książki kucharskiej sygnowanej przez market Real kupionej tamże za 99 grosików :) A do owej tarty potrzebujemy: Ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka soli Farsz: 1 brokuł 1 cebula 400g sera gorgonzola 3 jajka 0,5 litra śmietany pieprz, sól Do posmarowania blachy: trochę masła Na początek uściślijmy dwie rzeczy: jeśli twój żołądek
Marder&Marder Manufacturemorszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju(...)pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. Farsz – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dusić na słabym ogniu
To co kochamłyżki masła 400 g ziemniaków 150 g sera białego sól, pieprz 2 ząbki czosnku natka opcjonalnie Ciasto 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Farsz Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę Cebulkę szklimy na maśle. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy z rozgniecionym widelcem serem. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Ciasto Na stolnicę wysypujemy(...)środku robimy krater. Wodę gotujemy, wrzucamy do niej masło i rozpuszczamy. Wlewamy gorącą wodę do mąki, solimy. Nożem rozprowadzamy wodę po mące. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kubkiem krążki. Farsz nakładamy na każdy krążek ciasta i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek gotujemy ok. 2 min od wypłynięcia. Podajemy ze skwarkami lub z cebulką podsmażoną na maśle
Mieszam w Garnkuwyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze. Do miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego
Stare Garyjajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Mięso wraz z warzywami zmieliłam. Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażyłam na klarowanym maśle i dodałam do mięsa. Wbiłam jajko, doprawiłam po swojemu (czyli duuuużo gałki muszkatołowej ) i dokładnie wymieszałam farsz. Wszystkie składniki na ciasto oprócz posypki(...)wymieszałam i wyrobiłam ciasto. Powinno ono być sprężyste, plastyczne i nie kleić się do rąk. Rozwałkowałam na cieniutkie placki i za pomocą szklanki wykroiłam krążki pierogowe. Nałożyłam farsz, skleiłam. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam solą gruboziarnistą i kminkiem. Pierożki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół dopóki nie przypiekły się
Kate's Kitchenposiekanej natki z pietruszki 3 łyżki parmezanu 2 kostki rosołowe 1 cebulka 3 jajka bułka tarta to obtoczenia olej sól pieprz Nadzienie: 280g fileta z kurczaka 380g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka curry 2 łyżki oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Farsz: Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą(...)najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i starty parmezan, całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju
Szalona Kuchnia EwelinyNiby proste, a nie zawsze wychodzą. Przepis jest na 6 dużych placków. CIASTO - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 i 1/2 szklanki mleka 3,2% - szczypta soli - cukier wanilinowy FARSZ - 400 g twarogu śmietankowego - cukier wanilinowy + łyżka cukru białego - 1 żółtko - 7-8 łyżek jogurtu naturalnego - masło lub olej do smażenia Jeżeli chodzi o farsz(...)ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę. Tym sposobem unikniemy grudek. Gdy już mamy jednolitą konsystencję dorzucam jajko + białko pozostałe z farszu, szczyptę soli i cukier waniliowy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy , który daje całkiem inny wymiar smaków i zapachów. Gdy już mamy gorącą oliwę
Pasje Jolkismaku Sposób: Ziemniaki myjemy NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 C 45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie
Viola cooks with passionŁososia posiekać nożem, odłożyć trochę do dekoracji. Do miski włożyć, żółtka, łososia, dodać serek, jogurt, koperek, paprykę . Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać koperkiem łososiem, papryką, kaparami. Smacznego
Stare GaryFarsz przygotowany ze zmielonej soczewicy jest bardzo aromatyczny za sprawą suszonych grzybów, które po ugotowaniu również się mieli. Dodatkowo dodaje się do niego podsmażoną cebulkę z boczkiem, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Pierogi z soczewicą i grzybami będą równie dobre jeśli zamiast boczku dodamy więcej cebuli. Polecam, bo miło czasem zrobić sobie odmianę od pierogów ruskich :) Przepis pochodzi(...)Carpathia". Pierogi z soczewicą i grzybami - kuchnia podkarpacka Składniki na ciasto (na około 60 pierogów): 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Składniki na farsz: 500 g soczewicy (użyłam zielonej) 100 g grzybów suszonych 2 cebule 100- 150 g boczku pieprz, sól Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około
Trzeci talerzodmiany pyszne naleśniki z serem i kaszą gryczaną Naleśniki z serem i kaszą gryczaną SKŁADNIKI: CIASTO: jajka -2 szt mleko -0,5 szkl woda -0,5 szkl sól mąka-1,5 szkl FARSZ: ser biały -250 g kasza gryczana biała-0,5 szkl cebula -1 szt wegeta sól i pieprz jajko -1 szt tłuszcz do smażenia naleśników jogurt naturalny gęsty(...)Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu,posypać wegetą.. Dodać do sera kaszę gryczaną,cebulkę,jajko,sól i pieprz,wymieszać. Gdyby farsz był za suchy,to dodać jogurt naturalny. Usmażone naleśniki smarować farszem,zwijać w rulony. Podsmażyć naleśniki na patelni. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function
Kuchnia Danusiuroczystym obiedzie. A przygotowanie jej wcale nie jest trudne. Składniki: ( na 8-12 ptysie - zależnie od wielkości ) CIASTO: * 100 ml wody * 35 g masła * 70 g mąki * 2 jajka * szczypta soli FARSZ: * 150 g serka Almette ( smak ziołowy ) * 50 g łososia wędzonego na zimno dodatkowo : rukola Wykonanie: Wodę zagotować z solą i masłem. Dodać mąkę - gotować, nie przerywając
kolorowotorcikowoExtra Wypiek 180 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250 g sera ricotta pęczek koperku 100 g łososia wędzonego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy ser ricotta i posiekany koperek. Dodajemy sos z cytryny i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Łososia wędzonego kroimy(...)Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, aż do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe tiropity układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko lekko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch tiropitów. Posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kuchnia MagdaLenysól ,czarny pieprz Naleśniki. 1 szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5 szkl. mleka 0,5 szkl. wody mineralnej ½ łyżeczka soli. Dodatkowo. 1 jajko 1 łyżka startego sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać(...)położyć naleśnik na który nałożyć połowę farszu mięsnego. Nakryć naleśnikiem i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego. Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera. Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje. Tort naleśnikowy
Kulinarny karnet Christopherawindow.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu(...)przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię
Kulinarne Przebojewindow.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki: Składniki na kruchy spód do tarty: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła pół łyżeczki soli 1 jajko Składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 500 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 170g olej do smażenia 2 liście laurowe 180 ml śmietany 30% 4 łyżki startego parmezanu(...)przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię
Kulinarne Przebojedrobno kroję. Następnie dodaję do żółtka. Selera konserwowanego również drobno kroję i dodaję do żółtka. Doprawiam. Dodaję majonez i chrzan. Całość mieszam lekko dociskając widelcem. Nakładam łyżeczką farsz na połówki jajek. Smacznego
Gotowanie Patki