Clam chowder – gulasz z małż z Nowej Anglii to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchnii. Clam chowder ma jeszcze kilka odmian (nowojorski, z Rhode Island), ale to właśnie ten z Nowej Anglii uważany jest za najlepszy, najbardziej klasyczny i esencjonalny. Wbrew pozorom wcale nie jest trudny, a przygotowany ze świeżych składników zostaje w pamięci na długo. Składniki: 2 kg świeżych małży(...)przegotowane małże są gumowate). Na koniec doprawić pieprzem (z obserwacji i doświadczenia stwierdzam, że jeśli użyjecie zalewy z małży i boczku sól jest już niepotrzebna). Post Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniBeef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po zrobieniu ale jak spróbowałam go na drugi dzień to już było nieziemskie! Uwielbiam oglądać Pascala jak podróżuje dookoła świata i gdy w jednym z pierwszych odcinków drugiej serii zawitał w Gruzji - kraju który jest(...)drobno posiekaną pietruszką i gotowe! Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami lekko podsmażonymi, choć smak tego gulaszu ze świeżo upieczonym chlebem przebiłby wszystko Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDzisiaj mamy dla Was propozycję pysznego i rozgrzewającego gulaszu z kurczaka, ciecierzycy, szpinaku i pomidorów. Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 500 g pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka ciecierzycy (400 g) - 3 kostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku(...)kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy i gotowe Nasz gulasz możemy zjeść z chlebem lub np. z kaszą Smacznego
Kuchenne WariacjeCZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną. Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak) 250 g. fasoli Piękny Jaś 250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego tłuszcz (kurzy, gęsi lub oliwa) przyprawy : sól, pieprz, imbir, majeranek, ostra i słodka
potrawyregionalneodrobiną kwaśnej śmietany. Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad. Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje! Łatwy i szybki w przygotowaniu! Polecam! Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory
Ostra na Słodkoserem feta, doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczki naciąć od korzonka i wydrążyć gniazda nasienne, Porządnie napchać w nie kaszy z serem. Przyrumienić dookoła papryczki na patelni. Gulasz doprawić śmietaną , zagotować. Na gulaszu ułożyć nadziane i obsmażone papryki, posypać mozzarellą startą na tarce i szczyptą oregano. Zapiec w temp ok 180 st ok 15-20 min. aż ser się
Gotowanie jest łatweBardzo dobry gulasz, starałam się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić
Kuchnia PokoleńDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też(...)rzadkiego selenu. Mięso to posiada najwyższe walory smakowe i przy dobrym przygotowaniu rozpływa się w ustach :). Klasyczny polski gulasz to klasyka smaku i łatwość przygotowania dlatego polecam mój skromny przepis wykorzystać może właśnie na sobotni obiad :] Dla 4 osób Czas przygotowania: 2-2,5 godziny Składniki: 0,6 kg. udźca wołowego 0,15 kg. szpondra wołowego 1 korzeń pietruszki
Kuchnia PROzdrowotnaGulasz nie zawsze musi oznacza długie i tłuste gotowanie. Używając drobiu nasze danie nabiera lekkości i delikatności. Polecam dla osób dbających o swoją figurę. Dietetyczny Gulasz z Kurczaka Składniki: 2 Filety z Kurczaka bez skóry 2 Papryki Zielone 2 Papryki Białe 2 Papryki Czerwone 2 Pomidory 2 Cebule Łyżka wegety 2 Szklanki wody
Gotowanie Patkipowinny być kompozycją smaków, kolorów i faktur, które finalnie lądują na talerzu. W sklepach i na straganach znajdziecie bogatą ofertę świeżych i tanich warzyw więc dziś proponujemy Wam prosty gulasz warzywny z dużą porcjom białka roślinnego i witamin. Fasola Piękny Jaś to bogate źródło odżywczego białka, jest zasadotwórcza i pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu (odkwasza). Dodaliśmy do niej rewelacyjną(...)dynię Hokkaido, bakłażany i pomidory. Jak w przypadku każdego dania z fasolą gulasz jest najlepszy następnego dnia po ugotowaniu kiedy się "przegryzie". Jak ugotować fasolę? Każdy ma własny sposób :) My polecamy taki, który minimalizuje negatywne skutki jedzenia warzyw strączkowych (wzdęcia). Fasolę wypłukać, zalać zimną wodą (1:4) namoczyć na noc, max. do 12 godzin. W trakcie moczenia wodę można wymienić
SzczyptaSmaQbardzo wdzięczne maleństwa, pyszne w smaku i ... tanie w zakupie. Czasami wykorzystuję je do galarety drobiowej , robię z nich pyszne roladki faszerowane albo po prostu gulasz. Taki gulasz ma niepowtarzalny smak i podany z kaszą wszystkim nam bardzo smakuje. Składniki: wyluzo wane udka z kurczaka (ilość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać) 1 czerwona
Walijskie PichcenieDziś jestem w kuchni u mamy :) Rodzinka zażyczyła sobie gulasz z łopatki. Trzeba to jakoś ugryźć ;) Dawno nie walczyłam z mięsem więc ochoczo podjęłam się tego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu(...)około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu aż mięso będzie mięknie i powstanie sos. Kaszę ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu, na sypko. Gulasz podawać na kaszy. Doskonałym dodatkiem są kiszone ogórki lub surówka z buraczków
Jemy Pijemyprzypadek na artykuł promujący żurawinę i jej walory prozdrowotne. Zasięgnąłem więc " języka " i okazało się, że żurawina jest tutaj bardziej popularna niż myślałem. Na bazie żurawiny przygotowuje się m.in. gulasz drobiowy, serwowany jako danie rozgrzewające, zwłaszcza zimą, kiedy temperatura w Arabii Saudyjskiej spada nawet do.... + 15 stopni C Gulasz ten najlepiej smakuje podgrzany następnego dnia, kiedy nabierze odpowiedniego aromatu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybkie d ania jednogarnkowe przyrządzamy najczęściej wtedy, kiedy chcemy się rozgrzać, albo wtedy kiedy chcemy „posprzątać” lodówkę ;) Dziś mam dla Was przepis na taki jednogarnkowy gulasz – niesamowicie aromatyczny , bardzo sycący. Dodatkiem do warzyw zamiast mięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane(...)oraz pieprzem ina wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut. Zalewamy słodką śmietanką , doprowadzamy do wrzenia i ewentualnie doprawiamy do smakuj. Gotowe! Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie również inne, fantastyczne gulasze! Z kurczakiem , pulpecikami , grzybami … a nawet dynią
Ostra na Słodkopogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz
Pasje Jolki