jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:45/455)

Jajka faszerowane na 3 sposoby 612

może jajko? Takie z serkiem i dodatkami? Bo są do wyboru: słone, słodkie i ostre! Na imprezę idealne!! Składniki: 9 jaj I farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka majonezu szczypiorek pieprz sól II farsz: 3 żółtka 100 g serka śmietankowego (u mnie był z kawałkami łososia) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 suszone pomidory pieprz  sól(...)żółtka 100 g serka śmietankowego 1 łyżka chrzanu ze słoiczka Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Składniki na farsze dokładnie wymieszać i nadziewać jajka. Jajka są smaczniejsze na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą". SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Muffinki z kapustą i grzybami. 202

cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej na noc), osączyć (wywaru nie wylewać) i drobno pokroić. Razem z wywarem(...)wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć dwa rodzaje kółek – większe i mniejsze. Foremki do muffinek wylepić większymi krążkami, nałożyć do nich farsz, przykryć mniejszymi kółkami z ciasta i docisnąć. Posmarować roztrzepanym jajkiem (muffinki możemy dodatkowo ozdobić wyciętymi z pozostałych skrawków ciasta motywami np. listkami, gwiazdkami). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (funkcja góra - dół) i wstawić muffinki. Piec

Nie tylko w kuchni
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 455

była zbyt kwaśna i odparować wodę.  Źródło: KLIK . Ciasto: 450g mąki 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 30g świeżych drożdży 2 duże jajka łyżka oleju jajko do smarowania Farsz:  kapusta kwaszona z grzybami leśnymi Nasza Chata - 900g 1. Drożdże zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą wlewamy mleko, wsypujemy mąkę, sól i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki(...)kształt prostokątów (jeśli kształt nam nie wyjdzie, możemy dociąć ciasto nożem), wykładamy farsz, składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem. 6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt

Szefowa kuchni
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 155

Moja Książka Kucharska --------------------------------------- Liczba porcji : 4 porcje Czas przygotowania : 2 godziny --------------------------------------- SKŁADNIKI: na ciasto ziemniaczane:  1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypania stolnicy 2 jajka sól na farsz: 400g ugotowanego lub upieczonego mięsa 2 cebule 1 łyżka smalcu 1 żółtko sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1.  Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy(...)minut, następnie odcedzamy , przeciskamy przez praskę i studzimy. Krok 2. Przygotowujemy farsz: cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na smalcu, aż się zrumieni. Ugotowane mięso mielimy , mieszamy z cebulą, żółtkiem oraz posiekanym koperkiem, doprawiamy do smaku, wyrabiamy dokładnie. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy szklankę mąki, jajka oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta

Moja Książka Kucharska
Jajka z pieczarkami 214

odparowania wody i ostudzić. Do miski przełożyć żółtka z jajek i rozgnieść widelcem. Dodać zimne pieczarki, majonez, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki jajek. *Pieczarki powinny być dobrze odparowane by nie rozrzedzały masy

Ala piecze i gotuje
Krokiety z mięsem i kapustą 142

Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki(...)oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor. Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie. Notatki * u mnie mięso mieszane

Wędrówki po kuchni
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 208

coś nowego”. Danie, którym można mile zaskoczyć swoich bliskich. Dzisiaj zapraszam właśnie na taką nowość. Przygotowałam duży pieróg z ciasta francuskiego w kształcie ryby. Nadziałam nietypowym farszem z ryżu, jajek i marynowanego łososia z puszki. Jeżeli nie przepadacie za taką rybą możecie dodać swoją ulubioną. Mi osobiście bardzo przypadł do smaku taki marynowany łosoś w cieście francuskim. Próba okazała(...)Brzeg ryby zwilżyć lekko zimną wodą i przykleić wzdłuż przygotowane paski. Na środek wyłożyć farsz ryżowo-jajeczny, a na wierzchu rozłożyć kawałki marynowanego łososia. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć łeb ryby, ogon i kieliszkiem kółeczka na łuski. Poukładać na wierzchu, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i piec w 180 stopniach, do zrumienienia (około 40 minut ). Artykuł MARYNOWANY ŁOSOŚ

Pieguskowa Kuchnia
Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 165

wyjątkowe okazje, a nadzienie zależy już tylko od nas! Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g przygotowanego wcześniej farszu - kapusta z grzybami 1 jajko czarnuszka Przygotowanie: Ciasto rozwijamy na blacie. Dzielimy na równe kwadraty. Na każdy, na środek nakładamy farsz z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Zamykamy ciasto, tworząc

