jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:54/455)

KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 182

istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta(...)pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno mięso. Wymieszać. Dodać ugotowaną kapustę. Doprawić farsz do smaku.  Na każdy naleśnik nałożyć farsz, rozsmarować go. Zwinąć boki, a następnie zrolować formując krokieta. Każdego krokieta zanurzamy  najpierw w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Przekąska z ciasta francuskiego – z kurczakiem i pieczarkami 769

samą patelnię wrzucamy kurczaka (w razie potrzeby uzupełniamy ilość oleju). Obsmażamy mięso. Łączymy z pieczarkami. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnego farszu dodajemy mniej więcej połowę sera i wszystko razem mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy. Połowę smarujemy rozmąconym jajkiem, składamy na pół i lekko dociskamy. Kroimy na 4 kwadraty. Teraz(...)każdym kawałku wykrawamy nożem mniejszy kwadrat, w taki sposób, by nie przeciąć ciasta na spodzie (po usunięciu go, z wierzchniej warstwy powstanie tzw ramka). Przygotowane ciasto napełniamy farszem. Ramkę smarujemy pozostałym jajkiem. Wierzch posypujemy resztą sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 25 minut (do zarumienienia). Podobnie postępujemy z drugim ciastem

Smaki Na Talerzu
Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem 306

farsz: 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego (bez kości) 500 g kapusty kiszonej 1 cebula (100 g) 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek(...)miski , wyjmuję listek laurowy , ziele angielskie i odstawiam do wystudzenia . Gdy mięso i kapusta stygną przygotuję ciasto na pierogi według tego przepisu :  Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Końcowe przygotowanie farszu na pierogi i lepienie pierogów : Wystudzone mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa . Wystudzoną kapustę mocno odciskam i drobno kroję , pokrojoną dodaję do zmielonego mięsa . Całość dokładnie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 179

podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp. 200 stopni - aż ciasto będzie ładnie

Lena Gotuje
Pierogi z twarogiem,kaszą gryczaną i miętą 193

pszennej 1 szkl. ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła sól Z mąki,wody masła i soli zagnieść ciasto,przykryć i odstawić na 30 minut. farsz: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej   250 g twarogu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka posiekanej świeżej mięty masło(...)smażenia   sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać i dodać ugotowaną kaszę. Osobno roztrzepać jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z botwinką, fetą i kozim serem 153

Wspominałam już jak bardzo lubię sezonowe produkty? Dzisiaj przyszedł czas na botwinkę i pyszną tartę. Spód: -200g mąki pszennej -50g mąki pełnoziarnistej -125g zimnego masła -1 jajko -2 łyżki mleka -szczypta soli    Wszystkie składniki wrzucić do miski i energicznie wyrobić ciasto. Formę na tartę (średnica 30cm)  posmarować masłem i wyłożyć ciasto. Podpiec 15 minut(...)miodu i wszystko wymieszać na zgaszonym gazie. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód.  Zalewa: -200 ml śmietany 12% -2 jajka -sól, pieprz Śmietanę energicznie wymieszać z jajkami. Gotową zalewą zalać farsz przygotowany wcześniej. Na koniec położyć małe kawałki sera koziego na wierzch tarty. Smacznego

Receptura smaku
Kartacze / Pyzy z mięsem 165

kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.   Ciasto: 2 kg ziemniaków (waga po obraniu) 3-5 łyżek mąki ziemniaczanej Farsz: 500g mięsa mielonego 1 jajko L 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu  Do okraszenia: 300g chudego boczku 3 duże cebule 1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy(...)łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki. 2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki

Szefowa kuchni
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 656

często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy zasmażone pieczarki, przyprawy, wyrabiamy farsz (powinien być puszysty i lekko pikantny). Gotowym napełniamy połówki jajek ("z czubkiem"), układamy na udekorowanym półmisku. Przygotowujemy sos : majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy(...)pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek i przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie doprawiamy do smaku. Nadziewamy

Moja Książka Kucharska
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 120

SKŁADNIKI :  600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki  sól pieprz do smaku(...)około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny aby ryba przeszła smakiem. Porcje karpia układamy w naczyniu do pieczenia, na wierzch

Kulinarne Fantazje Marioli
KOPERTY Z PIECZARKAMI 235

pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam Składniki: na 6 krokietów/kopert-ciasto: 2 szklanki mąki 1 3/4 szkl.wody gazowanej 1 jajko szczypta soli morskiej Kamis smalec do smarowania patelni farsz: 35 dag pieczarek sól morska Kamis pieprz młotkowany Kamis cebulka panierka: 1 jajko  bułka tarta Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować(...)nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron RADA : Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć

Z Majeczką w kuchni
Krokiety z pasztetem 322

tartej marchewki , smażonej cebulki i ulubionych przypraw – niebo w gębie ! Spróbujcie! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : ** Mąka – 1 szkl ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** mleko – ok. 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 szczypta ** olej – 70 ml FARSZ: ** drobiowy pieczone pasztet – 300 g ** marchew – 2 szt ** duża cebula – 1 szt ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej(...)mieszamy i ucieramy do powstania konsystencji nadającej się do smarowania. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką. CAŁOŚC : Na środek naleśników układamy po 2 łyżki farszu , zakładamy boki i zwijamy krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z farszem wieprzowym, z indyka i marchewką 163

wiem kiedy bym się na nie zdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć(...)jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy do smaku i mieszamy razem. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię cienkie ciasto wiec rozwałkowałam go bardzo cieniutko i wycinamy szklanką najlepiej jakąś trochę większą koła. W środek wkładamy farsz i zalepiamy brzegi. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze

Państwo Wojtczuk gotują
Krokiety z warzywami 195

Przykładowy przepis na naleśniki: Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania(...)Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć ok. 10 minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć

Praktyczna pl
Fit zawijańce a la krokiety. 193

dietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli  margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona  łyżka oliwy  mała cebula sól, pieprz majeranek, papryka(...)Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min.  Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników. Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią. Zdrowsza wersja tradycyjnych

Tagebuch po polsku
Jesienne pierogi z grzybami 159

poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone

Spektrum Smaku