gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:77/258)

Gruszki z chrupiącą kołderką 186

chwile z piekarnika i na każdej za pomocą łyżki nakładamy przygotowane wcześniej płatki. Zanim to jednak zrobimy do płatków dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę. Tak przygotowane gruszki pieczemy jeszcze około 10 minut.  Podajemy gorące najlepiej z lodami lub sosem na bazie serka mascarpone czy bitą śmietaną. Uwagi: Do crumble można dodać ulubione przyprawy typu imbir, kardamon

Przysmaki Karolki
Słoneczne ciasto z brzoskwiniami 189

części. Krem: mleko zagotowujemy a czekoladę łamiemy na kawałki. Jajka ubijamy z cukrami na parze i nie przerywając ubijania powoli wlewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy i łączymy z ubitą na parze masą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Brzoskwinie kroimy

Zainspirowana w kuchni
Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 246

drugi dzień zrobiłam polewę, ale można to zrobić od razu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki oleju i pokruszoną czekoladę, mieszamy, czekolada ładnie nam się rozpuści i połączy się z olejem. Gorącą polewamy ciasto

kruche babeczki
Ucierane ciasto z jeżynami i czekoladą 191

Dostałam od siostry pudełeczko jeżyn jakoś nie było zbyt dużo czasu aby wymyślać trudne ciasta, zresztą za oknem gorąc, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu

SMYKWKUCHNI
Tofurnik bez pieczenia 223

Wanilia – 1 łyżeczka w proszku lub ziarenka z jednej laski Sól – 1/3 łyżeczki Składniki do ozdoby: Sezonowe owoce, starta czekolada, banany… jednym słowem – co tylko chcesz! Wykonanie: Zalej daktyle gorącą wodą na kilka minut. W malakserze zmiel migdały drobno, dodaj odsączone daktyle oraz sól. Zmiksuj. Powstałą masę wyłóż na tortownicę i dokładnie rozprowadź. W międzyczasie

Blendman
Przekładaniec makowy 171

łyżce budyniu ciągle miksując. Ciasto przekroić na 2 blaty. 3/4 masy wyłożyć na spodni placek, przykryć drugim plackiem, wyłożyć pozostałą część masy i wyrównać. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać i gorącą wylać na ciasto. Wierzch udekorować płatkami migdałów. Smacznego

na moim stole...
Fale dunaju 212

zimny zmiksować masło mikserem następnie dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. Masę wyłożyć na ciasto.  Masło lub margarynę roztopić dodając do niego czekoladę. Polewę wylać na ciasto. Uwaga! polewa nie może być gorąca

Pychotkaaa
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 189

czekolady gorzkiej - 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie kremu czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody, po lekkim przestudzeniu). Schładzamy. Wyciskamy rękawem cukierniczym z końcówką-gwiazdką na połówkę profiteroli i dociskamy drugą jej częścią, Czynność powtarzamy aż do zużycia

Życie zamknięte w smaku
Ciasto kubusiowe 217

suchego patyczka. Studzimy. 2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia. 3. Robimy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno

Kuchnia domowa Ani
Makowiec z bakaliami 210

cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło

Anioły w kuchni
Pierniczki na choinkę i nie tylko 189

posmarowania) około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka Czym udekorować: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego, polewa z roztopionej czekolady, lub gotowe posypki świąteczne   Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać . Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce(...)odstępach około centymetra od siebie (pierniczki delikatnie urosną).  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.  Do dekoracji można użyć  lukru lub roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej.   Te z dziurką powiesić na choince... ciekawe jak długo będą tam wisie. Hohohoo

MarciochaKucharzy
15 minutowy pudding chia z ryżem na ciepło 207

odstaw na 15 minut, zamieszaj od czasu do czasu. W między czasie na suchej patelni upraż posiekane migdały i/lub orzechy, przestudź. Czekoladę drobno posiekaj. W rondlu zagotuj wodę, dodaj płatki ryżowe Cenes, gotuj mieszając 2-3 minuty. Gorący ryż wymieszaj z pudrem różanym i cynamonem, dodaj napęczniałe chia, dokładnie wymieszaj, podziel na porcje, na każdą połóż wydrążone nasiona(...)połowy marakui, posyp migdałami i czekoladą

SzczyptaSmaQ
Ciasto milionera 42316

push({}); Ciasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę przekonywać(...)Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (140g) 100g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany kremówki   Dodatkowo: 1 puszka kajmaku   Polewa: 80g mlecznej czekolady 40g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki   Ciasto milionera – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto

Kulinarne Przeboje
Orzechowa kawa mrożona z mleczną pianką. 150

zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym) 8-10 kostek lodu 4 łyżki syropu orzechowego ( u mnie o smaku orzechów macadamia firmy Monin) płatki czekolady/ kakao/ inna ulubiona posypka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kawę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody ( 50-100 ml) 2. W blenderze umieścić mleko, rozpuszczoną kawę, lód oraz syrop orzechowy i zblendować. 3. Gotowy napój przelać(...)szklanek. 4. Spienić mleko i samą piankę delikatnie rozprowadzić na kawie. 5. Przyozdobić czekoladą i/ lub ulubioną posypką.  Smacznego

DefinicjaSmaku
Czekoladowe ciasto drożdżowe z serem i truskawkami 230

kakao 1 szczypta soli 1 szklanka cukru 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g czekolady gorzkiej 70 % 50 g czekolady mlecznej WARSTWA SEROWA: 500 g twarogu zmielonego 2 łyżki cukru białego 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 białka szczypta soli ok 300 g świeżych truskawek(...)masła Przygotować kruszonkę rozcierając mąkę z cukrem i miękkim masłem. Wstawić do lodówki. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Czekoladę mleczną i gorzką posiekać i umieścić w misce. Postawić nad gotującą się wodą i rozpuścić. W misie miksera utrzeć do białości jajko

https:KKuchniaMniam