połączenia się składników). Umieść masę w foremkach do muffin, wstaw do lodówki na kilka godzin. Wykonanie dekoracji: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej barwnik spożywczy. Z papieru do pieczenia wytnij dwa kwadratowe arkusze. Na jednym z nich rozsmaruj cienko czekoladę, następnie przykryj ją drugim arkuszem papieru i wygładź całość, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oba arkusze zwiń(...)przecięcia, aby środek "uszek" był różowy. Umieść pianki na wierzchu serniczków. Wyjmij czekoladę z zamrażalnika, rozwiń energicznie rulon. Powstałe kawałki czekolady ułóż na wierzchu serniczków. Rada dla początkujących: Aby serniczki były gładkie i bez problemu dały się wyjąć z formy do muffin, umieść formę w gorącej kąpieli wodnej, aż na brzegach serniczków pojawi się widoczna obręcz. Jest to znak
Garniec MagalieMój wielki hit wśród białych czekolad. Idealne połączenie składników, smaku i doskonała konsystencja. Podczas jej łamania słychać charakterystyczny trzask. Jest przepyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach... Kolejna domowa czekolada, która smakiem podbiła moje serce. Nie wiem czy uda mi się zrobić jeszcze smaczniejszą. 140 ml oleju kokosowego (zmierzyłam po rozpuszczeniu) 3 łyżki cukru pudru (czubate) 3 łyżki mleka w proszku(...)być jednolita i bez grudek.) Dodać wiórki i całość ponownie dokładnie wymieszać. Prostokątną formę (*) wyłożyć folią spożywczą i obsypać bakaliami. Gorącą masę (**) przelać do formy i po lekkim ostudzeniu wstawić do lodówki (aby stwardniała). Czekolada gotowa jest do spożycia już po godzinie (a może i szybciej). (*) Z podanych proporcji wyszła mi czekolada o grubości
Di gotujełyżka Dodatkowo: herbatniki 1 op. 200 g. mleczna lub gorzka czekolada 200 g. mleko 4 łyżki masło 1 łyżka (Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie) ~~METODA~~ Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier. Następnie mak, przesianą mąkę z proszkiem, żółtka. Ciasto wylewamy na blachę 35x25 cm. wyłożoną pergaminem. Pieczemy(...)patyczka. Ciasto ostudzić. Masa: Mleko ( 1/2 l. ) zagotowujemy z margaryną, cukrami, aromatem. Gotującą masę zagęszczamy mlekiem (1/4 szkl. ) wymieszanym z mąkami. Gorącą masę wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Od razu na ciepłą masę wykładamy herbatniki. Czekoladę rozpuszczamy razem z mlekiem i masłem. Polewamy na herbatniki. Ciasto studzimy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kuchnia Paulettespróba, a już oficjalne wykonanie pączków. Jestem bardzo zadowolona, gdyż udało mi się usmażyć tak pączki, że pojawiła się obrączka. Pączki wykonałam w dwóch smakach, jedne z budyniem, polane czekoladą, a inne z marmoladą, oblane lukrem. Przepis, który znalazłam na szczęście nie jest wymagający i na prawdę daje możliwość upieczenia pysznych pączków. Wszyscy zgodnie w domu stwierdziliśmy, że lepszych(...)szklanki mleka - 2 duże jajka - 1 żółtk0 - 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: marmolada, krem budyniowy, – lukier (1,5 łyżki gorącej wody wymieszać z pół szklanki cukru pudru) – polewa czekoladowa (u mnie roztopiona mleczna czekolada) rozczyn: Łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone świeże drożdże, zalać letnim mlekiem do przykrycia drożdży, wymieszać, poczekać aż rozczyn podwoi objętość. Wykonanie: Mąkę pszenną
dom-agi.plwiemy co jemy! Jeśli lubicie zdrowe desery przypominam, że krem czekoladowy można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich ok. 1/4 szklanki wrzącej wody szczypta(...)Jest to tzw. kąpiel wodna. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści – mieszamy i wyciskamy całą tubkę mleka oraz dodajemy pastę lub ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszamy. Ciepłą czekoladę z mlekiem wlewamy do masła orzechowego i ponownie miksujemy na krem. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy po trochu gorącej wody (ok. 1/4 szklanki, może być mniej), aby uzyskać
Poezja smakuwięc nusi być pyszny. Lubicie? Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny szklanka czereśni wiórki z białej czekolady Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozpuszczamy
Słodkie Przyjemnościserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: słoiczek płatków róży ucieranych z cukrem (lub inne konfitury) 90 g czekolady gorzkiej 75% 1 łyżka masła 2 łyżki mleka 2% 1. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie ( daję do rondelka i zalewam wodą, tak aby przykryła żelatynę), odstawiam aż napęcznieje, wtedy podgrzewam (trzeba pamiętać, żeby nam się żelatyna(...)miksuję do połączenia się składników. 3. Ciasto kruche smaruję ucieranymi z cukrem płatkami róży, na nie wykładam piankę i wstawiam na chwilę do lodówki. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, masło i mleko, mieszam, żeby składniki cię połączyły. Studzę i wylewam na piankę. Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki :-). Smacznego
kruche babeczkiPOWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku. Jeden blat piernikowy podzielić wzdłuż krótszej krawędzi na 3 części i to będzie jeden kawałek(...)drugim blatem zrobić to samo (drugi kawałek piernika). Przekładać gorącą masą orzechową i powidłami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować
https:KKuchniaMniamrodzynki kilka migdałów miód lub syrop klonowy Przygotowanie: W misce układam płatki, suszone owoce i migdały, zalewam: zimnym mlekiem, ciepłym lub gorącym (do woli Dekoruję borówkami, polewam miodem lub syropem. Można dodatkowo posypać owsiankę: siemieniem lnianym, wiórkami czekolady lub wiórkami kokosowymi
Zasmakuj KuchniDeath by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa w czystej postaci tylko z dodatkiem posypki z kakao, zostałam(...)with caramel''. Nie trzeba bowiem wiele by zrozumieć nazwę tego deseru gdy chociaż raz się go spróbowało. Zapraszam na przepis: Składniki: (na 2 sztuki) Odrobina kakao 1 cała tabliczka czekolady deserowej-około 100 g pół tabliczki czekolady mlecznej-około 50 g oliwa z oliwek-3-4 łyżki 20 g mąki 40 g cukru pudru 2 jajka kilka kropli ekstraktu
KreatywnePinyserka homogenizowanego (naturalnego) 5 łyżek cukru pudru 500 g mascarpone 1 biała czekolada (90g) + 3 łyżki mleka 1 czekolada deserowa (90g) + 3 łyżki mleka 2 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1/2 szklanki gorącej wody 200 g serka homogenizowanego (naturalnego) 300 ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki kakao Dodatkowo: "śnieżki" Dr Oetker(...)ozdoby Przygotowanie: Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrabniamy - wkładamy do woreczka i ubijamy tłuczkiem do mięsa :) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - ja zagotowałam w garnku wodę, na garnek położyłam małe okrągłe naczynie żaroodporne (żeby nie dotykało wody), włożyłam czekoladę, za 2 min. wlałam mleko i mieszałam do rozpuszczenia. Do rozpuszczonej czekolady wrzucamy herbatniki - mieszamy i wykładamy
Alutka-Gotujeformie, kiedy lekko ostygną wyjmujemy na kratkę niech zupełnie ostygną 9. Polewa - w rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę, dodajemy cukier i śmietanę, żelatyną namaczamy w odrobinie zimnej wody, kiedy składniki w rondelku się połączą namoczoną żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, nie wrzącej, płynną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej, pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia 10. Zupełnie zimne doughnuts zanurzamy(...)jednaj strony w polewie czekoladowej, dekorujemy grubo posiekaną czekoladą Do późno popołudniowej sesji plenerowej przetrwało tylko 3,5 doughnut
Słodki Kompromisśmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu( u mnie morelowy) Biszkopt(...)kroimy wzdłuż na 2 równe części. Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i lekko studzimy (ale nie może być zupełnie wystudzona). Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier i żelatynę. Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy połową przygotowanego
Mia Cucina Sofietaminut. Jajko, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę używając do tego miksera. Dodajemy stopniowo czekoladę. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie całość łyżką drewnianą. Przelewamy do foremek, pieczemy przez 12-14 minut ( ja piekłam 12 minut). Podajemy jeszcze gorące, posypując je cukrem pudrem. Można je podawać z gałką lodów waniliowych, lub świeżymi owocami, jak maliny, truskawki, lub pomarańcze(...)które idealnie komponują się z mocną, słodką czekoladą
Calzonella.comsaszetki kawy rozpuszczalnej 250 ml kremówki 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania wafelki lub czekolada do dekoracji ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru). Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier. Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek
Ze smakiem i z pasją