jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:56/455)

Kartacze / Pyzy z mięsem 145

kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.   Ciasto: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu  Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy(...)łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki

Szefowa kuchni
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 641

często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy zasmażone pieczarki, przyprawy, wyrabiamy farsz (powinien być puszysty i lekko pikantny). Gotowym napełniamy połówki jajek ("z czubkiem"), układamy na udekorowanym półmisku. Przygotowujemy sos : majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy(...)pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek i przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie doprawiamy do smaku. Nadziewamy

Moja Książka Kucharska
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 100

SKŁADNIKI :  600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki  sól pieprz do smaku(...)około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch

Kulinarne Fantazje Marioli
KOPERTY Z PIECZARKAMI 211

pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam Składniki: na 6 krokietów/kopert-ciasto: 2 szklanki mąki 1 3/4 szkl.wody gazowanej 1 jajko szczypta soli morskiej Kamis smalec do smarowania patelni farsz: 35 dag pieczarek sól morska Kamis pieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko  bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować(...)nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron RADA : Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć

Z Majeczką w kuchni
Krokiety z pasztetem 309

tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie ! Spróbujcie! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : ** Mąka – 1 szkl ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** mleko – ok. 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** olej – 70 ml FARSZ: ** drobiowy pieczone pasztet – 300 g ** marchew – 2 szt ** duża cebula – 1 szt ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej(...)mieszamy i ucieramy do powstania konsystencji nadającej się do smarowania. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚC : Na środek naleśników układamy po 2 łyżki farszu , zakładamy boki i zwijamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 146

wiem kiedy bym się na nie zdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć(...)jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze

Państwo Wojtczuk gotują
Krokiety z warzywami 173

Przykładowy przepis na naleśniki: Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania(...)Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć ok. 10 minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć

Praktyczna pl
Fit zawijańce a la krokiety. 175

dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli  margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona  łyżka oliwy  mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka(...)Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min.  Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią. Zdrowsza wersja tradycyjnych

Tagebuch po polsku
Jesienne pierogi z grzybami 138

poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone

Spektrum Smaku
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 130

takich firm było więcej na rynku. Polecam tym bardziej, że można ją zamówić przez Internet z dostawą do domu. Składniki: Ciasto: 70 dag  mąki tortowej Młynomag 1 jajko Gorąca woda Farsz: ½ kg mięsa wołowego 15 dag drobnej soczewicy 1 marchewka 2 małe cebule 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Sos  ziołowy: 1,5 szklanki mleka(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Szczypta gałki muszkatołowej Sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar  zostawiam,  w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce

Wanilia i Kardamon
Cebularze 165

dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami mąki i odstawiam na około 20 min, przykryte ściereczką, aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuszczam i studzę. Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło, jajka, sól  i resztę mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam(...)smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część  lekko rozpłaszczam, nakładam farsz, smaruję rozmąconym jajkiem, układam na posypanej mąką blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam  na 10-15 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam wyrośnięte cebularze i piekę aż się zrumienią

Bea(u)ty kitchen
JAJKA FASZEROWANE CUKINIĄ 162

średniej wielkości, mała cebula, łyżka masła, sól i pieprz, łyżeczka tymianku, 4 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka ostrej musztardy. Dekoracja: kawałek czerwonej papryki, kilka listków natki pietruszki. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram. Przekrawam na połówki, wyjmuję żółtka. Cebulę i paprykę kroję w bardzo drobną kosteczkę, cukinię (wraz ze skórką) ścieram na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę(...)około 5 minut, aż nadmiar wody wyparuje. Często mieszam. Żółtka rozgniatam widelcem, łączę z majonezem, śmietaną, musztardą oraz cukinią. Dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Przygotowanym farszem napełniam połówki jajek. Dekoruję posiekaną papryką i listkami natki pietruszki

JejKuchnia
Jajka faszerowane tuńczykiem i porem 148

korzenia pora 1 łyżka masła Garść posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżeczka musztardy 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu Kilka rzodkiewek Sól Pieprz czarny mielony Wykonanie: Jajka ugotować na twardo (ok. 10 min.) w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połowę i wyjąć żółtka. Wrzucić do miseczki. Por pokroić na półtalarki. Podsmażyć na maśle(...)wymieszać. Ja dałam dużą puszkę tuńczyka (180 g) i farszu zostało mi na kanapki, ale możecie dać mniejszą puszkę. Tylko pamiętajcie, że pasta na kanapki jest wyśmienita. Gotowym farszem napełnić połówki jajek i udekorować wg uznania. Smacznego

Przepisy Babci
Faszerowane roladki z szynki w galarecie 341

obieramy i każde kroimy na 8 części *** *** Ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek drobno kroimy *** *** Każdy plasterek szynki smarujemy łyżeczką serka *** *** Na szynce układamy łyżkę pokrojonych warzyw oraz dwa kawałki jajka *** *** Szynkę z farszem zwijamy w roladki *** *** Do prostokątnego naczynia wlewamy trochę galaretki (około 0,5 centymetra wysokości naczynia) i wkładamy do lodówki aby stężała *** *** Na stężałej galaretce układamy roladki z szynki(...)mieć konsystencje lakieru do paznokci) i układamy na nich dowolne ozdoby. Całość wkładamy ponownie na chwilę do lodówki aby stężało *** *** Ozdobne kwiatki wycięłam za pomocą małej wykrawaczki z białka jajka, a środki z papryki *** *** Gdy galaretka zastygnie, a dekoracja „przyklei” się do roladek, zalewamy całość tężejącą, gęstą galaretką i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia *** *** Przed podaniem roladki

Blog z Apetytem
Spiralna tarta z warzywami 177

dołożyć po kilka warstw bekonu. Poziom zaawansowania: Trudny Składniki na formę o średnicy ok. 26 cm: Kruchy spód 200 g mąki pszennej tortowej 100 g zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek(...)sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu sól i pieprz Przygotowanie: Aby zrobić spód do tarty, mieszamy w misce mąkę, sól, zimne masło posiekane nożem na kawałeczki i jajko. Całość ugniatamy jak najszybciej, na w miarę jednolitą masę. Ważne jest, aby ręka miała jak najkrótszy kontakt z ciastem. Dzięki temu spód będzie bardziej kruchy. Następnie formujemy z ciasta kulkę

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania