Dostałam tyle pieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania(...)piecyk na 180 stopni Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i rozwałkujemy Wycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierogi Ruskie (klasyczne- tradycyjne -przepyszne) Składniki: (na ok.100 sztuk) Ciasto: - 1kg mąki pszennej - 0,5 l gorącej wody (pół wrzątku, pół zimnej wody) - 1 jajko - sól do smaku Farsz: - duży garnek/miska ziemniaków ok 15-20 średnich sztuk - 2,5 - 3 kostki twarogu chudego - 3 duże cebule - przyprawy : sól, pieprz. papryka ostra/słodka, czosnek granulowany Dekoracja: - cebula - kiełbasa(...)lubi , delikatnie , na ostro. Ja dodaje dużo soli i papryki ostrej , oraz w mniejszej ilości pieprz i czosnek. Gotowy farsz przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. 3. Bierzemy się za ciasto ;). Na blacie/stolnicy wysypujemy 1 kg mąki. Wbijamy jedno jajko. Jedną ręką zaczynamy ugniatać ciasto , a drugą ręką wlewamy powoli ciepłą wodę. Solimy do delikatnego smaku. Gdy wlejemy już całą
Gotuj Z Muzykąwierzchy białka i żółtka drobno siekamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, dokładamy majonez, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każde jajko zawijamy w plaster szynki, środek nadziewamy farszem, farsz nakładamy tez na po wierzchu jajka. Ozdabiamy gałązkami szczypiorku
Z Majeczką w kuchniMiłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków 2 jajka 240 g sera feta ½ pęczka pietruszki Sól Pieprz Sos: 190 g jogurtu naturalnego (gęstego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tartego chrzanu Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy
VioletoweKucharzeniefont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto: 1 ½ kg ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 4 jajka mąka pszenna do posypania sól Farsz: 25 dag mięsa mielonego cebula 1 jajko czerstwa bułka sól, pieprz 20 dag boczku na skwarki Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Dodać jajka, mąkę ziemniaczaną
Pasja Smaku300g mąki szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 450g szpinaku rozdrobnionego 150ml śmietanki 30% 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej 150g fety sól morska(...)dodajemy do rozmrożonego już szpinaku. Mieszamy. Dodajemy pieprz, można również posolić gdy jest nam za mało. Studzimy. Śmietankę i jajka wymieszać, dodać gałki muszkatołowej. Masę śmietanowo-jajeczną wlewamy do szpinaku i mieszamy. Nasz farsz szpinakowy wylewamy na tartę, układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Pieczemy około 30min w 180C
Amatorka kuchennadrożdżowe z pieczarkami i kapustą Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Mąkę przesiej do miski, podgrzej mleko ( około 35 stopni). W oddzielnej(...)czasie wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki, wlej resztę mleka, rozpuszczone masło, sól i jajka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, w ciepłym miejscu pozostaw je do wyrośnięcia. W tym czasie zrób farsz. Kapustę wypłucz, jeśli jest zbyt kwaśna, posiekaj i gotuj ok. 20-30 minut aż zmięknie. Cebulę
kuron.com.plidealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g masła extra 100ml mleka Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść maku do posypania Wykonanie(...)kolejno na płaty o grubości około 2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 18 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyłatwe i szybkie w przygotowaniu , smaczne i różnorodne. A co najważniejsze cała rodzinka pochłania je bez opamiętania , że tak to nazwę. Jajko to jajko nic nadzwyczajnego , rzecz polega na odpowiednim farszu. Musi być lekko pikantny, wilgotny .Dzisiaj zrobiłam go z pieczarek Kupiłam po promocyjnej cenie i dość sporo . Dlatego najbliższy tydzień będzie pieczarkowy(...)dałam sporo soli do gotowania , ale niestety zbuntowała się i jajka wyszły lekko poszarpane) . Obrane jajka kroję na połówki i łyżeczką wydrążam żółtka 3 jajka kroje na połówki 1 dodaje całe do farszu . Wrzucam je do masy pieczarkowej ,dodaje łyżeczkę masła , musztardy odrobina soli i pieprzu , dokładnie mieszam . Konsystencja farszu musi być dość zwarta. Próbuje , jeśli brakuje przypraw
Eli Gotowaniebarszczu wigilijnego lub barszczu podawanego w czasie sylwestra lub innej imprezy. Składniki: (około 15 sztuk) Ciasto: 315 g mąki 170 g zimnego masła 1 jajko 80 g śmietany 18% 3/4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Farsz; 2 cebule 700 g pieczarek 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka natki pietruszki Dodatkowo: 1 jajko Ze wszystkich składników(...)dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm i pas długości około 50 cm i szerokości 15 cm. Farsz wyłożyć na środek rozwałkowanego ciasta przez całą długość. Rozmąconym jajkiem posmarować jeden brzeg ciasta i zawinąć w rulon. Ułożyć tak, aby łączenie było pod spodem. Ostrym nożem pokroić na kawałki szerokości około
talerz przyjemnościjest to żółty ser – oniemieli! Tak tak moi drodzy Państwo! Rolada zrobiona jest z żółtego sera oraz jajek, które po upieczeniu razem sprawiają wrażenie delikatnego, puszystego biszkoptu. Wypełnione soczystym mięsem z kurczaka oraz farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie(...)jest bardzo łatwa w przygotowaniu! SKŁADNIKI: RO LADA: * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! ) * jajko rozm. M – 4 szt FARSZ: * filet z kurczaka – ok. 500 g * świeży szpinak – 100 g * biała cebula – 1 szt * suszone pomidory w oleju – 100 g * czosnek
Ostra na SłodkoCiasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny(...)robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem jogurtu
Moja smaczna kuchniachrupiącą panierkę. Grzyby można zastąpić pieczarkami, wtedy nie będą takie czasochłonne. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz: 40 dag kapusty kiszonej 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela anielskiego 20 dag grzybów świeżych/mrożonych kilka grzybów suszonych 1 cebula (duża) sól, pieprz olej Dodatkowo(...)składników. Całość przesmażyć i doprawić solą z pieprzem (Do farszu można dodać odrobinę bułki tartej). Gotowy farsz nakładać na naleśniki. Placki pozwijać nadając im odpowiedni kształt (złożyć dwa brzegi do środka a następnie dość ciasno pozwijać w rulony) . Następnie obtoczyć je w jajku (wymieszanym z mlekiem) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z każdej strony na złoty kolor
Di gotujeFajna przystawka idealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki: kilka dużych pieczarek (u mnie 5) pół pora (obojętnie która część) 3 jajka na twardo(...)szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano 1 łyżka majonezu szczypiorek sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia bułka tarta do panierki 2 jajka do panierki Pieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność
Bon Appetit Małgorzatyoleju roślinnego 2 jajka 250 ml gorącej wody sól, papryka ostra w proszku Mleko zmiksować z jajkiem i mąką do połączenia składników. Dodawać stopniowo wodę i dalej miksować. Na końcu dodać olej, krótko zmiksować i odstawić na 30 minut. Farsz: 2 laski kaszanki 10 pieczarek 1 cebula ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 ogórki kiszone sól, pieprz, chili w proszku olej(...)smażyć razem do miękkości. Na koniec dodać ogórki oraz kaszankę bez błony, pokrojoną w plasterki. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażać i dobrze doprawić. Panierka: 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Farsz nakładać na naleśnik, zwinąć i obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć na złoty kolor z wszystkich stron
Trzeci talerz