gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:82/258)

"śmietankowe truskawki-czyli w zimie lato" 178

truskawkowej, 4 łyżeczki żelatyny, 200 gram opakowanie biszkoptów, 250 ml śmietana kremówka 30%, 2 łyżki cukier puder, 1 opakowanie śmietanfix, - do posypania czekolada mielona w młynku Kotanyi 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia truskawki prawie rozmrożone zmiksować w blenderze i przełożyć do wysokiego naczynia do truskawek dodać śmietanę, ostudzone galaretki(...)kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem szprycką nałożyć śmietanę na wierzchu i na bokach ciasta kilka truskawek położyć na środku ciasta i posypać z młynka zmieloną czekoladą i schować do lodówki na kilka godzin ciasto jest pyszne, lekkie, nie za słodkie i w czasie karnawału przypomina o nadchodzącym lecie .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
drożdżowe rogaliki na śmietanie-mięciutkie i puszyste 201

moimi ulubionymi rogalikami-idealne na śniadanie czy słodką przekąskę, zostają świeże na drugi dzień. Można zrobić rogaliki z czekoladą, dżemem, powidłami czy z borówkami. Wspaniałe, szybkie w przygotowaniu i bardzo puszyste i mięciutkie.  polecam gorąco  :-) SKŁADNIKI -3 szklanki  mąki tortowej -4 dag świeżych drożdży -250 ml kwaśnej śmietany -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka(...)szkl cukru -4 łyżki roztopionego masła -dodatkowo 1 jajko do posmarowania rogalików i dowolne nadzienie-czekolada w kostkach, krem czekoladowy, powidła itp. drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą i będą płynne. Do płynnych drożdży dodajemy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy resztę składników i drożdże ze śmietaną. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi 231

słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia): - daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę - daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami - mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli(...)czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy do kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy

Pora na pora i pomidora
Grillowane banany 181

zarumienienia mięsistą stroną do ognia, po czym odwracam na drugą stronę i trzymamy aż zmiękną i będą gorące. Teraz też można doprawić je, ewentualnie, cynamonem, imbirem, kardamonem lub wetknąć w środek kilka drobniejszych kawałków dowolnej czekolady. Banany w ten sposób można również przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Zimny deser z rabarbaru i nieszpułki na spodzie z gorzkiej czekolady i ekspandowanej quinoy 240

nieśplikiem, należy do rodziny różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;)  Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty  szczypta pudru(...)drobną kosteczkę i dusimy w garnuszku z odrobiną wody, aż zmięknie. Łyżeczkę żelatyny dokładnie rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i mieszamy z nieszpułką, nalewamy do małych silikonowych półkulistych foremek i odstawiamy w chłodne miejsce, aby galaretka stężała.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie wylewamy w formie kółek na matę sylikonową, posypujemy ekspandowaną quinoą i odstawiamy

Quinoa Raz!
Kaw(ł)oszka 168

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną(...)śmietanki 30-36 % 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady 3. Kawę inkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier

Gotowanie...to proste !
Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi 164

Wymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta. Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi -  Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 czekolady gorzkiej

Słodka Strona
Serniczki cytrynowe na zimno z truskawkami i miętą 118

niego pozwolić...polecam. Składniki na 4 porcje: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru pudru 10 dużych truskawek 5 kostek twardej czekolady garść listków mięty kilka gałązek melisy  Sposób przygotowania: Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, podzielić na pół i do jednej części dodać żelatynę. Galaretkę schłodzić i wstawić do lodówki(...)zakryć je masą serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć galaretki z miseczek wstawiając je na chwilkę do miseczki z gorącą wodą. Ułożyć na talerzu, udekorować listkami melisy oraz pozostałymi truskawkami i pokrojoną czekoladą. Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto czekoladowe (chocolate cake) 145

połamanej gorzkiej czekolady 5 dużych jajek 1 łyżka kakao 175 gram cukru Mus 100 gram masła 100 gram czekolady 3 duże jajka 2 łyżeczki kakao 115 gram cukru 2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuszczone w 80 ml gorącej, ale nie wrzącej wody) Przygotowanie: Okrągłą formę do pieczenia  (śr. 26/28 cm) posmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik(...)ustawić na temperaturę 175 stopni. Masło rozpuścić w rondelku z czekoladą. Mieszać cały czas, aby się nie przypaliło. Masę czekoladową - ostudzić. Żółtka ubić z kakao. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka ubite z kakao, a do tego dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. Masę wlać na blaszkę, równomiernie rozprowadzić po całości

Kuchnia smaków
Tarta snickers 168

łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: 300g masy kajmakowej (u mnie o smaku orzechowym) Orzeszki ziemne (użyłam niesolonych) Polewa: 80g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)masło orzechowe, dalej miksować. Następnie dodać cukier puder, zmiksować. W odrobinie gorącej wody rozrobić żelatynę,  przestudzić. Miksując stopniowo dodawać do kremu żelatynę. Na wystudzonym spodzie rozsmarować masę kajmakową. Posypać ją orzeszkami ziemnymi. Na to wyłożyć śmietanowy krem. Wstawić do lodówki do stężenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać mleko i olej. Dokładnie wymieszać.  Przestudzić. Rozsmarować na wierzchu

Fabryka pomysłów
Brownie chałwowe 260

masła 50g cukru 80g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki (około 25g) kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika - do gorącej mieszanki dodać przesiane kakao oraz 100g drobno pokruszonej chałwy, wymieszać, pozostawić do przestygnięcia - jajka ubić z cukrem, dodać mieszankę czekoladową oraz ekstrakt z wanilii(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 15-20 minut do ścięcia się masy i zapieczenia się wierzchu brownie (patyczek po włożeniu do ciasta może być lekko oblepiony czekoladą, ale nie surowym ciastem) - nie piec zbyt długo, bo spowoduje to wysuszenie brownie

Smakołyki Bereniki
Ciasto Bounty 226

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego KREM: 1/2 l mleka 6 łyżek kasy manny 1/2 szklanki cukru 200g masła 300g wiórków kokosowych POLEWA: 300g czekolady (u mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę(...)mannę, mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Dodać masło, doprowadzić do rozpuszczenia, stale mieszając. Dosypać wiórki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie. Gorący krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim. POLEWA: W garnuszku umieścić czekoladę, masło i mleko, rozpuścić. Polać ciasto, schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
PUSZYSTY CZEKOLADOWY SERNIK JAGLANY BEZ PIECZENIA 152

szklanki zmielone płatki Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 1/2 szklanki  ksylitol 5 łyżek czekolada gorzka 85 % 100 g. śmietana kremówka 500 g.  żelatyna 5 łyżeczek woda zimna 40 ml.  wiśnie z kompotu do dekoracji  ~~METODA~~ Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą kilka razy, aż woda nie będzie mętna. W garze gotujemy mleko z dodatkiem ksylitolu(...)Dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza pochłonie całe mleko. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.  Kaszę miksujemy w malakserze lub blenderem na gładką masę. Dodajemy płatki Lubella Kakao i Miód. Ponownie miksujemy, aby składniki połączyły się. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do całkowicie zimnej masy

Kuchnia Paulettes
Sernik straciatella z musem brzoskwiniowym wg Aleex 205

więc musiałam użyć serków waniliowych. Mimo tych niewielkich zaskoczeń, sernik udał się doskonale i był hitem na naszym stole. Polecam gorąco i jeszcze raz dziękuję Ani za podzielenie się tym przepisem. Składniki: Spód: • 1 paczka ciastek holenderskich w czekoladzie • 100 gram miękkiego masła Boki: • 2 opakowania ciastek waflowych w połowie maczanych w czekoladzie Masa serowa: • 4 serki homogenizowane

W mojej kuchni
Makaron na chandrę. Mój comfort food. 174

dużą ilością świeżych ziół. To taka moja wersja aglio, olio e peperoncino, którą dawno temu zmodyfikowałam pod swoje gusta. Gorąca, parująca miska makaronu ma dla mnie magiczną moc, daje mi siłę i rozgrzewa. Nie z czekolady, a właśnie z makaronu produkują się moje endorfiny. Gdy jest mi źle, instynktownie kieruję się do kuchni i wyciągam z szafki

Chilli Czosnek i Oliwa