gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:85/258)

Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady 155

łyżce mleka, do momentu, aż konsystencja nabierze oczekiwanego wyglądu (będzie lekko płynna i błyszcząca). Ostudzić (ma być wciąż płynna, ale nie gorąca. Może być lekko ciepła). Do kieliszków nałożyć rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady. Polać sosem czekoladowym. Udekorować listkiem mięty. Mus można również podać w małych kieliszkach lub na małych talerzykach: Na małe talerzyki rozsmarować małą

Moja Delicja
Muffinki czekoladowe z bydyniem 147

łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 ml mleka łyżka cukru waniliowego  150 g mlecznej czekolady Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski miksera.Do mleka wbijamy jajka i lekko bełtamy.Roztopione gorące masło i mieszankę jajeczną wlewamy do suchych składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Czekolady drobno siekamy,dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy

Anielskie wypieki
Pudding, czyli budyń w wersji luksusowej 182

doprowadzić do wrzenia. W tym czasie w dużej misce ubić żółtka z cukrem i kakao na puszystą masę. Powoli wlewać gorącą śmietanę, energicznie mieszając łyżką, nie dopuszczając jednak do powstania piany. Do masy dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę przelać do kokilek. Piec w 120 st. C. 60-75 minut, aż masa zgęstnieje.  Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik gotowany na naturalnym spodzie, bez dodatku cukru i tłuszczu. 149

jakości 3 jajka  ksylitol do smaku sok z połowy cytryny skórka otarta z cytryny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju  Oraz: kostka gorzkiej czekolady folia spożywcza  naczynie o pojemności 2 l Gotujemy mleko, zalewamy nim przepłukane ciepłą wodą daktyle i kakao, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę, aby daktyle zmiękły i łatwiej dały się(...)mleko z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy, jak przy gotowaniu budyniu. Jeśli nawet zrobią się grudki, nie ma problemu, wystarcz zmiksować i będzie ok. Gorącą masę wykładamy na przygotowany spód, równamy, a na wierzch ścieramy kostkę czekolady. Lekko się rozpuści , później stwardnieje i będzie fajnym wykończeniem. Reasumując.... Ciasto jest bez pieczenia, na zdrowym, ziarenkowym spodzie, gdzie nasiona nie były poddane

Dieta moja pasja
"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 152

truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia truskawki prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczynia do truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 178

moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka(...)szkl cukru -4 łyżki roztopionego masła -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 204

słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli(...)czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy do kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy

Pora na pora i pomidora
Grillowane banany 165

zarumienienia mięsistą stroną do ognia, po czym odwracam na drugą stronę i trzymamy aż zmiękną i będą gorące. Teraz też można doprawić je, ewentualnie, cynamonem, imbirem, kardamonem lub wetknąć w środek kilka drobniejszych kawałków dowolnej czekolady. Banany w ten sposób można również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 219

nieśplikiem, należy do rodziny różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;)  Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty  szczypta pudru(...)drobną kosteczkę i dusimy w garnuszku z odrobiną wody, aż zmięknie. Łyżeczkę żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i mieszamy z nieszpułką, nalewamy do małych silikonowych półkulistych foremek i odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy w formie kółek na matę sylikonową, posypujemy ekspandowaną quinoą i odstawiamy

Quinoa Raz!
Kaw(ł)oszka 145

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną(...)śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady 3. Kawę inkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier

Gotowanie...to proste !
Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi 145

Wymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta. Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 czekolady gorzkiej

Słodka Strona
Serniczki cytrynowe na zimno z truskawkami i miętą 102

niego pozwolić...polecam. Składniki na 4 porcje: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 10 dużych truskawek 5 kostek twardej czekolady garść listków mięty kilka gałązek melisy  Sposób przygotowania: Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, podzielić na pół i do jednej części dodać żelatynę. Galaretkę schłodzić i wstawić do lodówki(...)zakryć je masą serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć galaretki z miseczek wstawiając je na chwilkę do miseczki z gorącą wodą. Ułożyć na talerzu, udekorować listkami melisy oraz pozostałymi truskawkami i pokrojoną czekoladą. Smacznego

Gosia gotuje
Sernik whisky z kremem Bailey 216

podgrzanym). Powstałym grysikiem ciastkowym wyłożyć dno tortownicy dociskając łyżką. Odstawić do lodówki do stężenia. Nagrzać piekarnik do tmp. 180*C Czekoladę rozpuścić nad parą. Nie wolno doprowadzić do zbyt wysokiej temperatury. Nie może stać się bardzo gorąca, góra ok. 40*C. Ubić mikserem serek z cukrem a następnie wbić jedno jajko. Gdy jest już dobrze roztrzepane(...)serkiem dodać następne jajko. Dokładnie zmiksować. Wciąż ubijając dodać kwaśną śmietanę (lub creme fraiche) i kakao. Dalej ubijając wlewać ciepła czekoladę cienkim strumieniem do masy. Na koniec wmieszać krem Bailey's. Masę wylać do tortownicy na spód z ciastek. Piec w 180*C przez ok.45 min. Po upieczeniu jak każdy sernik masa jest wciąż dość płynna. Trzeba sernik odstawić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasto czekoladowe (chocolate cake) 121

połamanej gorzkiej czekolady 5 dużych jajek 1 łyżka kakao 175 gram cukru Mus 100 gram masła 100 gram czekolady 3 duże jajka 2 łyżeczki kakao 115 gram cukru 2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuszczone w 80 ml gorącej, ale nie wrzącej wody) Przygotowanie: Okrągłą formę do pieczenia  (śr. 26/28 cm) posmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik(...)ustawić na temperaturę 175 stopni. Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą. Mieszać cały czas, aby się nie przypaliło. Masę czekoladową - ostudzić. Żółtka ubić z kakao. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka ubite z kakao, a do tego dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. Masę wlać na blaszkę, równomiernie rozprowadzić po całości

Kuchnia smaków
Tarta snickers 150

łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)masło orzechowe, dalej miksować. Następnie dodać cukier puder, zmiksować. W odrobinie gorącej wody rozrobić żelatynę,  przestudzić. Miksując stopniowo dodawać do kremu żelatynę. Na wystudzonym spodzie rozsmarować masę kajmakową. Posypać ją orzeszkami ziemnymi. Na to wyłożyć śmietanowy krem. Wstawić do lodówki do stężenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać mleko i olej. Dokładnie wymieszać.  Przestudzić. Rozsmarować na wierzchu

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania