odstaw(...)wrzące. Gdy drożdże wyrosną, przełóż je do mąki, dodaj jajko i ciepłe mleko z masłem. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej będziesz wyrabiać tym lepiej. Gdy ciasto będzie gotowe, zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Przygotuj farsz: Cebulę pokrój w kostkę, włóż ją do garnka zalej szklanką wody i gotuj
365 dni dookoła kuchni