jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:68/455)

Pieczarki faszerowane 212

smażenia Przygotowanie :  Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku

Kulinarny Pamiętnik
Krokiety z kapustą i pieczarkami 699

nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej kapusty 50 dag pieczarek 2 cebule 1 duża marchewka sól, pieprz ponadto: jajka tarta bułka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w rondelku(...)wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi i przecinamy na pół. Panierujemy w jajkach i tartej bułce. Smażymy na złoto. źródło: przepis własny Ilość porcji: 24 krokiety Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
SŁODKO-SŁONA TARTA Z PIGWĄ, ORZECHAMI, MIODEM I SERKIEM BRIE 178

pieczenia : 40 min. Chłodzenie : 1godz. Składniki na ciasto  : ● 280 g mąki pszennej ● 125 g miękkiego masła ● 50 g płynnego miodu ● 30 g orzechów włoskich ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na farsz : ● 4 pigwy ● 1 duży kawałek sera brie (ok. 250 g) ● 3 duże jajka ● 200 ml śmietany kremówki ● 20 g starego parmezanu ● ½ pęczka szczypiorku ● oliwa z oliwek ● sól(...)kruche ciasto : miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Przygotuj farsz : oczyszczone pigwy obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, i pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami 193

SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz(...)misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia. Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty

Food Square
JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 263

cytryny 1-2 łyżki posiekanego koperku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Ugotowane i obrane jajka przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka - 5 żółtek odkładamy do farszu, a pozostałe do sosu do jajek. Białka układamy na deseczce. Krok 2. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekane pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby(...)masę, dodajemy pieczarki z cebulą oraz czerwoną paprykę, doprawiamy do smaku i wyrabiamy. Gotowym farszem napełniamy połówki białek ("z czubkiem"), układamy na półmisku udekorowanym zieleniną. Krok 4. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną, keczupem, musztardą i roztartymi żółtkami, doprawiamy do smaku i polewamy nim jajka. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym (panierowane) 240

kotletów mielonych. Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem.     500g pieczarek (czym większe - tym lepsze) Farsz:     250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała)   1-2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Panierka: mąka pszenna 1 jajko bułka tarta  Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: ulubiony(...)Mięso mielone wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, cebulą i resztą składników. Z umytych i osuszonych (ja jeszcze je obieram) pieczarek usunąć nóżki. Każdy kapelusz nadziać farszem i zapanierować - dokładnie obtoczyć w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej. Pieczarki smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony

Di gotuje
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 190

mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu, sezam do posypania Farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie(...)miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 45 minut). Ciasto dzielić na części i każdą wałkować w kształt prostokąta (podsypywać mąką). Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut

Bullio
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 268

mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania 100 g masła 50 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu, sezam do posypania Farsz: Kapustę wyłożyć na durszlak i przepłukać wodą. Przełożyć do dużego garnka i zalać dwoma szklankami wody. Gotować kilka godzin (ok. 3-4 godzin aż kapusta będzie(...)miejsce do czasu podwojenia objętości (ok. 45 minut). Ciasto dzielić na części i każdą wałkować w kształt prostokąta (podsypywać mąką). Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić w poprzek na paszteciki (ok. 3 cm). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut

Bullio
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 202

porcje: 2 dorady sok z 1/2 cytryny sól, pieprz 2 łyżki masła Farsz: 80 g ugotowanych na parze brokułów 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekany 2 łyżki masła natka pietruszki 2 łyżki tartego sera żółtego 1 małe jajko 1 szklanka śmietany 18% 1 cukinia sól, pieprz Na patelni roztopić masło, zeszklić(...)napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Moja Galeria Smaku
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 240

składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej 2 łyżki śmietny 18 % 2 łyżki oleju 1 jajko duża szczypta soli farsz brokułowo-serowy 2 brokuły (nieduże po 500 g) ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik) 1 duży ząbek czosnku sól,pieprz Brokuły podzielić na różyczki(...)Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika

Monia miesza i gotuje
,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 253

Gwarantuje że w taki sposób podany kurczak zrobi furorę na rodzinnym obiedzie. Składniki: 1 cały kurczak 4 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Sól, pieprz, Składniki na farsz: 1 filet z piersi kurczaka 1 jajko 1 łyżka śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny Stovit 60 g obranych pistacji Helio 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki(...)szkielet. Powstanie prostokąt. Grubsze piersi przycinamy i uzupełniamy nimi puste miejsca na skórze tak aby było ono równomierne. Posypujemy solą, pieprzem. Przygotowujemy farsz. Piersi przepuszczamy dwukrotnie przez drobne oczka w maszynce. Masę mieszamy z jajkiem, posiekaną pietruszką, żurawiną, śmietaną i pistacjami. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i ewentualnie zagęszczamy bułką tartą, jeżeli farsz jest zbyt rzadki. Kurę rozkładamy skórą

Podróż w kulinaria
Papryka faszerowana 144

pietruszki, zagotowałem. Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części. Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem

R'n'G Kitchen
Tort Mięsny 301

tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta Farsz : 2- 3  średnie ziemniaki 500g mielonego mięsa wołowego 2 cebule 1 papryka 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu Worcester 2 łyżka sosu sojowego ostra(...)wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę (spód i brzegi). Formę wypełnić mięsnym farszem a następnie przykryć go pozostałym ciastem rozwałkowanym w kształt koła. Brzegi ciasta docisnąć pomagając sobie nożem lub widelcem. Nadmiar ciasta można odciąć i wykorzystać go do dekoracji ciasta, ja jednak zostawiłam go wokół brzegów ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec go w  temperaturze 190°C przez

Mama Gotuje
Krokiety ruskie. 182

twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę (opcjonalnie doprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej      Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak  tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe

Rozpustne gotowanie
SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4947

ilością mąki, bo pierożki nie tracą przez to na smaku. Składniki na ciasto: 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Na farsz: 8 plasterków chudej szynki 200g pieczarek mozzarella sól do smaku słodka i ostra papryka ketchup Szynkę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju, dodać(...)Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie