jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:36/455)

Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 163

Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek  do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony sól, pieprz Wykonanie: Grzyby zalać wodą i odłożyć

magiczna kuchnia Kasi
Wielkanocne jajka nadziewane pieczarkami. 154

żółtkami kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do nich majonez i drobno pokrojoną natkę pietruszki ( odrobinę odkładamy do dekoracji ), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Połówki jajek napełniamy farszem, dekorujemy małymi pieczarkami i posypujemy natką pietruszki. 4. Przed podaniem można schłodzić w lodówce. 5. Smacznego

Izabelawkuchni
Jajka nadziewane serem żółtym. 139

majonezem. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do żółtek, dodajemy suszoną natkę pietruszki i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. 3. Połówki jajek napełniamy farszem i dekorujemy świeżą natką pietruszki. 4. Podajemy i smacznego

Izabelawkuchni
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 406

zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki.  Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka

Szefowa kuchni
Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym 640

sosie beszamelowym, okazało się to strzałem w dziesiątkę:). Polecam! Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g pieczarek 3 cebule 1 łyżka śmietany 100g żółtego sera sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz

Szefowa kuchni
Pasta na kanapki z kurczaka-w 5 min 179

się zmarnowało.Mam dla was  pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego

Swojskie jedzonko
Kotlety kiełbasiano ziemniaczane z młodą kapustą. 191

Pomysł na takie kotlety wyszedł przypadkowo, bo został farsz z  gołąbki-z-ziemniakami   -- -- -- -- Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą i formujemy kotlety. Otaczamy mąką  i smażymy na złoto brązowo z każdej strony. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

chleba naszego
Pieczona łopatka 132

Powoli kończę nerwowy czas przygotowania do Świąt. Jeszcze jutro ostatnie dekoracje przy mazurkach i sernikach, zrobienie farszu do jajek i odpoczywam od garnków. Ale czy tak naprawdę nic już nie będę robiła? Oj będę, będę... A dziś powiem, jak zrobić soczystą wędlinę taką soczystą i super pachnącą. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Jajka faszerowane z szynką 262

ogórek pokroić w bardzo drobną kostkę. Pietruszkę drobno poszatkować. 4. Żółtka rozgnieść, połączyć z szynką i warzywami. 5. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku. 6. Połówki jajek wypełnić farszem. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Jajo kurze (całe) 143 100 12.56 9.51 0 Szynka (wędlina

Atlas Smaków
Jajka faszerowane z curry 150

Ostudzić i obrać. 2. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. 3. Żółtka rozgnieść wraz z musztardą, curry i majonezem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Połówki jajek wypełnić farszem. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii :  KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Jajo kurze (całe) 143 100 12.56 9.51 0 Musztarda

Atlas Smaków
Jajka faszerowane kiełbasą 154

Pomysłów na farsz do jajek mam zawsze bardzo dużo:). Ten jest wyrazisty w smaku i bardzo ciekawy, polecam na wielkanocny stół.  Postawmy na dobrej jakości kiełbasę. Polecam kiełbasę wiejską tradycyjną - nowość od firmy Hańderek . Cechuje ją wysoka mięsność, wyraźny bukiet przypraw, jest świetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny.  6 jajek L 150g kiełbasy, u mnie

Szefowa kuchni
Jajka z pastą z awokado 174

drobną kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do miski z awokado dodać pokruszone żółtka, paprykę, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka nadziać farszem. Podawać z pieczywem

Ze smakiem i z pasją
Jajka z awokado 129

dwóch stron po ukosie oraz spód jajka (żeby się nie przewracało). Wyciętą część drobno siekamy. Łączymy posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez, jogurt i szczypiorek. Do wyciętej części jajka nakładamy farsz. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
pierogi z mięsem 156

Dobry obiad :) dla każdego :) Ciasto: mąka, sól, jajko, woda :) Farsz: mięso mielone, cebula, czosnek, pieprz, sól...:) Wałkujemy, wycinamy... Robimy kulki mięsne... Lepimy... Gotujemy 2-3 min od czasu wypłynięcia... Jak zostało ciasto to robimy kluski...:) Podajemy od razu z kwaśną śmietaną... Możemy też serwować pierożki odsmażane :) W każdej wersji są to to pierogi  o 100 razy lepsze niż

chleba naszego
Kotlety z indyka z papryką 179

rozgrzej kilka łyżek oleju, przesmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo - paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie. Kotlety obtaczaj w bułce tartej albo mące kukurydzianej i smaż na rumiano na maśle klarowanym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Wielkanocne jajka pieczone po szkocku 135

panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku i pestkach dyni. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Pieczemy

Kuchnia Bon Appetit
Pierogi z soczewicą i bryndzą. 161

podsmażenia cebuli) Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę, bryndzę, cebulę i jajko połączyć. Farsz doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Krokiety z kaszą 201

farszu można wykorzystać kaszę pozostałą z obiadu. Składniki naleśniki: mleko mąka 1 jajko 1 łyżka oleju farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 5 jajek 40 dkg pieczarek sól, pieprz słodka … Czytaj dalej Krokiety z kaszą

czarrna od kuchni
Sowy - jajka faszerowane pieczoną cebulą 109

gładko z dodatkiem żółtek. Dodajemy do masy majonez i doprawiamy do smaku. Pastę cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z marchewki i oczy z oliwek. Dorabiamy marchewkowe stópki. Smacznego

Pyry na Gaz
Tarta z szynką 143

ciastem wyklejamy dno i boki formy 26 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto pieczemy przez 15 minut. Farsz: 5 jajek 20 dkg szynki  2 średnie cebule 1 łyżka oliwy 25 g masła 25 g mąki 300 ml mleka 2 łyżeczki musztardy starty ser do posypania wierzchu sól, pieprz

Pelusiowa Kuchnia
Kotleciki z kalafiora, soczewicy i batata 180

widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju. Jogurtowy dip na ostro 250 ml jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka

codojedzenia
Pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga 208

kupowane pewnej firmy w małych pudełeczkach, a zawierające tyle chemii że głowa boli. I to był dobry wybór bo pasta smakuje wybornie na świeżym chlebie, czy jako farsz do jajek. Zachęcam do domowego robienia takich past. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka faszerowane sardynkami na pomidorach 168

połówki.  W miseczce rozcieramy sardynki z cebulą i żółtkami wyjętymi z jajek. Dodajemy łyżeczkę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy plastry pomidorów, na nich jajka napełnione farszem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszne śniadanko :) 167

poziomie :) więc kupujemy na kilogramy :))))))) Zobaczcie co pięknego i kolorowego przygotowaliśmy na śniadanie. Faszerowane pomidory z pastą z ricotty:  Kilka pomidorów średnich lub takich, jakie lubicie najbardziej :) Farsz : 2 jajka na twardo 1 opakowanie serka ricotta 1 serek topiony z ziołami suszone pomidory z pestkami dyni (kupujemy w Biedronce) 8 czarnych oliwek 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oregano, pieprz oliwa

vegetanie
Tort naleśnikowy a' la lasagne 189

mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;) Składniki: Na ciasto: 500g. mąki pszennej 700 ml. mleka 200ml. wody gazowanej łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka 2 jajka Na  farsz: 500 gram mięsa mielonego gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon 1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła przyprawy

NaKońcuJęzyka
Naleśniki z pomidorami 152

rządzą naleśniki tym razem nie na słodko...powinny się spodobać zarówno na śniadanie jak i na obiad... Składniki: Na 3- 4 porcje 1/2 szklanki maki szklanka mleka 1 jajko sól Farsz: 3 pomidory kilka oliwek  kulka mozzarelli zioła: bazylia, oregano ząbek czosnku opcjonalnie: 1 łyżka octu balsamicznego Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i smażymy cieniutkie naleśniki. Pomidory, oliwki

NaKońcuJęzyka
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 201

pokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora

W kuchni Karmel-itki
Różowe pierogi z serem 180

mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę.  Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę(...)solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto do chwili, gdy na jego przekroju pokażą się małe otworki, które sugerować będą, że mąka wchłonęła odpowiednio dużo powietrza. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, które przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało. Rozwałkowujemy na grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie

Życie zamknięte w smaku
Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą – test produktów firmy Jamar 142

Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki: Ciastko: 350 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypania około 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki stopionego masła 2 jajka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru szczypta soli Farsz: około 350 g ugotowanego mięsa (u mnie drobiowo-wołowe, zwarzone po zmieleniu) 1 jajko 4 łyżki ćwikły z chrzanem (ja użyłam Jamar ) ulubione przyprawy(...)mąka). Dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość, potrwa to około godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, ćwikłę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat. Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż na klasyczne pierogi (około 0,5 cm). Paszteciki wyrajamy szklaną

PatiGotuje
Tarta z kurkami 166

sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtórzyć 2-3 razy. A później pozostaje przygotowanie tarty, ale to już sama przyjemność. Składniki farszu: 400 g kurek 2 średnie cebule 3 jajka eko 1/4 szklanki śmietanki 18% kilka łyżek posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól do smaku 2-3 łyżki masła klarowanego Przygotowanie farszu: Kurki(...)która powinna odparować.  Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek

Codziennik Kuchenny
Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami 129

podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2  łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Farsz: 400g leśnych grzybów (mogą być mrożone) 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 jajko 50ml śmietany 30% 3 łyżki parmezanu sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciasto(...)doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Krokiety z kapustą i grzybami 153

mniejsze kawałki. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać odrobinę mleka). Panierować krokiety w jajku oraz bułce tartej. Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z czerwonym(...)Pokroić ugotowane grzyby 8. Do farszu dodać grzyby 9. Farsz wymieszać i doprawić 10. Zmiksować wszystkie składniki na naleśniki 11. Upiec naleśniki 12. Wyłożyć farsz i zwinąć naleśniki 13. Krokiety panierować w jajku i bułce tartej Poprzedni 1 z 13 Następny   Robicie krokiety na Wigilię? Z jakim farszem najczęściej? Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami

KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 205

farszem z mięsa wołowego i kapusty.   25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek granulowany lub świeży Z czterech(...)Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła

Praktyczna pl
PIKNIKOWE DROŻDŻOWE KULEBIAKI ŁOSOSIOWO-WARZYWNE 106

wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :) Składniki: 50 dag mąki 1 szklanka mleka 2 łyżki OPTIMA OMEGA 3 1 łyżeczka cukru 5 dag drożdży 2 jajka 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g łososia 125 g pieczarek kilka rzodkiewek 1 cebula 70 g ugotowanego ryżu 1/2 pęczku koperku 1 szklanka mleka sól pieprz olej rzepakowy jajko do posmarowania ciasta OPTIMA(...)Dodajemy ugotowanego łososia (bez skóry) i ugniatamy delikatnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formy do tartaletek wykładamy ciastem. Nakłuwamy delikatnie spód ciasta. Na ciasto dodajemy farsz a farsz przykrywamy ciastem. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru

Kuchnia w oparach
Ziemniaki faszerowane w łupinach 133

zapraszam Was do Ani , Patrycji  i Ani .  Ziemniaki faszerowane w łupinach Składniki:  kilka(naście) większych ziemniaków 2-3 garście żółtego sera (lub więcej wg upodobań) 1 jajko (2 jeżeli używacie na prawdę dużej ilości ziemniaków) 1 łyżka masła (więcej jeżeli używacie dużej ilości ziemniaków) sól, pieprz ostra papryka w proszku Przygotowanie:  Ziemniaki ułożyć na blasze(...)ziemniaków dodać masło, dobrze doprawić solą i pieprzem, ugnieść. Dodać żółty ser i dokładnie wymieszać. Skórki ziemniaków delikatnie napełnić farszem ziemniaczanym, na  równo ze skórką. Dodatek jajka sprawi, że farsz nieco urośnie. Nafaszerowane ziemniaki posypać startym żółtym serem i ostrą papryką. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut lub do czasu aż farsz się zagrzeje, ser roztopi

Codzienne Gotowanie
Smażone pierożki z grzybami 151

masła pęczek natki pietruszki dodatkowo: ok 500 ml oleju do smażenia Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy dołek do którego wlewamy wodę,  wbijamy jajko, dodajemy sól. Zagniatamy ciasto. Farsz : Grzyby gotujemy około 20 minut. Ugotowane grzyby odcedzamy i mielimy w maszynce lub innym malakserze. Ja swoje przepuściłam przez maszynkę do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Dodajemy(...)sól, pieprz, bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty

Życie zaczyna się w kuchni
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 176

smaczne. Dzisiaj wzbogaciłam je mięsnym farszem i podałam w postaci roladek.  Składniki: Placki ziemniaczane: 70 dag ziemniaków 1 cebula 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz Farsz mięsny: 50 dag mielongo mięsa cebula marchewka 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz(...)tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę mieszamy z mięsem, czosnkiem i pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem

Salonik smaków
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 151

cebula się zeszkli, całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostropestem. Patelnię z farszem zestawić z palnika. Dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masło stopić i odstawić do schłodzenia. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane jajka i ponad połowę mleka połączonego z wrzątkiem. Wymieszać. Do ciasta dodać masło(...)Każdą z części rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Prostokąt podzielić na 9 mniejszych prostokątów. Na małe prostokąty wykładać po czubatej łyżce grzybowego farszu. Ciasto dookoła farszu posmarować rozbełtanym jajkiem. Jeden z dłuższych boków ponacinać ostrym nożem co kilka milimetrów na długość ok. 1 - 1,5 cm, drugi zgiąć i nałożyć na farsz. Całość zwinąć w roladkę. Roztrzepać

Weekendy w domu i ogrodzie