łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem na jednolitą masę(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowyInspirację wzięłam z gazetki nr 27 "Palce lizać" choć i tak poszłam własną drogą ;-) Wspaniałe, kruche lekko słodkie ciasteczka w czekoladzie i do tego filiżanka dobrej kawy, czego więcej potrzeba w pochmurny poranek? Są tak pyszne że z około 100 ciasteczek zostało mi nie więcej niż 20.. ;-) Jedynym minusem tego ciasta jest to, że nie da się(...)było polać polewą czekoladową. Przygotować polewę czekoladową: Masło rozpuścić, dodać mleko, kakao i na koniec cukier puder i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową gorącą polewą czekoladową polać ciasteczka. Ja zrobiłam nie reguralne wzorki z czekolady na ciasteczkach. Po wystudzeniu polewy czekoladowej ciasteczka przełożyć na czyste talerze. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMarchewkowe biszkoptowe gofry z czekoladą* * w środku i na zewnątrz Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia zgrały się bez problemu o.O Nie wiem o co wczoraj chodziło. Składniki: 45g mąki pełnoziarnistej 15g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 10g roztopionego masła 60ml mleka 50g startej marchewki(...)tabliczki czekolady + do podania cynamon coś do posłodzenia aromat waniliowy szczypta soli Białko oddzielam od żółtka i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewam i łącze z pozostałymi składnikami w drugiej miseczce. Delikatnie łącze z białkiem. Smarze w nagrzanej i nasmarowanej masłem/ olejem gofrownicy przez kilka minut
More food, love and dreamsjest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada Wykonanie: Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu i dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną(...)mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione kuleczki odstawiamy do lodówki
psgotujemysłodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :) Składniki: 15 dag kaszy jaglanej szczypta soli woda gorąca 10 dag ulubionej chałwy 4 łyżki rodzynek 2 łyżki wiórek kokosowych cukier do smaku masło do posmarowania kokilek(...)kostki mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy. 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy. 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy
Izabelawkuchnijeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca i ostudź. Masa: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ( możesz dodać łyżkę wody albo mleka), po czym odstaw ją by trochę ostygnęła. W szklance rozpuść żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody. W dużej misce na średnich obrotach ubij serek oraz cukier. W osobnej misce ubij śmietanę. Do masy sera(...)dodaj czekoladę, ubitą śmietanę i żelatynę, cały czas mieszając. Wlej masę na ostudzony placek i przyozdób owocami Smacznego
Niezły Młynekkropli miętowych garść rodzynek 200g brzoskwiń z syropu (mogą być świeże) 100ml syropu z brzoskwiń (ewentualnie woda) 1 galaretka pomarańczowa 1/2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Galaretkę jabłkowo-miętową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ser, a na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę jabłkowo- miętową i rodzynki. Krem wstawiamy do lodówki(...)samą ilość wody jeśli używamy świeżych owoców. Stawiamy na wolnym ogniu, a do gotujących się wsypujemy galaretkę pomarańczową. Studzimy, a następnie wykładamy na schłodzone serniczki. 3. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy po delikatnie stężonym musie z brzoskwiń. Schładzamy kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy świeżą miętą i owocami
Kuchnia w czekoladziesię połączą. Masę rozprowadzić w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Można polać/posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ziarnami sezamu. Schłodzić w lodówce - nie wiem ile czasu na to potrzeba, ale pewnie im dłużej tym lepiej. Ja jak tylko masa przestała być gorąca - włożyłam ją do zamrażalnika na 15 minut (łakomstwo i niecierpliwość wzięła górę nad rozsądkiem
Kulinarne Inspiracjewiórki kokosowe 1/2 szklanki jogurt grecki, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić, w trakcie miksowania wlewać żelatynę tortownica 24 cm - na dnie ułożyć delicje czekoladą do góry, wyłożyć połowę sernika przyklepując do dna na serniku poukładać owoce i wyłożyć resztę sernika na wierzchu poukładać resztę owoców
W Mojej Kuchni Lubięoraz rozpuszczone pianki marshmallows (pkt2). Masa zacznie szybko gęstnieć. 4. Gdy wymieszamy masę do gładkiej konsystencji, szybko wyłożyć równomiernie na schłodzoną i zastygłą czekoladę. Masa kajmakowa/ karmelowa: 1. Wstawiamy puszkę z kajmakiem do garnuszka z gorącą wodą by się lepiej rozprowadzał, 3. Przekładamy tyle kajmaku ile nam potrzebne do miseczki (jeśli używacie krówek zamiast kajmaku: można je rozpuścić(...)Wylewamy masę na warstwę nugatową 4. Wstawić do lodówki do stężenia. 5. Następnie pokroić na części- batoniki Warstwa wierzchnia: 1. Gdy batoniki stężeją w lodówce, rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej. 2. Rozpuszczoną czekoladą za pomocą szpatułki polewać batoniki. 3. Wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej około 2-4 godziny bądź przez całą noc. Smacznego :) Zobacz także: Lava
KreatywnePinycukru 15 dag wiórek kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym(...)około 3 minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik
Smakowy Rajmałą blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamaną na kosteczki roztopić w rondelku razem z pokrojonym masłem (nie podgrzewając za bardzo masy, nie może być gorąca). Masę neleży ciągle mieszać podczas roztapiania. Ostudzić. Jajka razem z cukrem i wanilią ubić na puszystą pianę, następnie masę jajeczną wymieszać(...)ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Tak przygotowaną masę wylać do przygotowanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 minut. Masa serowa Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić. Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty
Wypieki i Rumieńcecukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami i budyniem, wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa 900 ml śmietany kremówki, 600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się
Praktyczna plmnie nie jest tak gorąco jak w Polsce (z tego co widziałam na mapie pogody) ale to nie znaczy, ze można sobie odmówić porcji dobrych lodów. Generalnie gustuje w sorbetach ale domowym lodom nigdy nie odmawiam. Nic mnie nie jest w stanie powstrzymać nawet brak odpowiedniego sprzętu ( tak , muszę w końcu kupić, obiecują sobie to od dwóch(...)czego mogłabym zrobić takie lody? mój wzrok padł na mięte rosnąca sobie spokojnie w doniczce na oknie. Tak to jest dobry wybór. Nie wiem jak wy ale ja połączenia czekolada + truskawki i czekolada+mięta uwielbiam. Nie będę ukrywać, że robienie lodów bez specjalnej maszynki jest długotrwałe ale czy nie warte jest to spróbowania własnoręcznie zrobionego deseru albo pamiętaniu
ciastkarnia na kruchym spodzieszybko i łatwo rozpuścić czekoladę. ale wiem, że nie z każdą nienadziewaną czekoladą wyjdzie to zadanie. Miałam jakiś czas temu czekoladę, która miała lekki biały nalot, co oznaczało, że zanim ją dostałam, była źle przechowywana (za zimno? za gorąco? nie wiem). W smaku była ok. Przy rozpuszczaniu zrobiły się grudki, pierwszy raz mi się to zdarzyło. Dlatego pamiętajmy, żeby(...)używać nie tylko dobrej jakościowo czekolady, bo ważne są kwestie smakowe, ale i by ją wcześniej dobrze przechowywać. Co to oznacza? Nie chowamy czekolady do lodówki, bo czekolada woli temperaturę pokojową. A trzymanie jej raz tu, raz tam, prowadzi do powstania białego nalotu. I jest to też prosta droga do zepsucia się czekolady. Ba, nawet pleśń może się na niej
Anioszek w kuchni