farszu można użyć różnych składników. W tej wersji do farszu wykorzystałam grillowaną cukinię, pomidory oraz mozzarellę. składniki: ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 500 g młodej cukinii 3-4 pomidory 2 kulki mozzarelli 6 łyżek śmietany 18 % 2 jajka sól czubryca zielona olej do skropienia cukinii Przygotować ciasto na spód tarty(...)zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepić spód tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiec ciasto na jasnozłoty kolor, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. Przygotować składniki farszu. Cukinię razem ze skórką pokroić
Monia miesza i gotujejajko bułka tarta olej do smażenia Farsz: ~~~~~~~~~~ pieczarki cebula serek topiony holenderski Panierka: ~~~~~~~~~~ 2 jajka bułka tarta ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso mielimy na śr.sitku.Dodajemy jajko,bułkę tartą,vegetę,mieszamy. Robimy farsz-pieczarki czyścimy,kroimy na drobną kostkę.Cebule obieramy i siekamy drobno.Na rozgrzanej patelni smażymy pieczarki z cebulką,dodajemy serek topiony,mieszamy,studzimy. Farszem nadziewamy porcję mięsa mielonego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiChyba każdy je zna. Idealna przystawka na wszelkie przyjęcia, święta i na co dzień. Farsz, który nam pozostał idealnie nadaje się na kanapki. Składniki: 1/2 kg pieczarek pęczek natki pietruszki 10 jajek 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć(...)oleju. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Przekroić na pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać wystudzone pieczarki, pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz do smaku. Farszem napełnić połówki jajek
Cukiernia Pychotkipatelnię, do odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz świeżo mielony pod koniec smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem
kgwjanczeworazem farsz ze szpinaku i białego sera zapiekany w cieście. Ciasto ciekawe i doskonale nadaje się na obiad. Składniki: - Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 jajko 6 łyżek oleju 8 łyżek wody szczypta soli - Farsz: 1 kg szpinaku 300 g twarogu 1 średnia cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki masła 6 - 8 jajek gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Przygotować(...)dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować masłem. Odkroić ⅓ ciasta i wyłożyć nim formę tak żeby ciasto trochę wystawało poza formę. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do formy włożyć farsz, zrobić w nim wgłębienia do których wbić jajka. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć nim ciasto z farszem. Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę
Mama Gotujenadzienia...zresztą ziemniaki też miałam już ugotowane wcześniej-zostały z obiadu ..i farszynki szybko były zrobione. 90 dag ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka sól dowolny farsz[ u mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ] Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta
Moje domowe kucharzenienajbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet. Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały(...)porcji: 10 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na krokiety z kapustą i grzybami: Ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka mleka szklanka wody gazowanej 2 jajka 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz do krokietów: 500 g kapusty kiszonej 10 g suszonych grzybów cebula łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól i pieprz naturalny
Kuchcik gotujeobiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około 12-14 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego(...)cebuli. Przyprawiamy. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dusimy pod przykryciem, aż do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz pieczarkowy. Następnie na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach ser. Zawijamy naleśniki w formę krokieta. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i rozbijamy widelcem. W osobnej misce przygotowujemy bułkę tartą. Każdy krokiet maczamy w masie jajecznej, następnie w bułce
Słodkie okruszkispróbujcie zrobić je sami. Satysfakcja gwarantowana! Składniki: Ciasto na makaron: szczypta nitek szafranu 1 łyżka stołowa wrzącej wody 550g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 4 jajka, dodatkowo 4 żółtka 2 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekanego 500g liści szpinaku 15g masła 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz czarny 150g sera ricotta(...)Około 3 cm od skraju dłuższego brzegu układamy łyżeczką porcję farszu, zachowując dwucentymetrowe odstępy między nimi. Powierzchnię dookoła nadzienia i pozostałą część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Przykrywamy szczelnie porcje farszu, przyciskając ciasto dookoła, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Ponownie zawijamy pierożki w pozostały pas ciasta i przyciskamy pomiędzy "górkami" z farszem. Karbowanym nożykiem lub radełkiem dzielimy ravioli. Zrobione
Smakowity Blog KulinarnyKrokiety z kapustą i pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mąki 2 szkl. wody 2 jajka 1 łyżka oleju Farsz: 0,5kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz, majeranek Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min. W międzyczasie(...)podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu i zwiajamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Smaki Nataliiwarzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć. W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige), dla wyrazistego smaku dodałam podduszone pory, a całość(...)przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory ze szpekiem dodajemy do masy jajeczno-serowej i dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu
Mia Cucina Sofietaząbki czosnku - puszka pomidorów - bazylia, oregano - sól, pieprz Wykonanie Żółty ser zetrzeć na tarce. Wymieszać z roztartym twarogiem. Natkę pietruszki umyć, dokładnie osączyć i drobno posiekać. Wymieszać z farszem serowym. Dodać jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Surowe cannelloni napełnić farszem. Ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym . Pomidory z puszki zmiksować. Dodać przyprawy i 100 ml wody, zalać cannelloni. Piec
Świat Smakuodrobiną majonezu, chociaż podaje się je także na inne sposoby, np. faszeruje różnymi pastami. Ja dzisiaj proponuję farsz tuńczykowy, złoty z żółtym serem, z chrzanem oraz z kiełkami. JAJKA FASZEROWANE 1) Farsz tuńczykowy Składniki: 4 żółtka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Tuńczyka odsączamy z zalewy, łączymy widelcem z ugotowanymi na twardo
Bon appetit mon amiePyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica nie jest(...)mnie). Polecam na zdrowy, sycący, bezmięsny obiad! Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 1 i 1/3 szkl. mąki chlebowej 1 szkl. maślanki naturalnej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko sól pieprz Farsz: 1 pęczek botwniki 1 marchewka 250g chudego twarogu 100g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) - (http://zielonaesencja.pl/product-pol-398-Kasza-jaglana-500-g-GREEN-ESSENCE.html) 1 łyżka masła 82% 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (http://zielonaesencja.pl/product-pol-91-Czosnek-niedzwiedzi-50-g-GREEN-ESSENCE.html) szczypta
Kolorowy Przepisownikdodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny(...)mrozić. Potem wystarczy wrzucić pierogi do wrzątku (a potem ewentualnie odsmażyć) i danie gotowe. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 2/3 szklanki gorącej wody (ok. 170 ml) 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Nadzienie Farsz z pieczonego drobiu, np. z wątróbki, ale może też być cielęcina (z gęsi), albo kasza z grzybami (gęś, kurczak) Resztki pieczonego kurczaka doskonale się sprawdzają jako nadzienie
Niedzielny kucharz