jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:55/455)

KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI 136

Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek  1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść  curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona(...)łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć.  FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej

Kuchnia Paulettes
Krokiety z soczewicą w sosie z wędzoną śliwką 90

śliwką. Myślę, że takie danie nadaje się również na święta :) naleśniki 6 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli farsz: puszka soczewicy gotowanej na parze mała cebula łyżka oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego opakowanie serka topionego (80g) pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku panierka(...)opłukaną soczewicę. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy ketchup, szczypiorek oraz serek topiony. Mieszamy, aż serek się roztopi i wszystko ładnie połączy. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy na krokiety. Obtaczamy w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy z każdej strony na oleju. Przygotowujemy sos. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki

Mienta blog
Ptysie 138

dań .   Tym  razem    będzie na słodko Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka mąki 4 jajka szczypta soli   Farsz 200g serka mascarpone  100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie -  Wodę z solą i margaryną zagotować. -  Do  gorącego płynu wsypać po woli(...)odchodzić  od  ścian .  Zestawić  z  ognia           i ostudzić - Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać .(ciasto musi być na tyle ostudzone           aby  białko nie ścięło się .) -  Blachę   wyłożyć   pergaminem ,  łyżką

Eli Gotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami 190

cebulę, połączyć z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno pokroić, dodać do pieczarek. Wyjęte żółtka rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek, razem z majonezem, wymieszać. Takim farszem napełniać połówki jajek, kłaść jajka na sałacie, ułożonej na talerzu, udekorować.  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
wielkanocne jaja z farszem pomidorowym 189

pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy (np. przy pomocy widelca) z twarogiem oraz koncentratem i doprawiamy solą i papryką. Gotowym farszem napełniamy połówki białek. Możemy posypać zmielonymi suszonymi pomidorami

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z grzybami leśnymi 171

choć sam smak uwielbiam i w tym roku zaszalałam i ugotowałam zupę krem i 2 tarty Tarta z grzybami leśnymi Składniki: 3-4 dorodne grzybki (podgrzybki, prawdziwki, kozaki) 2 jajka łyżeczka mąki szklanka śmietany tymianek łyżka masła mała cebula ząbek czosnku Ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Do dzieła!!! Składniki ciasta(...)grzyby - dusimy aż składniki zmiękną. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika - temperatura ok 200 stopni - na ok 10 minut - aż ciasto się ze złoci. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Mieszamy śmietanę, mąkę, jajka i tymianek - przyprawiamy solą i pieprzem i tą mieszanką zalewamy farsz wyłożony na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok 30-40 minut aż składniki się zetną

sierotka maRysia w kuchni
Jajka faszerowane z pieczarkami 202

dużo wody. Przestudzić. Pietruszkę  drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać pieczarki majonez, pietruszkę. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Smacznego

Stare Gary
Krokiety z pieczarami i serem żółtym 153

jako przekąska na ciepła na nadchodzące Andrzejki. Podaję je z czerwonym barszczem. Składniki (na 10-12 naleśników) : Na ciasto: 2 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli Na farsz: 500 g pieczarek cebula sól i pieprz 300 g sera żółtego Ponadto: 2 jajka bułka tarta Przygotowanie Mleko, mąkę, jajka i szczyptę soli ubijamy i zostawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Razowe paszteciki z pieczarkami 147

chleba + mąka przy wałkowaniu 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli 15g drożdży świeżych 1 łyżeczka fruktozy lub cukru + jajko do posmarowania ciasta dowolny farsz, ja dałam podduszone na wodzie: 700g pieczarki starte na tarce 2 cebule sól, pieprz wg smaku Sposób przygotowania: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, fruktozę i mieszamy(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia w tym czasie możemy zrobić farsz wyrośnięte ciasto wałkujemy tak żeby kształtem przypominało wąski prostokąt na środku wykładamy farsz zawijamy do środka jeden bok ciasta (żeby nam się ładnie skleiło smarujemy roztrzepanym jajkiem)   10. zwijamy drugi bok tak żeby ciasto skleiło się na środku   11. przewracamy nasz wałek z ciasta na drugą stronę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 163

istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta(...)pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku.  Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy  najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami 752

samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty. Teraz(...)każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na spodzie (po usunięciu go, z wierzchniej warstwy powstanie tzw ramka). Przygotowane ciasto napełniamy farszem. Ramkę smarujemy pozostałym jajkiem. Wierzch posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut (do zarumienienia). Podobnie postępujemy z drugim ciastem

Smaki Na Talerzu
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 284

farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek(...)miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia . Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu :  Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów : Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa . Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję , pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa . Całość dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 159

podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie

Lena Gotuje
Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą 177

pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej   250 g twarogu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka posiekanej świeżej mięty masło(...)smażenia   sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z botwinką, fetą i kozim serem 129

Wspominałam już jak bardzo lubię sezonowe produkty? Dzisiaj przyszedł czas na botwinkę i pyszną tartę. Spód: -200g mąki pszennej -50g mąki pełnoziarnistej -125g zimnego masła -1 jajko -2 łyżki mleka -szczypta soli    Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wyrobić ciasto. Formę na tartę (średnica 30cm)  posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut(...)miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód.  Zalewa: -200 ml śmietany 12% -2 jajka -sól, pieprz Śmietanę energicznie wymieszać z jajkami. Gotową zalewą zalać farsz przygotowany wcześniej. Na koniec położyć małe kawałki sera koziego na wierzch tarty. Smacznego

Receptura smaku

Proponowane wyszukiwania