jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:41/455)

Przepis na cebularze z dużą ilością cebuli i z makiem. 213

taki właśnie przepis.  Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo(...)obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.  W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami. W wgłębienie nakładać sporą ilość farszu. Rozkłócić 1 jajko. Posmarować każdego cebularza jajkiem (można także mlekiem) za pomocą pędzelka, następnie posypać go makiem. Placuszki układać na papierze do pieczenia i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami 173

ostygnięciu. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła   1 jajko 1 szczypta soli   Farsz:   200g wędzonego boczku 120g żółtego sera 1 cebula 2 jajka 200 ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka) sól, pieprz Dodatkowo:   pieczarki marynowane (u mnie krojone(...)wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz.   Boczek pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie

Di gotuje
Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami 1015

jeszcze jeden bardzo prosty i fajny przepis. Gości w naszym domu już od ponad 25 lat, "zgapiony" gdzieś od jakichś znajomych. Składnik farszu zaskakują do tego stopnia, że gdy pytam kogoś kto je te jajka po raz pierwszy z czego jest zrobiony, nikt nie potrafi powiedzieć co jest w środku, oprócz żółtka oczywiście :-). Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Składniki(...)koperek i przyprawy.  Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z pieczarkami i fetą 224

biegu :) Krokiety z pieczarkami i fetą Składniki : naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej około 600 ml mleka lub 300 ml mleka + 300 ml wody gazowanej 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 800 g pieczarek 1 cebula 1 opakowanie sera feta 1 łyżka masła  sól, pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz(...)kostkę, przekładamy do cebuli, solimy i dusimy do odparowania. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem. Do zimnych pieczarek dodajemy pokrojony ser, mieszamy. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na rozgrzanym tłuszczu do zarumieniania z dwóch stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z kapustą i grzybami 171

przyjęciach. Składniki na blaszkę prostokątną ok 30x12cm Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 100g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki wody Farsz: 200g kiszonej kapusty 150g suszonych grzybów moczonych w wodzie przez noc 1 cebula 2 ziarenka jałowca 1 jajko 50g masła lub oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy(...)mnie sprawdza się drobna fasolka. Podpiekamy w nagrzanym do 190⁰C piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i usuwamy papier z fasolką. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdki. Do farszu dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.   Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu

Kuchnia w czekoladzie
Jajka faszerowane w smakach kilku 217

wylewamy wrzątek, obtłukujemy jaja ruszając garnkiem aby skorupki popękały i zalewamy zimną wodą. Po chwili wymieniamy wodę na ponownie zimną i obieramy jajka ze skorupek. Jajka przecinamy wpół po długości, wyjmujemy żółtka i przygotowujemy farsz ... 1. Faszerowane jaja z tuńczykiem Składniki : 7 jaj 1 konserwa tuńczyka rozdrobnionego (200 gr w wodnej zalewie) 1 łyżeczka musztardy d'jon 1-2 łyżki(...)nadmiaru oleju, kroimy w kostkę i dodajemy do misy. Natkę cebuli drobno kroimy a żółtka jajek rozdrabniamy w palcach. Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------  Mechanik w kuchni  ------------------------------------------  3.  Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat śledzia słonego matias

Mechanik w kuchni
Tarta z gruszką i szpinakiem 207

Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny(...)wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę

Kolizje Smaków
Pierogi z dynią na słodko 186

zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko.  Składniki: -ciasto na pierogi: 400 g mąki  250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody  1 jajko szczypta soli  -farsz: dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni 1 łyżka cukru 1 laska wanilii  1 łyżka masła szczypta soli   Przygotowanie farszu: Rozgrzać patelnię, sklarować masełko(...)ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego  wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.  Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi

Tagebuch po polsku
Roladki z polędwiczek wieprzowych 255

połowie jednej sztuki na osobę. Nadzienie jest zrobione z grzybów suszonych, dużej ilości zielonej pietruszki i duszonej cebuli. Aby było spójne i wilgotne użyłam bułki tartej i jajka. Ta ilość farszu starcza akurat na dwie polędwiczki. Mięso przyjemnie przechodzi aromatem grzybów, cebuli i pietruszki i nie oddziela się od farszu. Jeśli mamy taką możliwość użyjmy patelni, ewentualnie płaskiego garnka, który(...)kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia) 1 cebula 2 kopiaste łyżki natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia około 1 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka około ¾ łyżki mąki do zagęszczenia sosu Zaczynamy od farszu: Grzyby włożyć do garnuszka i zalać 1 szklanką wody. Odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnie zagotować

Posadzone i zjedzone
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 213

ricotta !   CIASTO: 2 szklanki mąki 2 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek sól woda FARSZ: szpinak ( u mnie 450g szpinaku w brykiecie ) 2-3 ząbki czosnku 250 g sera ricotta sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka octu winnego  ponadto: 1 rozmącone jajko Wykonanie: Na samym początku należy rozmrozić szpinak. Najlepiej wysypać go na sito i pozostawić do całkowitego(...)ricotta, ewentualnie dosmaczyć. Połowę ciasta wałkujemy na prostokątny, cienki placek. Na cieście w równych odstępach, kładziemy porcję farszu. Przestrzenie pomiędzy farszem oraz brzegi placka smarujemy rozmąconym jajkiem. Wałkujemy pozostałe ciasto, nakrywamy farsz plackiem. Brzegi oraz przestrzenie pomiędzy farszem mocno dociskamy. Kroimy radełkiem lub nożem. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane oliwą podsmażoną z drobno posiekanym czosnkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Knedle z mięsem 165

kilka chwil mamy gotowy smaczny posiłek. Składniki (na ok. 25-30 sztuk): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz mięsny : ok. 200 g gotowanej wieprzowiny bez kości (np. szynka, karkówka) ok. 200 g gotowanej wołowiny bez kości (np. pręga, rozbratel, rostbef) ok. 300 g gotowanego kurczaka (np. pierś(...)wytrybowane udka) 2 cebule 3 jajka sól pieprz Dodatkowo: olej cebula (ilość wedle uznania) – jako okrasa do knedli Wykonanie: Farsz mięsny: Ugotowane (i ostudzone) mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (1 lub 2 razy). Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Usmażoną dodajemy do mięsa wraz z jajkami. Całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy do smaku sól oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy

MyCookBook.pl
CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska 320

przyjemnością wracam! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl * woda – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * masło – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt FARSZ: * mięso mielone wieprzowe – 125 g * mięso mielone wołowe – 80 g * cebula – 1 szt * kefir – 3 łyżki * pietruszka – 1`pęczek * majeranek -1 łyżeczka * sól, pieprz(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. FARSZ: Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek. Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek

Ostra na Słodko
Sajgonki z mięsem mielonym 181

Danie raczej łatwe w wykonaniu a na pewno mniej pracochłonne niż krokiety...  Wystarczy zrobić farsz, nałożyć na papier ryżowy, zwinąć i usmażyć.  Wychodzi bardzo fajny obiad:) Jeśli ktoś nie lubi smaku chińszczyzny może sobie darować przyprawy chińskie i użyć innych, ulubionych przypraw. Składniki - na ok. 20 sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula(...)będzie on mniej wyczuwalny. Gotowy farsz, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Dobrze sprawdza się nocne schłodzenie w lodówce, dobrze się wtedy trzyma i nakłada na papier ryżowy. Do zimnego farszu dodać surowe jajko i wymieszać całość. Moczyć papier ryżowy w talerzu z zimną wodą. Jak tylko papier stanie się miękki nakładać farsz na wysokości ok 2/3 i zwijać najpierw boki, potem

Ze smakiem bez glutenu
Kapłon na dziko 192

tartej, 3 jajka, 1/4 łyżeczki jałowca, 2 łyżki masła, sól Kapłona oczyścić, odciąć głowę, nogi, końcówki skrzydełek, umyć, osuszyć. Jałowiec utłuc i zmieszać z bułką tartą, masłem i jajkami. Wypełnić kapłona farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką. Posmarować masłem wymieszanym z utłuczonym jałowcem. Kapłona włożyć do worka do pieczenia

królestwo garów
Wytrawna włoska crostata 214

Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz:   150g boczku- najlepiej pancetta,  1/2 szklanki startego żółtego sera,  300g kurek, szalotka,  1/2 pęczka natki pietruszki,  szczypta świeżego tymianku,  jajko,  50g parmezanu,  sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić(...)małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.   Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem.  Piec ok. 25minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości