niedzielę na obiad zrobiłam gulasz wołowy. Jem w sumie niewiele mięsa i jeśli robię cokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej
bistro mamaWiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO COM BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości
Smaki BrazyliiDziś mam dla Was niesamowicie smaczny … jesienny przepis na sycące danie , które rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni. Gulasz może z wyglądu jest podobny do gulaszu węgierskiego , ale jest daniem o wiele bardziej szlachetnym , dzięki dodatkowi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice. Smaczne …. sycące
Ostra na SłodkoKilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!Podane
Ostra na Słodkorosyjskiego.Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające
Ostra na Słodkobyć starte bardzo drobno, najlepiej na tarce o małych oczkach. Placki ziemniaczane to danie proste, nawet prymitywne w swej prostocie, ale bardzo smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole(...)dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym gulaszem wieprzowym. The post Placki ziemniaczane na drożdżach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędość dużym garnku zagotowałam wodę (z odrobiną soli) i wrzuciłam knedlika. Gotowałam go ok. 15-20 min. co jakiś czas obracając. Gotowego podałam pokrojonego w plastry z dodatkiem gulaszu piwnego. *Przepis pochodzi z książki "Najlepsze przepisy kuchni europejskiej
bastalenawiem jak u was ale ja zawsze w lodowce mam zapas mięsa na gulasz. Jest to najczęściej łopatka, dzięki temu wiem, ze gdy w domu nie ma za bardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa
Bernika - moj kulinarny pamietnikKompletnie nie wiem czemu ta potrawa tak sie u nas w domu tak nazywa. Od zawsze Babcia mówił na obgotowaną kapustę połączona z gulaszem Szatańskie jadło. W oryginalnym przepisie Babci był to gulasz wołowy. Ale sprawdziłam inne wersje -są równie smaczne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipulpety: 30 dkg mielonego 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku mąka pszenna do obtoczenia 1 cebula 1 ząbek czosnku gulasz: 500 ml passaty pomidorowej 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka czerwona 30 dkg pieczarek sól, pieprz papryka wędzona, papryczka chili 70 g serka fromage czosnkowy natka pietruszki olej rzepakowy Pulpety: Mięso mielone przekładam do miski(...)jajko, sól, pieprz, kaszkę mannę, majeranek. Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa, czosnek sprasowany też. Mięso dokładnie wyrabiam formuje nieduże pulpety i obtaczam w mące. Gulasz: Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i smażę na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego bakłażana, dodaję pokrojoną paprykę i chwile smażę. Wlewam
wesoła kuchniaLżejsza alternatywa dla gulaszu - dietetyczny gulasz z indyka z boczniakami. 500g fileta z indyka 500g boczniaków 2 marchewki 2 papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka natka pietruszki do posypania 1. Filet z indyka kroimy w kostkę. Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i paprykę w kostkę, marchew ścieram na dużych oczkach
Szefowa kuchnimiękkości warzyw takie jak lubisz. Gdy ca ł o ść b ę dzie gor ą ca, na ko ń cu dopraw ić do smaku.Dodać musztardę i owoce miechunki. Gulasz posyp ać ś wie żą kolendra lub natk ą pietruszki ,oraz bazylii zamieszać .Pozostawić pod przykryciem do przegryzienia smaków.:))Smacznego ps można jeść z bułka ,lub sam gulasz
mojej kuchniRozgrzewający i syty gulasz z dynią w roli głównej i wołowiną. Gulasz podaję z kaszą jęczmienną. Można przygotować większą porcję i zabrać do pracy. Bardzo lubię przygotowywać takie jednogarnkowe potrawy, bo gotuje się w zasadzie same. Dynia w tej potrawie zyskuje na smaku bo nie jest mdła dzięki dodatkom innych warzyw i przypraw. \ 30 dkg wołowiny 1 cebula
wesoła kuchniaplacki kartoflane podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kwaśnej gęstej śmietany albo posypane cukrem. Absolutnie przepyszne. A oto kilka pomysłów jak inaczej podać placki ziemniaczane: placki ziemniaczane z gulaszem z kurczaka po węgiersku >>> placki ziemniaczane z gulaszem wołowym >>> placki ziemniaczane z musem żurawinowym i białym serem placki ziemniaczane z sałatką z fetą, pomidorkami
Moja Książka Kucharskawycieczkę - zdecydowanie bym tak na Waszym miejscu zrobiła. Weekend jak to weekend - ruch jest dużo większy. Jeżeli chodzi o jedzenie jedliśmy w Profesní dům czeski gulasz z knedlikami . Był całkiem dobry, chociaż za mało pikantny (ale od tego był pieprz na stole). Jeżeli chodzi o kolejne czeskie danie to na pewno spróbować musicie Trdelnik czyli słodkie(...)wokół kija podawane z cukrem, cynamonem i czekoladą. CENY W PRADZE są dosyć zbliżone do polskich. Na jarmarku oczywiście są lekko zawyżone, ale nie są kosmiczne. Gulasz z knedlikami - 149 kc (ok. 25 zł) Trdelnik - 50 kc (8 zł) Lentilki - 12-16 kc (2-3 zł) Grzane wino - 60-90 kc (10-15 zł) Lemoniada
Czarnawisienka