jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:56/455)

Koszyczki z kruchego ciasta z farszem mięsnym 132

Pyszne, dekoracyjne i jednocześnie sycące danie mięsne :) Składniki na ciasto: 20 dag mąki 12 dag masła 1 łyżka smalcu 2 żółtka sól do smaku 1 jajko do smarowania Składniki na nadzienie: 30 dag pieczonego mięsa ½ czerstwej bułki 1 cebula 2 dag masła sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Mąkę posiekać z masłem, smalcem, dodać żółtka i sól do smaku(...)rozwałkować, wycinać szklanką kółka i wcisnąć do nasmarowanej tłuszczem foremki. Z resztek ciasta uformować uchwyty do koszyczków. Koszyczki i uchwyty podpiec w piekarniku na złoto. Następnie nadziewać mięsnym farszem, posmarować rozmąconym jajkiem, wpiąć uchwyty i zapiec w temperaturze 190 stopni około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
drożdżowe paszteciki z cebulą 138

cebulowe nadzienie. Wspaniale smakowały podane z sosem czosnkowym.  Składniki: na ciasto: 600 g mąki 1 szklanka mleka 30 g drożdży 2 jajka łyżeczka soli łyżeczka cukru 100 g masła łyżka ziół prowansalskich łyżeczka bazylii na farsz: 1 kg cebuli 2 łyżki pikantnego ketchupu  sól, pieprz 2-3 łyżki oleju dodatkowo: jajko sezam czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku(...)oleju. Lekko posolić, przyprawić pieprzem a na końcu dodać ketchup i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać po dwa przeciwległe rogi. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką i sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C  i piec aż będą złote około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta cukiniowa 176

szklanki mąki - 1/2 kostki margaryny - szczypta soli i pieprzu - szczypta proszku do pieczenia - odrobina ziół prowansalskich Nadzienie: - średnia cukinia - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 1 jajko i białko - olej - 2 łyżki śmietany kwaśnej - 25 dkg sera żółtego - przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprz Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy(...)bazylią. Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii. Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C. Pod koniec oprószamy słodką papryką i resztą żółtego sera

Zainspirowana w kuchni
NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM 159

ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem, śmietaną i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku). Sos truskawkowy: truskawki rozmrażam w rondelku pod przykryciem podgrzewając około 10 minut na większym ogniu

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM I DOMOWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 185

ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z jajkiem i cukrami (ilość cukru pudru zależy od Waszego indywidualnego smaku, ja zrobiłam słodsze nadzienie, ponieważ polewa czekoladowa nie jest zbyt słodka). Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną

JejKuchnia
Szybkie i proste naleśniki z twarogiem 212

ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo szybko i prosto! Składniki: 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki mąki pszennej tortowej  1 jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki

Truskawkowa Fiesta
"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 335

też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna(...)miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 5. Stolnicę podsypać lekko mąką, wyłożyć część ciasta. Rwać kawałki, spłaszczać na dłoni, nakładać

Kto ugości moich gości?
Pierogi z brukselką i bryndzą 190

bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje          ciasto  2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody         farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy 2 duże  cebule 2 łyżki margaryny do smażenia łyżka cukru sól i pieprz przepis Brukselkę oczyszczamy, zalewamy wrzątkiem(...)drobno kroimy. Cebulę szatkujemy i dusimy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do pokrojonej brukselki i cebuli dodajemy bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jajka i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto, po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy

Smakowite Dania
Omlet z kiełbasą i pieczarkami 143

Uwielbiam kombinować przy śniadaniach. Szczególnie moich ulubionych z użyciem jajek, bo tutaj mam bardzo szeroki wachlarz możliwości. Jeszcze mam tak wiele pomysłów, że zaskoczę Was nie raz! Dzisiaj proponuję mega pyszne śniadanko, które doda Wam niesamowitej porcji energii. Potrzebujemy: 3 jaja 10 cm kiełbasy podwawelskiej Maestro Henryk Kania 1/2 cebuli 2 pieczarki 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżka oleju 1 łyżka(...)razem z masłem. Całość lekko solimy i dusimy do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. Smażymy wszystko po odparowaniu wody jeszcze przez minutę i ściągamy nasz "farsz" na talerzyk.  Jajka lekko rozkłócamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy około 20 s (bez mieszania, oczywiście), następnie rozkładamy równomiernie na omlecie nasze nadzienie

MamaOskarka
Krokiety z mięsem 291

gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawiamy do smaku. Ciasto naleśnikowe: - 2 do 3 szklanek mleka - 3 jajka - pół łyżeczki soli - 5 łyżek oleju - mąka, tyle ile zabierze ciasto 1. W zależności jakie grube pieczecie naleśniki dajcie mniej lub więcej(...)składników. Wszystkie produkty miksujemy na najwyższych obrotach 3-4 minuty aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 2. Naleśniki nadziewamy farszem mięsnym, zawijamy, moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony

Apetyczna babeczka
TARTA Z GRUSZKAMI SZPINAKIEM GORGONZOLĄ I ORZECHAMI 212

danie. Polecam na imprezy, na pewno zaskoczycie nim najbliższych. Smakuje również wyśmienicie na zimno.  Składniki na ciasto:  200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko sól Składniki na farsz: 4 szt.gruszek 200 g sera gorgonzoli garść orzechów włoskich świeże liście szpinaku sól świeżo mielony czarny pieprz łyżka oliwy z oliwek ząbek czosnku Składniki na masę jajeczną(...)gałki muszkatołowej sól świeżo mielony czarny pieprz Zacznijmy od ciasta. Do mąki dodałam pokrojone na kawałki masło, jajko i sól.  Zagniotłam wszystkie składniki. Zawinęłam ciasto w folię i włożyłam na godzinę do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodziło, przygotowałam farsz. Na patelnię wlałam oliwę i chwilę smażyłam starty czosnek. Podsmażyłam przez około 5 minut szpinak. Przyprawiłam go solą

potrawyregionalne
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami 297

Składniki: Ciasto : -200 g mąki -100 g masła -1 jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim(...)Połączyć ze szpinakiem i kurczakiem, dodać pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać

Kulinarne przemyslenia
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą 210

rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas mieszając(...)elastyczne i przyjmie sporo mąki, ale też nie przesadzajcie z podsypywaniem. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta, wycinarką lub nożem tniemy go na kwadraty o boku około 4 cm. Nakładamy farsz i składamy jak kartkę papieru, wzdłuż osi, łącząc przeciwległe boki, tak by powstał prostokąt. Łapiemy za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskamy kształt jak na zdjęciu

Niedzielny kucharz
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 268

kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże pokruszyć, dodać cukier oraz połowę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży dodać 2 łyżki(...)wymieszać. Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość około 5mm. Wykroić okręgi o średnicy około 10cm. Na środek każdego okręgu nałożyć łyżkę farszu. Zalepić jak tradycyjne pierogi, dociskając brzegi ząbkami widelca. Na wysmarowanej masłem blaszce ułożyć pierogi. Posmarować je rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni do ich zrumienienia (około 15-20 minut). Na jedną porcję doskonale sprawdzają się 2 pierogi

Jacob Tastes
Przepisy na wigilię: Pierogi z kapustą i grzybami 145

rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny zarazem. Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cieplej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz : Kapusta z grzybami według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Mąkę przesiej do misy, dodaj sól, wymieszaj. Wbij jajko i wymieszaj z mąką drewnianą łyżką. Stopniowo wlewaj wodę, cały(...)też nie przesadzaj z podsypywaniem mąką, bo pierogi będą twarde.. Po uzyskaniu cieniutkiego płata ciasta, wycinarką lub nożem tnij na kwadraty o boku około 4 cm. Nałóż farsz i złóż jak kartkę papieru, wzdłuż osi, łącząc przeciwległe boki, tak by powstał prostokąt. Złap za dwa dolne rogi i sklejamy ze sobą. Dzięki temu uzyskasz kształt jak na zdjęciu

Niedzielny kucharz