Moja smaczna kuchnia
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 250

u017cy\r","3 \u017c\u00f3\u0142tka\r","200 ml mleka\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru\r","100 g mas\u0142a\r","szczypta soli\r","jajko do smarowania\r","przyprawy do posypania(opcjonalnie)\r","\r","Farsz\r","2 Cebule\r","0,5 kg kapusty kiszonej\r","2 li\u015bcie laurowe\r","3 ziarenka ziela angielskiego\r","100 g suszonych grzyb\u00f3w(...)kapustą i grzybami Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 żółtka 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 100 g masła szczypta soli jajko do smarowania przyprawy do posypania(opcjonalnie) Farsz 2 Cebule 0,5 kg kapusty kiszonej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 100 g suszonych grzybów 3 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Ciasto

Mieszam w Garnku
Paszteciki z mięsem 218

opakowanie suszonych drożdży 1 całe jajko + 1 żółtko 180 ml mleka 75 g masła 3 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa sól olej do smażenia 1 roztrzepane jajko Dzień wcześniej przygotować farsz: do garnka wlać wodę i włożyć umyte mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrana marchewkę. Posolić oraz popieprzyć. Gotować na średnim ogniu. Gdy mięso i marchewką będą miękkie(...)Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie ułożyć fars. Przygotowane ciasto przełożyć na farsz i zawinąć, formułując rulon. Za pomocą noża pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut w 180ºC (tak długo, aż paszteciki uzyskają złoty kolor

Ugotować
Krokiety z Kapustą i grzybami 234

smaku. Robimy ciasto na naleśniki; mieszamy 2 jajka , mleko, mąkę, 1 łyżeczka soli  i olej 200ml na gładkie ciasto Smażymy na patelni naleśniki. Nadziewamy Nasze naleśniki farszem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej  Smażymy z dwóch stron Nasze krokiety

pichciszto
Jaja faszerowane ze szczypiorkiem 178

wyjąć żółtka. Szczypiorek drobno posiekać, odłożyć 1/3 do posypania jajek. Do miski włożyć żółtka, dodać majonez, szczypiorek. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, posypać pozostałym szczypiorkiem. Smacznego

Stare Gary
Gruzja na talerzu: Tołma z papryki 183

zdrowe, duszone :) Idealne danie na rodzinny obiad. Składniki: - 6 strąków papryki - 500 g mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina) - 1/2 szklanki podgotowanego ryżu - 2 cebule - 2 łyżki masła - 3 pomidory - 1 jajko - 2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry -  pęczek koperku -  pęczek pietruszki -  kilka listków świeżej mięty - 1 łyżka cukru - szklanka bulionu drobiowego(...)sól, pieprz Podgotujemy ryż. sparzamy pomidory. Paprykę myjemy, ścinamy górną część przy ogonku tak, aby usunąć jednocześnie gniazda nasienne bez uszkodzenia papryki.  W osobnym naczyniu przygotowujemy farsz z podgotowanego ryżu, mięsa, jajka, pokrojonej w kostkę cebuli. Do farszu dodajemy łyżeczkę utłuczonych ziarenek kolendry, łyżeczkę ostrej papryki, pieprz i sól (wg upodobania). Napełniamy farszem paprykę (ja upycham łyżką aby dokładnie

upichcona
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 411

być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka(...)Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy mięso nie będzie surowe. Całość odstawiamy, by trochę przestygła. Wtedy dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Farsz musi być gęsty i w miarę suchy, bez pływającej wody. Gotowy farsz Nadzienie układamy na środku każdego naleśnika, po ok. łyżce stołowej - czubatej, brzegi zawijamy do środka

Ratunku obiad
KANAPKI NA CIEPŁO Z NIESPODZIANKĄ 184

kanapek wycinamy środki (jak na zdjęciu) Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu.  Na tej samej patelni wlewamy kilka kropli oleju, układamy chleb, do środka nakładamy farsz, delikatnie zalewamy jajkiem, posypujemy serem żółtym i przykrywamy wyciętym środkiem. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z obu stron. Podajemy na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

Pani na deser
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 214

gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta ponad bakaliami i na końcach. Kładziemy "chlebek" na blaszce szwem do dołu. Smarujemy ciasto jajkiem i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na pół godziny. Jeszcze

Dzieje kuchennej Wiewióry