samo jak zazwyczaj również kochają czekoladę i wszystko co z nią związane. Lubella znalazła kompromis i właśnie od niedawna na sklepowych półkach możemy znaleźć mini makaron świderki z czekoladą. Ja kiedy go zobaczyłam od razu i bez chwili wahania kupiłam. Moja mała córeczka ogromnie się ucieszyła i od razu zaanonsowała, że dzisiaj chce go zjeść. Więc przechodząc do rzeczy samej(...)świeża mięta, wiórki kokosowe, garść poziomek, skórka cytrynowa i sycące śniadanie gotowe. Macie 10 minut ???? , bo tyle zajęło mi przygotowanie dania. Polecam gorąco. Składniki : NA 4 porcje 400 g makaronu Lubella mini świderki z czekoladą 250 g świeżych truskawek 200 g serka ricotta 2 łyżki miodu szczypta cynamonu skórka starta z połowy cytryny
vaniliowoczekoladowaduży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych „kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody Przygotowanie: 1) Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w połowie podanej ilości mleka, a następnie odstawić do wystudzenia (żeby nie powstał(...)płytkiego naczynia. 5) Biszkopty namaczać w kawie i układać po dwa na dnie każdej szklanki lub pucharka. 6) Na biszkopty nałożyć warstwę kremu, kilka plasterków banana i posypać startą czekoladą. 7) Deser przełożyć kolejną warstwą 2 namoczonych w kawie biszkoptów, kremem, zakończyć kilkoma plasterkami banana i ponownie posypać startą czekoladą. 8) Przygotowany deser przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka
Fitsweet.meminutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki 30% 300 g czekolady deserowej 40 g miękkiego masła 200-250 g mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy(...)wystudzoną czekoladą.Odstawiamy do stężenia czekolady. *można użyć świeżych malin Smacznego
Anielskie wypiekizastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak się okazało, nie było takiej potrzeby. Czekolada zniknęła w całości w 15 minut ! Jest pyszna i wbrew temu co wyczytałam w sieci, jest bardzo krucha. Polecam! Składniki: 4 czubate łyżki oleju kokosowego lub masła kakaowego 3 czubate(...)nasiona wanilii (lub ekstrakt waniliowy). Cały czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Wysypujemy formę mieszanką studencką i zalewamy gorącą masą. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Gotowe! :) Już niedługo przygotuję czekoladę gorzką oraz mleczną, zapraszam do odwiedzania mojego bloga :) Jeśli spodobał Ci się ten przepis, proszę, pozostaw komentarz - będzie mi bardzo miło
My Culinary Artzrobi! Gorąco polecam! Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka(...)Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętamy aby były w temp pokojowej. Przynajmniej wyjęte ok godz przed z lodówki. Mleko delikatnie podgrzewamy. Ma by przyjemnie ciepłe, ale nie gorące. Kiedy nasz zaczyn w mące nam zacznie rosnąć wlewamy nasze jajka, rozpuszczone i wystudzone masło. Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami
Malinowe Pocałunkijajka 0,5 łyżeczki sody dodatkowo: 100 ml wody 25 kakao ciemnego 100g cukru brązowego 30g startej ciemnej czekolady Wykonanie: Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać kakao, masło (przynajmniej w temperaturze pokojowej, może też być roztopione ale nie gorące), jajka, skórkę pomarańczy, śmietanę oraz sodę. Dodawać wrzącą wodę i miksować na najwyższych obrotach; dodać sok z pomarańczy(...)oraz posiekaną drobno czekoladę, wymieszać krótko. Przygotowane ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (ja używam foremki o wymiarach ok. 28×9 cm). Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około godzinę – do suchego patyczka. Gdy ciasto jest prawie gotowe – w niewielkim garnku wymieszać cukier z kakao, zalać wodą i zagotować. Mieszając gotować kilka minut
Pociąg Do Kuchnioczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu 1 średnie jajko 1/2 kubka lekko ciepłego mleka 1 tabliczka czekolad 70% kakao małe opakowanie kremówki Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy gorący miód i mieszamy. Dosypujemy kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy(...)dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie
