jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:65/455)

Babeczki z grzybowym farszem 191

Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg margaryny -2 solidne łyżki kwaś nej śmietany -2 żółtka i jedno całe jajko -rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody -szczypta soli Składniki na farsz: -40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek(...)wody.    Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki. W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki.    Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).    Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.    Rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy

Maminek kulinarny
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 167

momentu, aż cała woda odparuje. Polecam! Tarta z pieczarkami, szynką i porem Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany pół łyżeczki soli Na farsz: 300g pieczarek, pokrojonych w plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę(...)pieprzem i dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojonego w półtalarki pora, i dusimy jeszcze 3 minuty. Farsz odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Masa jajeczna: śmietankę mieszamy z jogurtem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser i mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy farsz, rozprowadzamy równomiernie. Całość zalewamy masą jajeczną. Tartę

Smak mojej kuchni
Tarta z brukselką i pulpecikami 172

skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Polecam! Tarta z brukselką i pulpecikami Składniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki(...)ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie z masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w bulionie około

Smak mojej kuchni
Pierogi z mięsem i pieczarkami 218

pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Sposób(...)kółka. 2. Gotowane mięso wieprzowe zmielić. Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić, aż woda wyparuje (nie mielić). Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami

Na Ciasteczkowych Papierach
Pan Mamutko i.... świnki. 199

pieczarkami i mięsem. Składniki na ciasto; 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła ok 100 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz; mięso z 1 gotowanego udka kurzego 20 dag pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 jajko do posmarowania bułeczek kulki pieprzu(...)zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy farszem i zlepiamy , tworząc bułeczki. Układamy w formie wyłożonej papierem. Smarujemy je rozmąconym jajkiem. Ostatnią część ciasta wałkujemy i kieliszkiem wycinamy kółka na ryjki. Rurką do napoju robimy małe dziurki. Kolejne kółeczka przecinamy na 4 części

Radość kipiąca uśmiechem.
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 277

grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej POZOSTAŁE SKŁADNIKI:około 18 naleśników, polecam mój sprawdzony przepis 2-3 duże jajka bułka tarta olej       Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby i odkładamy do przestudzenia. Kapustę wkładamy(...)nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie naleśników.      Na każdym naleśniku umieszczamy porcje farszu i składamy w taki sposób:      Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy

Rozpustne gotowanie
naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem 171

naleśniki z obu stron na rumiano. Farsz:   Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam.  Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron na rumiano ( pod przykryciem ), wierzch posypałam serem żółtym

Darcia w kuchni
Krokiety z kaszą i grzybami 161

Krokiety z kaszą i grzybami SKŁADNIKI: Ciasto naleśnikowe mąka -500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt sól woda mineralna gazowana- 1 szkl tłuszcz Farsz kasza gryczana - 250 g grzyby leśne mrożone - 600 g cebula - 2 szt tłuszcz wegeta sól i pieprz Oraz bułka tarta jajka - 3 szt olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe  Do miski(...)obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.  Połączyć kaszę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać.  Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać w krokiety i obtaczać w jajku i tartej bułce.  Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 226

orzechowym smaku z prażona listkami szałwii.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 90 min Ciasto na ravioli 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 3-4 łyżek wody (opcjonalnie) Farsz 250 g serka ricotta 1/2 szklanki startego parmezanu  sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej garść świeżej szałwii  50 g masła 1 jajko(...)zbyt suche dodajmy kilka łyżek wody 2. Gotowe ciasto owijamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 45-60 minut  3. Farsz - serek łączymy ze startym parmezanem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, łączymy z jajkiem  4. Ciasto dzielimy na 2 części, i rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy dowolny kształt, nakładamy łyżeczkę farsz, w środku robimy wgłębienie, wbijamy

Słodki Kompromis
Rogaliki z serem i szynką 189

szkl. mąki 20 gram drożdży  3 łyżki oleju  1 łyżka cukru  0,5 łyżeczki soli  1 3/4 szkl. ciepłej wody  jajko do posmarowania rogalików  Farsz: kawałek  sera żółtego kawałek szynki  3 łyżki majonezu  3 łyżki ketchupu Ser i szynkę pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i ketchupem. Drożdże(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze i odstawić na 10 minut do podrośnięcia, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami 135

Najważniejsze, by były odpowiednio doprawione i przede wszystkim ciepłe.  Dziś mam dla Was kolejne, z serii "coś z niczego". Mleko, jajka i mąkę mam w domu zawsze! O naleśniki nie jest więc trudno. Czasem gorzej z farszem, ale przeglądając lodówkę zawsze można się natknąć na coś, co nam spasuje. Mi tym razem podpasował szpinak, którego zostało odrobinę od pieczenia(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na 12 sztuk Naleśniki: 2 szklanki mleka ¾ szklanki wody Ok 2 szklanki mąki 1 jajko ½ łyżeczki soli 3 łyżki oleju Farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku lub ¾ mrożonego 300g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 300g sera żółtego Odrobina masła Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Pyzy z mięsem 201

formuje.Rownie smaczne sa odgrzewane,czy odsmazane na drugi dzien. Skladniki na 21 sztuk: 1 kg obranych ziemniakow 1 lyzka maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej-opcjonalnie 1 jajko sol Skladniki na farsz: 300 g wolowiny gotowanej z rosolu 1 mala marchewka z rosolu kawalek pietruszki i selera z rosolu 1 cebula sol,pieprz majeranek-opcjonalnie 1 lyzka masla Wykonanie: polowe(...)pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic . wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow. gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z grzybami, soczewicą, białą kaszą gryczaną i fetą 143

tych czynnościach towarzyszy także mojej mamie, która pierogi robi dużo częściej niż ja. Co nam będzie potrzebne? Składniki ciasto 250 g ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 550 g mąki pszennej szczypta soli farsz 80 g suszonych grzybów (użyłam suszonych prawdziwków) 100 g fety 2/3 szklanki zielonej soczewicy (wcześniej przepłukanej na sicie) 1/3 szklanki białej kaszy gryczanej (można użyć(...)kasza wchłoną cały płyn. Ugotowane – odcedzamy, przekładamy do półmiska i pozostawiamy do przestudzenia. Pokruszoną fetę przekładamy do robota / malaksera, dodajemy grzyby z soczewicą, jajko, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Miksujemy na gładki farsz. Wszystkie składniki można także przecisnąć przez maszynkę do mięsa. Teraz przygotowujemy ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiewamy mąkę, tworząc kopczyk, w którym robimy dłonią wgłębienie

Raj dla Podniebienia
Knedelki z mięsem mieszanym 172

rosołu. Rewelacja... Składniki na ciasto „kopytkowe”: 10 szt. ziemniaków (sypkie, mączyste). Po ugotowaniu około 900 g 250 g mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko sól Farsz: 350 g ugotowanego mięsa (z rosołu: kurczak, indyk, wołowina) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku (wg uznania) 1 łyżka masła klarowanego sól świeżo zmielony pieprz ¼ szklanki rosołu (brak(...)Masa ma być zwarta, ale nie rzadka. Odstawiłam do wystudzenia. Ziemniaki wyłożyłam na deskę. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko i dodałam żółtko, oprószyłam szczyptą soli. Zagniotłam ciasto. Oderwałam kawałeczek ciasta, lekko spłaszczyłam na dłoni i do środka włożyłam małą łyżeczkę farszu. Zlepiłam dookoła, utworzyłam kulkę wielkości małej moreli i obtoczyłam w mące. I w ten sposób postąpiłam z resztą ciasta

Kuchnia u Krysi
Faszerowane udka BBQ 156

znajomymi Składniki na 4 osoby : 4 ćwiartki z kurczaka 4 łyżki sosu BBQ sól do smaku chilli w proszku farsz: 2 czerwone , duże papryki grubościenne 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka tartego parmezanu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól , ostra papryka do smaku Ćwiartki z kurczaka pozbawiamy kości i nadmiaru tłuszczu . Luzowanie jest dość kłopotliwe ale tylko(...)pieczenia skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku do momentu aż papryka zacznie mieć brązową skórkę . Temperatura około 170 C . Studzimy , blendujemy na masę . Do powstałego , wystudzonego farszu dodajemy chilli , sól ,roztrzepane jajko , parmezan i bułkę tartą . Mieszamy do połączenia składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z udek rozkładamy skórą do dołu i do środka każdego kawałka wkładamy łyżkę farszu . Całość spinamy

Ogrodnik w podróży