jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:27/455)

Jajka faszerowane pastą krabową 211

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład   pastą z tuńczykiem   lub pastą łososiową ,. Na blogu znajdziecie też przepis na   jajka faszerowane pastą łososiową . Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych(...)miarę gładkiej masy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką

Kulinarne przygody Gatity
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 151

trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane(...)wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Do miski wkładamy rybę, twaróg, koperek, skórkę z cytryny, cebulę i rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na prostokąt. Układamy farsz na środku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne eklery z sałatką 143

zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości.  Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią(...)Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Studzimy. 3.  Przygotowujemy farsz: szynkę konserwową i żółty ser drobno

Szefowa kuchni
Barszcz z krokietami 132

kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką. Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy. Naleśniki: Jajka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem), po ok. 2 min z każdej(...)strony. Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano. Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 249

mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego. Zaczynamy od przygotowania naszego farszu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę(...)farszu w trakcie duszenia, by określić jaki smak Wam pasuje. Gdy warzywa na patelni zmiękną, farsz już jest gotowy, odstawiamy go do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego już farszu dodajemy jedno całe jajko oraz garść posiekanej, świeżej pietruszki i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (pamiętaj by jajko wbijać do zimnego farszu, w innym przypadku zetnie się pod wpływem temperatury). Tak przygotowane

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Szybka przystawka – roladki z szynki 388

Roladki z szynki – przepis Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Szynkę w kawałku , paprykę, jajka kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na plastry szynki wykładamy trochę farszu i zwijamy w rulonik, tak aby powstały nam roladki. Roladki możemy udekorować odrobiną np. natki pietruszki. Roladki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki z cukinii i soczewicy 168

tarce, posól i odstaw na durszlaku na godzinę. Odciśnij wodę i dodaj cukinię do soczewicy. Pokrój drobno dymkę, a zrumienione migdały posiekaj grubo nożem i zmiel. Dodaj do farszu wraz z jajkami, przyprawami i solą. Wymieszaj. Farsz nie jest zbyt gęsty ale z powodzeniem można uformować klopsiki wielkości włoskiego orzecha ubierając farsz za pomocą łyżki. Rozgrzej olej w małym rondelku

codojedzenia
Pierogi z makiem i bakaliami 171

doskonała propozycja na wigilijny stół. Zawsze podaję je polane masełkiem i posypane cukrem. W tej postaci smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1,5 łyżki oleju, woda, Farsz makowy: 200g maku(...)mielonego MAKAR , 50g orzechów włoskich MAKAR , 50g rodzynek, 3 łyżki cukru, 50g masła, 1 jajko, kilka kropli aromatu migdałowego, Dodatkowo: 80g masła, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
jajka z anchois... 204

skorupki obrane jajka przekroić wzdłu na połowę, delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtka do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę jajka nadziewać farszem, posypać ostrą paryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki - jajka gotowane na twardo i nadziewane bardzo lubimy zjeść

W Mojej Kuchni Lubię
KROKIETY BEZGLUTENOWE 144

jednolitą masę. Smażyć na nagrzanej patelni. Mój FARSZ skłądał się z : podsmażonych pieczarek podsmażonej cebulki  oraz podsmażonego mielonego mięsa (drobiowego) po połączeniu składników (po ich ostygnięciu) dodać jajko aby farsz się "zawiązał". Doprawić solą i pierzem. Gotowe. :)) Nie używam bułki tartej, tak przygotowane podgrzewam jeszcze lekko na patelni albo posypuję serem (mozzarellą) i zapiekam w piekarniku do momentu roztopienia

BezglutenowaIzabela
Krokiety z kapustą i grzybami 387

czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy(...)miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety podajemy z barszczem czerwonym

Bajeczna Kuchnia
Kluski z mięsem 148

Składniki: ciasto - ziemniaki 1 kg - ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 jajko - sól farsz - 1/2 kg mięsa (mielonego) - 1 cebula - sól,pieprz (do smaku) Wykonanie: Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy

magiczna kuchnia Kasi
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 330

takie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest to wystarczające. Czasem, jak mówi znajoma, mniej znaczy więcej i to jest właśnie(...)zwykle robimy farsz 2-3 dni przed samym lepieniem pierogów. Z farszem podobnie jak z bigosem, im więcej razy w tzw międzyczasie go podgrzejecie i schłodzicie, tym lepiej wszystkie smaki się połączą. U nas w okresie Świąt, robi się całkiem sporo pierogów z kapustą i grzybami i przez kolejne dni się je wyjada lub zamraża. Jak rodzice mieszkali w Warszawie

Mieszam w Garnku
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 212

sera pleśniowego z mleka krowiego  pieprz majeranek oregano/bazylia/orzechy do posypania tuż przed podaniem Z mąki orkiszowej, gryczanej, pszennej, jajka, szczypty soli oraz jogurtu naturalnego zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotujmy farsz: kabaczka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szalotkę, czosnek i chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek(...)kostkę paprykę i również dodajemy do warzyw na patelnię. Całość dusimy kilkanaście minut aż cała woda odparuje z farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło

Mango Papaja
Pełnoziarniste smażone pierogi ruskie 190

kolor zaskakujący, ale smak wspaniały... Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania 3/4 szklanki wody (wrzątek) duża szczypta soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 jajko Na farsz: 250 g białego sera (najlepiej półtłustego) 250 g ugotowanych ziemniaków (dość twardych) 1 1/2 dużej cebuli sól i pieprz do smaku masło do smażenia + cebulka do podania, kawałek masła(...)mąki, wbić jajko, dodać sól i oliwę z oliwek. Powoli dolewać gorącą wodę. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż zacznie się odklejać od rąk. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać kółka. Ciasto szybko się wyrabia, nie ma konieczności podsypywania mąką. Jest bardziej zwarte od tradycyjnego, ale dzięki temu nie rozrywa się, nie lepi i lepiej gotuje. Farsz: Cebulę drobno

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania