wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz
Anioły w kuchnijuż sporo. Ten jest najlepszy na jaki trafiłam. Może to dlatego, że dostałam go od... mamy? :-) Paszteciki z tego przepisu smakują idealnie zarówno z farszem mięsnym, jak i bezmięsnym. Składniki -0,5 kg mąki -2 jajka -1 żółtko -2 łyżki śmietany -2 dag masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 dag drożdży -szczypta soli Przygotowanie Drożdże rozpuścić w śmietanie(...)dodać jajka, żółtko, rozpuszczone drożdże, proszek do pieczenia, szczyptę soli, masło. Wyrobić ciasto. Rozdzielić na dwie części, rozwałkować, podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 4x7cm. Nałożyć farsz i zwijać, posklejać i posmarować jajkiem. Poukładać na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180st. do zarumienienia. Smacznego
Zielona Kuchniafrancuskiego . Jak już kiedyś pisałam , przekąski z tym ciastem sa łatwe ,szybkie i przyjemne. Dzisiaj też coś takiego przedstawię. Przepis na farsz powstal z tego co było w lodówce , niestety wybór miałam prawie żaden . Czyli pieczarki i jajka . Solo(...)było tego za mało żeby posmarować płat ciasta . Dlatego musiałam połączyć . Wyszło coś takiego Jesli chodzi o formę to żaden wynalazek dlatego przyznaję się tylko do farszu. Skladniki ciasto francuskie 7 jajek 11 pieczarek (miałam średnie) 1 duża cebula sól,pieprz 6 jajka ugotowałam na twardo , cebulę i pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam ( można posiekać grubiej
Eli GotowanieSkładniki na ciasto: 5 średnich ziemniaków- ugotowanych 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej około 3 łyżek mąki pszennej sól, szczypta gałki muszkatołowej składniki na farsz: 10 dag świeżego szpinaku 5 dag żółtego sera około 10 dag sera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko(...)potem zagnieść ciasto podobnie jak na kopytka - powinno być ciut luźniejsze Rozwałkować rękoma i odkrawać po kawałku na taką wielkość, by po ułożeniu farszu na środku móc sklejać na niewielkie kotlety Maczać w rozmąconym jajku, obtaczać w bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano. Przygotowanie farszu: Umyty szpinak pokroić dość drobno i podsmażyć na maśle, dodać przecisnięty czosnek oraz
Proste Potrawywypróbować z innym farszem niż tradycyjnym - z mojego rodzinnego domu - farszem z kapustą i grzybami. Dziś farsz z pieczarek i sera z dodatkiem świeżego koperku. Składniki: 6 naleśników 600 g pieczarek 120 g tartego żółtego sera 1 średnia cebula bułka tarta do panierki jajko sól, pieprz, słodka papryka i lubczyk garść świeżego koperku drobno(...)posiekanego masło klarowane Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone w kosteczkę pieczarki oraz cebulę. Duś chwilę, następnie dodaj żółty ser połączony z koperkiem, przypraw. Smaruj naleśniki farszem, zawiń dobrze, obtocz w jajku i bułce, smaż na złoto z obu stron. Smacznego
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej 3 jajka odrobina wody 1 łyżka oleju FARSZ : 150 g łososia(...)puszki Graal w sosie własnym 100 g ricotty łyżka posiekanego koperku sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek do polania pierożków Składniki farszu wymieszać w miseczce i doprawić do smaku. Mąkę przesiać i wbić do niej dwa jajka oraz jedno żółtko, wlać olej i odrobinę wody, zagnieść elastyczne ciasto. Uformowane ciasto zwinąć w folie aluminiową i odłożyć na 30 minut
Kulinarne Fantazje Mariolibożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2 h ok. 18 szt. Składniki: farsz kapusta kiszony (litrowy słoik) mięso gotowane z rosołu ok 0,5 kg 2 czerwone papryki 4 większe cebule sól, pieprz naleśniki 0,5 l mleka 1 szklanka wody 2-3 jajka mąka sól, pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy i dusimy na patelni. Kiedy jest już uduszona dodajemy(...)paprykę kroimy w miarę drobno i dodajemy do farszu. Voilà! Farsz gotowy! Składniki na naleśniki mieszamy, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Smażymy i zawijamy je z farszem. Otaczamy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliły. Przepis na barszcz znajdziecie TUTAJ:) SMACZNEGO! Ania i Marcin
Ania i Marcin gotująwystudzić. Blenderem rozdrobnić jajka,dodać groszek i majonez,zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Stosować jako smarowidło do kanapek lub jako farsz do naleśników czy jajek
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 3,5 g suchych drożdży 50 g roztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 400 g mrożonego szpinaku (brykietu) 100 g sera feta 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy(...)upływie 30 minut każdą kulkę wałkujemy na pasek o dł. około 20 cm. Na pasku układamy farsz i rolujemy ciasto. Bułeczki wkładamy do formy na muffiny, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę malujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitywłaściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki
Marder&Marder Manufacturedodajemy pokrojoną w kostkę połówkę jajka i pokrojonego w kostkę ogórka.Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie majonezem lub jogurtem. Bułkę pełnoziarnistą kroimy na pół, nadziewamy farszem rybnym, dekorujemy połówką jajka i plasterem ogórka. Do dzieła - na 5 minut pracy stać każdego. Taką pastę możesz też przygotować wieczorem, włożyć do lodówki, a rano cieszyć się z pysznego śniadania
Mój Smak na Życiekostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniestole wigilijnym. Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, będziecie nimi zachwyceni. Przy okazji lepienia tradycyjnych, wigilijnych pierogów, zachęcam zostawić trochę ciasta i część pierogów zrobić właśnie z tym szpinakowo-łososiowym farszem. Te pierogi smakują najlepiej podane prosto “z wody”. Możecie dodatkowo je okrasić odrobiną Optima Cardio. Pierogi będą komponować się także doskonale z sosem holenderskim . Przepis na pierogi przygotowałam(...)się nowy przepis. Przepis na pierogi ze szpinakiem i łososiem Drukuj przepis Porcji: 32 Czas gotowania: 1 godzina Składniki Ciasto: 500 g mąki, 3/4 szklanki ciepłej wody, jajko, łyżeczka Optima Cardio Farsz: 100 g szpinaku, ząbek czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżka Optima Cardio, sok z 1/4 cytryny, 100 g łososia wędzonego na zimno, 100 g kremowego serka kanapkowego, sól
Kuchnia Bazyliismażenia Przygotowanie : Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku
Kulinarny Pamiętniknadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku(...)wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto. źródło: przepis własny Ilość porcji: 24 krokiety Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbary