doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko do posmarowania, Farsz: 200g pieczarek, 1 cebula, 300g kapusty kiszonej, 1,5 szklanki wody, 1 łyżeczka kminku. 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Pieczarki(...)zwijam dwa razy, pozostałe ciasto odcinam. Zwinięte ciasto kroję na 4cm kawałki. Z pozostałym ciastem robię to samo co poprzednio, czyli nakładam farsz, zwijam i kroję. 4. Paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe paszteciki układam na talerzu. Podaję z barszczem czerwonym. http://ambition.pl
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: farsz: - 200 g kurek - mały pojedynczy filet z kurczaka - średnia cebula - 200 ml śmietanki 30% - 5 jajek - pęczek natki pietruszki - 80 g sera Pecorino Romano - łyżka masła - sól i grubo mielony pieprz do smaku ciasto: - 200 g mąki - 120 g masła - łyżka zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta, żeby miało czas choć na chwilę(...)wgłębienie, wbijamy żółtko, dodajemy posiekane masło, łyżkę wody i szczyptę soli. wszystkie składniki szybko zagniatamy, tworzymy kulkę, wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki. W tym czasie zajmujemy się farszem: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone kurki i smażymy aż grzyby zmiękną. Można na 5-10 minut przykryć pokrywką, żeby szybciej
Cook&Lovenadzieniem z makiem. Zachęcam do spróbowania. Polecam! Składniki: ciasto 500 g maki pszennej 200 ml mleka 100 g cukru 50 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 2 żółtka farsz 250 g sera półtłustego 20 g miodu 20 g cukru Ciasto: Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy ciepłe drożdże z dwoma łyżkami mąki, mleka i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, jajka, żółtka, cukier wymieszaj. Dodajemy wystudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Farsz: Ser łączymy z miodem i cukrem. . Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Tworzymy kulkę na środku której układamy po łyżce sera. Odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Smacznego! Źródło: "Wielka księga
Ciasta z tradycjamiSkładniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut(...)pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć
O kuchni z uczuciemRafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko(...)sól świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty o grubości pół centymetra. Ciasto zawijać z farszem. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką, kminkiem lub serem żółtym. Upiec na złoty kolor i wcinać
Lawendowe Niebopieczenia - sami sprawdźcie. Polecam! Tu znajdziecie inne przepisy na tarty - klik . (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 250g szynki 150g żółtego sera 1 cebula 1 garść roszponki 2 jajka 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania(...)ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.) W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem. Dodać cebulę z szynką uprzednio pokrojoną w kostkę i roszopnkę. Całość wymieszać i doprawić solą z pieprzem. Nadzienie przelać na podpieczone
Di gotujefarsz i nic więcej nie trzeba do szczęścia :) Zapraszam! Pierogi z jabłkami -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: 2 duże jabłka łyżka cukru (opcjonalnie) -dodatkowo: klarowane masło lub śmietana Przygotowanie farszu: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno(...)ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki
Tagebuch po polskusamą myśl o jedzeniu zerknijcie chociaż ukradkiem co u mnie zagościło na Wielkanocnym stole :) Pomysł na wykorzystanie orzechów do farszu podsunęła mi Samanta ( klik ) a reszta to już moja inwencja :) Przyznam, że bardzo smakowita :) Porcja na 12 sztuk Składniki: 6 jajek 2 łyżki siekanych orzechów 3 łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera łyżeczka musztardy 4 łyżeczki majonezu szczypta chilli(...)twardo. Gdy wystygną obieramy je ze skorupek, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka. Białka układamy na półmisku. Do żółtek dodajemy orzechy, ser, majonez musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do jajek. Wierzch każdego jajka można udekorować zieleniną lub kawałkiem orzecha
My simple kitchenimprezkę i na święta. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, po dodaniu sosu tatarskiego i czosnku, farsz jest wyrazisty w smaku. Jajka faszerowane polędwicą z łososia Składniki : polędwica z łososia w oleju - 1 puszka ( 110 g ) firmy(...)przez praskę żółtka i jedno białko . Następnie dodać sos tatarski, czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nałożyć do szprycy, napełnić farszem miejsce po żółtkach. Gotowe jajka posypać pokrojonym szczypiorkiem, udekorować pietruszką i pomidorkami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusismaczne, syte a jednocześnie delikatne. Bardzo polecam! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g bezglutenowej mieszanki chlebowej NUTRI FREE per pane (klik) 130 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczka soli farsz: 300-400 g pieczonej polędwiczki wieprzowej 2 marchewki 200 g jogurtu greckiego 180 g serka ricotta 4 jajka sól, pieprz Ciasto: Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolite(...)elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Farsz: Polędwiczkę pokrój w kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jogurt dokładnie wymieszaj z ricottą i jajkami Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj delikatnie na okrągły placek dobrze podsypując mąką (np. ryżową) i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku
Kuchnia bezglutenowakrokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka(...)smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 20 minut pod przykryciem. * Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką, aksamitną masę. Smażymy cienkie naleśniki. * Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, ciasno zwijamy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy na ciepło do filiżanki czerwonego czystego barszczu. Dla leniwych i zabieganych polecam moją drugą wersję krokiecików. Z ciasta francuskiego. Przepis
Z Majeczką w kuchnikrokietami każdy ma inne gusta. Jednak może ktoś z was skusi się :) Naleśniki Składniki: 300 g mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju + do smażenia Farsz: 700 g mięsa wołowego 1 cebula 1 łyżka masła dodatkowo jajko bułka tarta do obtoczenia 2 łyżki masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Wszystkie(...)drobną kostkę i zeszklij na maśle , nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką). Naleśniki wypełnij farszem i zwiń, obtocz w rozbełtanym jajku i bułce tarte. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem, smaż na patelni, aż zarumienią się z każdej strony. Krokiety smakują najlepiej z ciepłym rosołem. Smacznego
Niezły Młynekdodałam i gotowy farsz już miałam. Ciasto na naleśniki z mąki gryczanej przygotowałam do którego kozieradki dodałam. Na patelni naleśniki usmażyłam i w nich farsz „ukryłam”. W rulonik pozawijałam, w jajku i bułce tartej poobtaczałam, podsmażyłam na kolor złotawy i już mogłam smakować mojej potrawy. Krokiety wyszły nietypowe, ale smaczne, wyjątkowe. Składniki na ok. 10 szt.: farsz(...)smaku, szczypta cukru, naleśniki: 2 szt. całych jaj, 450 - 500 ml mleka, 250 g mąki gryczanej, ½ łyżeczka soli, szczypta cukru, 2 szczypty kozieradki mielonej, ponadto: jajka, bułka tarta, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kapustę drobno szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku o szerokim dnie, lub woku roztapiamy masło, zrumieniamy cebulkę z dodatkiem cukru
Moniki Smakołykifiliżance. Świetne danie na imprezy, zawsze się sprawdzają i są szybkie w przygotowaniu. Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 120 g startego żółtego sera 2 cebule sól pieprz Dodatkowo: masło klarowane do smażenia 2 jajka bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki(...)pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser i wymieszać Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajka i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać masło klarowane
O kuchni z uczuciemzdrowymi, bogatymi w witaminy i składniki mineralne warzywami oraz orzeszkami. Dzięki takim dodatkom całość tworzy potrawę o wyjątkowym i niezwykłym smaku. Składniki: 800g fileta z kurczaka sól pieprz jajka bułka tarta Farsz: 350g mrożonego zielonego groszku 100g liści świeżej bazylii 100g niesolonych orzeszków ziemnych 100g żółtego sera 80ml oliwy z oliwek sól morska pieprz Wykonanie: 1. Filety z kurczaka(...)razem w blenderze do takiego stopnia żeby widoczne były niewielkie cząstki składników. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 4. Tak przygotowany farsz nakładać na każdy plaster fileta, zwinąć w roladkę, obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor
Szalona Kuchnia Ewelinytaki właśnie przepis. Składniki na około 20 sztuk: Ciasto: 800 g mąki pszennej 60 g świeżych drożdży 2 jajka płaska łyżeczka soli łyżka cukru 1,5 szklanki letniej wody (szklanka = 250 ml) 1 jajo do posmarowania wierzchu ciasta Farsz: 1 kg cebuli białej 20 dag żółtego sera łyżka maku łyżka śmietany 18 % sól i pieprz, gałka muszkatołowa najlepiej świeżo(...)obeschły i pozostawić na pół godziny do podrośnięcia. W każdym placuszku robić wgłębienie za pomocą szklanki - lub rozszerzając placek palcami. W wgłębienie nakładać sporą ilość farszu. Rozkłócić 1 jajko. Posmarować każdego cebularza jajkiem (można także mlekiem) za pomocą pędzelka, następnie posypać go makiem. Placuszki układać na papierze do pieczenia i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Poezja Smaków - blog kulinarny