Luźna Kuchniaprzestrzeni odstawić na minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pojemniczki zanurzyć w gorącej wodzie, aby łatwiej było wyjąć lody i natychmiast obtoczyć w ulubionej posypce - wiórkach kokosowych, startej czekoladzie itp. Lody można przygotować w większym pojemniku, łatwiej wtedy uniknąć wytrącania się maleńkich kryształków lodu. Wystarczy jeśli przez pierwsze dwie godziny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacukru ) 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny niewielka ilość gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 40 dag pierników w czekoladzie Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta
Izabelawkuchniwiadomo z czego... Wszystko było w terminie ważności :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku ok 24cm Spód: 300g mieszanki ciastek: herbatników, kruchych, maślanych 100g margaryny zwykłej 50g gorzkiej czekolady Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka(...)opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml gorącej wody. Mieszankę ciastek miksujemy bardzo drobno. Dodajemy do niej roztopioną margarynę oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszaną masą wylepiamy spód naszej formy (wyłożonej folią spożywczą). 2. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan fixem. Dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladziepiec około 20 minut - upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić - na dno piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, piekarnik rozgrzać do 160 stopni - twaróg przełożyć do miski, dodać cukier, przesianą mąkę, skórkę otartą z pomarańczy oraz ziarenka wyskrobane(...)laski wanilii, wszystko krótko zmiksować - do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - do miksowanej na niskich obrotach masy serowej wlać cienkim strumieniem letnią czekoladę (nie może być za zimna, gdyż w połączeniu z masą serową może utworzyć grudki), miksować tylko do momentu uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego
Smakołyki Berenikirozpuszczalnej) i połączyć z mlekiem czekoladowym. Przelać do większego kubka lub szklanki, na wierzchu ułożyć dowolną ilość pianek. Pianki pod wpływem gorącej kawy zaczną się delikatnie rozpuszczać. Aby osiągnąć najciekawszy efekt smakowy należy użyć właśnie gorzkiej czekolady, gdyż pianki są bardzo słodkie. Oprócz kawy zostawiam Wam coś wesołego :) na poprawę nastrojów ;) Włączcie głośniki i uśmiechnijcie się
Codzienna kuchnia niecodziennaekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik jest podstawą ale ciasteczka w środku czy pralinki możecie modyfikować według własnych upodobań! Polecamy gorąco 😚 tylko jagielnik Składniki: Korzenny jagielnik (śr: 13cm) -100g suchej kaszy jaglanej -300ml napoju roślinnego (u nas pół na pół ryżowe i migdałowe) lub mleko -ksylitol -3 łyżki(...)Dodatkowo Ciasteczka korzenne z tego przepisu (lub inne wasze ulubione ciasteczka) Pralinki orzechowe z tego przepisu Kilka kostek gorzkiej i opcjonalnie białej czekolady Ekspandowana komosa Soligrano KORZENNY JAGIELNIK Kaszę jaglaną przesypać do miseczki i kilkakrotnie zalać gorącą wodą i przecedzać przez sitko. Kaszę z napojem roślinnym gotować do wchłonięcia płynów. Pod koniec dodać ksylitol, cynamon i przyprawę korzenną
Candy Pandasmąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 łyżka kakao Opcjonalnie: wiórki/kawałki czekolady gorzkiej do posypania Jajka zmiksować z mlekiem, a następnie z roztopionym (ale nie gorącym) olejem. Dodać cukier, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać (można dłonią). Na końcu do ciasta wmieszać (delikatnie) kakao. Z masy(...)uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dosyć mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka posypać (opcjonalnie) wiórkami/kawałkami gorzkiej czekolady. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Najlepiej smakują po kilku godzinach, a nawet na drugi dzień po upieczeniu. (Czym dużej leżą, tym są bardziej wilgotne
Di gotujeupodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku z cytryny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 30 g margaryny. Sposób wykonania: Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się rumienić. Przesypać do miseczki. Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać(...)dokładnie wymieszać. Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć masę do blaszki. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę wraz z margaryną ropuścić
Gospodyni Miejska