się rozmroziło). W miseczce rozrobić widelcem jajko. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Gdy farsz wystygnie, rozwinąć ciasto francuskie i wyciąć osiem kwadratów. Na środku każdego kwadrata ułożyć farsz. Brzegi kwadratów posmarować jajkiem i złożyć po przekątnej tworząc trójkąty. Boki skleić i docisnąć widelcem tworząc wzorek. Gotowe rożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem
In my kitchendown for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka(...)twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej dużą patelnię z łyżką masła na średnim ogniu i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym przełóż z patelni do miski i wymieszaj dokładnie z mięsem
karmelowyłyżeczka * mleko – 125 ml * masło – 1,5 łyżki * jajko L – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimne masło do przekładania ciasta – 100 g * jajko do posmarowania FARSZ: * kapusta kiszona – 300 g * grzyby suszone ( u mnie koźlaki ) – 1 szkl * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)cukier * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy z solą, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn i zagniatając dodajemy 1,5 łyżki masła roztopionego w reszcie ciepłego mleka. Wyrabiamy elastyczne ciasto, formujemy płaski prostokąt, zawijamy w folię i odstawiamy do chłodzenia
Ostra na Słodkoprzekonuje, najzwyczajniej w świecie można z nich zrezygnować – jajka na niczym na tym nie stracą. Sama osobiście nie do końca jestem do nich przekonana. Jednak sam farsz i w efekcie całe jajka bardzo mi smakowały. 6 jajek 100-150 g wędzonej piersi kurczaka 2-3 łyżki majonezu łyżeczka chrzanu – opcjonalnie 2 łyżki posiekanego drobno koperku 2 łyżki rodzynek(...)drobno siekamy. Kurczaka kroimy drobno. Łączymy w misce ze startymi żółtkami, białkami (tymi startymi, nie połówkami), koperkiem (część możemy odłożyć do dekoracji), chrzanem i majonezem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Napełniamy połówki jajek. Posypujemy po wierzchu rodzynkami oraz koperkiem/pietruszką. Źródło: Wielkanoc. 110 Najlepszych przepisów (wyd. Ringer AXEL SPRINGER POLSKA
Smaki Na Talerzuupodobań. Gorąco polecam! Ciasto: 170g mąki 85g masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 1 cebula kilka plastrów szynki konserwowanej, kiełbasy lub innej wędliny nadającej się do przesmażenia 1 papryczka chili 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 jajko 150ml śmietany żółty ser starty, około dwóch garści sól, pieprz szczypta tymianku i ziół prowansalskich słodka(...)razie potrzeby można dodać ostrej papryki. W osobnym naczyniu wymieszać jajko ze śmietaną i startym żółtym serem. Ciasto dość cienko rozwałkować i wyłożyć nim foremki, wypełnić farszem, zalać śmietaną z jajkiem i serem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniekolejną propozycję na szybką przekąskę na świąteczny stół ;-) Ostatnio były jajka z różowym farszem, to dziś, żeby było różnorodnie, na zielono ;) Przepis podpatrzony na stronie Sekrety mojej kuchni . Składniki: 4 jajka pół dojrzałego, miękkiego awokado pół pęczka koperku + kilka gałązek do ozdoby łyżka majonezu sól, pieprz sok z połówki cytryny Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Następnie obieramy i kroimy
Czerwona Porzeczkasmakują podane z sosem czosnkowym. Składniki na 6 dużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku) Na samym początku przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na chwilę. Następnie na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) usmażyć naleśniki. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju
Ugotowaćmoże jajko? Takie z serkiem i dodatkami? Bo są do wyboru: słone, słodkie i ostre! Na imprezę idealne!! Składniki: 9 jaj I farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz sól(...)żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Składniki na farsze dokładnie wymieszać i nadziewać jajka. Jajka są smaczniejsze na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą". SMACZNEGO
Malinowo w kuchnicukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem(...)wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć dwa rodzaje kółek – większe i mniejsze. Foremki do muffinek wylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec
Nie tylko w kuchnibyła zbyt kwaśna i odparować wodę. Źródło: KLIK . Ciasto: 450g mąki 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 30g świeżych drożdży 2 duże jajka łyżka oleju jajko do smarowania Farsz: kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g 1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki(...)kształt prostokątów (jeśli kształt nam nie wyjdzie, możemy dociąć ciasto nożem), wykładamy farsz, składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt
Szefowa kuchniMoja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy(...)minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez praskę i studzimy. Krok 2. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni. Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta
Moja Książka Kucharskaodparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy
Ala piecze i gotujeCzas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki(...)oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie. Notatki * u mnie mięso mieszane
Wędrówki po kuchnicoś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo przypadł do smaku taki marynowany łosoś w cieście francuskim. Próba okazała(...)Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć farsz ryżowo-jajeczny, a na wierzchu rozłożyć kawałki marynowanego łososia. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć łeb ryby, ogon i kieliszkiem kółeczka na łuski. Poukładać na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 180 stopniach, do zrumienienia (około 40 minut ). Artykuł MARYNOWANY ŁOSOŚ
Pieguskowa Kuchniawyjątkowe okazje, a nadzienie zależy już tylko od nas! Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g przygotowanego wcześniej farszu - kapusta z grzybami 1 jajko czarnuszka Przygotowanie: Ciasto rozwijamy na blacie. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc
Moja smaczna kuchnia