jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:63/455)

Paszteciki z ciasta francuskiego z furskim farszem / Paszteciki ruskie 286

wszystkim smakowały:). Powstały przypadkiem, kiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:).  2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku  Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się(...)pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.  3. Boczek podsmażamy na suchej patelni, posypujemy nim paszteciki

Szefowa kuchni
Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem 186

mąki pszennej 125 g masła 2 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ziemniaki księżnej: 70 dkg ziemniaków młodych 1 jajko 1 łyżka masła sól 1 ząbek czosnku farsz: 250 g bobu 3 parówki cienkie wieprzowe małe 1 jajko 3 białka 400 g jogurtu greckiego sól, pieprz 1/3 pęczka koperku 1/2 masy ziemniaków księżnej olej(...)ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra

wesoła kuchnia
Pierogi ruskie ze skwarkami 147

Mamine przysmaki...  Składniki na ok. 80 pierogów Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej(...)razem z białym serem.  2. Margarynę topimy, wrzucamy obrane i posiekane w pióra cebule. Rumienimy na złoty kolor. Dodajemy do farszu razem z przyprawami.Dokładnie wyrabiamy- najlepiej dłonią. 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie, wbijamy jajko, polewamy olejem i siekamy. 4. W trakcie siekania stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z soczyście zielonym farszem 123

niewiele, żeby stworzyć pyszne, pożywne i zdrowe danie! NALEŚNIKI Z ZIELONYM FARSZEM Czas przygotowania 20 minut Z podanych składników wyszły 4 duże naleśniki Naleśniki 2 jajka Łyżka mąki amarantusowej Pół szklanki wody Farsz Szklanka zielonego groszku (mrożonego) 200 g szpinaku 2 łyżki serka wiejskiego Ząbek czosnku Oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, mięta Naleśniki Jajka roztrzepać z wodą, dodać mąkę

HealthyCreations
Jajka faszerowane pastą warzywną 206

Jajka faszerowane bardzo często przygotowuję na święta Wielkanocne, tym razem do farszu użyłam pasty warzywnej o smaku grzybowym od firmy Rolnik , jajka wyszły bardzo smaczne. Doskonale się sprawdzą w poście na kolację lub śniadanie, polecam. Składniki: 6 jajek 150 gram pasty warzywnej o smaku grzybowym Rolnik sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Jajka przekładamy(...)wyjmujemy żółtka, białka odkładamy na talerzu. Do żółtek dodajemy pastę warzywną, olej i rozcieramy widelcem na gładka masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy odłożone białka, szczypiorek drobno siekamy, posypujemy nim jajka

Bajeczna Kuchnia
ROLADKI Z UDEK FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 1705

aromatycznym mielonym mięsem. Roladki wyszły pyszne! Na pewno często będę wracała do przepisu ... :)) Składniki: 8 u dek z kurczaka bez skóry i kości Na farsz: 400g mielonego mięsa (u mnie mielona łopatka) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku słodka papryka sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy tymianek 3 cebule olej do smażenia Wykonanie:  Udka(...)skóry) lekko rozbić. Posypać z obu stron solą, pieprzem ziołowym, słodką papryką i tymiankiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz. Mięso (u mnie łopatka) zmielić. Dodać jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrobić. Na każde udko nakładać farsz, zwinąć formując roladkę. Spiąć wykałaczką lub związać bawełnianą

Walijskie Pichcenie
Pierogi ruskie 179

które rodzice wkładają w ich zrobienie, daje genialne i pyszne połączenie. 1 h ok. 36 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie: Na początku gotujemy ziemniaki i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc w środku(...)dziurkę, do której powoli wlewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy jajka i sól. Wyrabiamy ciasto do momentu, w którym stanie się ono jednolitą masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko

Ania i Marcin gotują
Muszle makaronowe faszerowane kanapkowym serkiem i suszonymi pomidorami 590

dwóch produktach takie zdanie, że czym by ich nie nadziać, zawsze fajnie smakują. Są dobre i na ciepło i na zimno. Tym razem muszle na zimno, z farszem z kremowego serka kanapkowego, jajkiem, suszonymi pomidorami oraz szczypiorkiem. Całość bardzo fajna, choć …. porcja jest mała Z podanych niżej proporcji nadziałam 12 muszli. Spokojnie dalibyśmy radę drugiemu tyle;) 12-18 muszli(...)gotujemy na twardo. Zimne obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki. Suszone pomidory osączamy z zalewy. Drobno kroimy. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek dodajemy serek kanapkowy, pomidory suszone oraz większość szczypiorku (część odkładamy do dekoracji). Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem (mniej więcej po 1 pełnej łyżeczce na 1 muszlę

Smaki Na Talerzu
Paszteciki krucho drożdżowe z kapustą i grzybami 216

podsypywania - 35g drożdży instant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany - 250g margaryny - 227g masła - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi   Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych(...)Dzielimy na 4 części i po kolei wałkujemy formując prostokąt o grubości ok. 4 mm. Nakładamy farsz, pozostawiając 2 cm wolne od dłuższego brzegu i zwijamy. Kroimy na porcje, jakie nam odpowiadają. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące, np. z barszczem czerwonym

mojewypiekiinietylko
NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 174

ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 11 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: 1/2 szklanki wody gazowanej, 3/4 szklanki mleka, mąka, sól, 2 małe jajka, 2 łyżki oleju. Składniki na farsz: większy kawałek ulubionej kiełbasy, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule szalotki (możecie użyć też zwykłej lub całkowicie pominąć), 1/2 mniejszej papryki czerwonej, puszka pomidorów krojonych, zioła prowansalskie, pieprz cayenne(...)bazylia. Przygotowanie: Mąkę, sól, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od 3/4 szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam

JejKuchnia
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 208

stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek(...)wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga

Kulinarny karnet Christophera
paszteciki fińskie 136

kiszonej 1 cebula 1 jajko 100 g startego żółtego sera ząbek czosnku sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek(...)przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę  farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SZPINAKOWA TARTA 115

dobrych dwóch tygodni.Był j uż makaron , lasagne . Kolej na tart ę szpinakową :) składniki: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła  20 dag serka śmietankowego 4 łyżki żółtego sera ( tartego ) 2 jajka(...)pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam. Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tart ę piekłam

Darcia w kuchni
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 290

środku i chrupiące na zewnątrz. Mniam… To ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy(...)suchej patelni, zmielić i dodać do farszu. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta formować podłużne placuszki robiąc na środku, wzdłuż wgłębienie. Nałożyć trochę farszu i zlepić boki tworząc paluchy. Każdy paluch maczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Panierkę delikatnie docisnąć i czynność powtórzyć. Gotowe paluchy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Sos czosnkowo-orzechowy: Orzeszki ziemne

Oryginalny smak
Domowe ravioli z piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem, z sosem Marinara 211

Dodatkowo: parmezan świeży koperek   Przygotowanie: Przygotowanie farszu: Mięso z piersi indyka zmielić w maszynce do mielenia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest młoda, nie trzeba obierać) . Liście szpinaku oraz por drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli(...)grubość ciasta to ok. 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykroić prostokąt (u mnie ok. 10 x 16 cm). Na środku ciasta (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć 3 kulki farszu w równych odstępach. Roztrzepanym jajkiem (przy użyciu pędzelka lub kawałka ręcznika papierowego) posmarować prawy, lewy i dolny bok oraz przestrzeń pomiędzy kulkami z farszu (górnej krawędzi nie smarujemy, żeby ciasto nie rozmokło

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania