garnuszku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, ziaren z laski wanilii i czekolady pokrojonej na drobne kawałki . Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje . Budyń przelewamy
La grande e la piccola cuocaswobodnie kąpać paski babki) rozpuszczamy składniki na polewę. Sok można zastąpić wodą, mlekiem lub innym rodzajem soku. W takiej jeszcze gorącej polewie maczamy kawałki babki, mogą pozostać nawet na minutę, jeśli chcemy aby bardziej nasiąkły czekoladą. Następnie przekładamy na talerz z wirkami i obtaczamy, a wręcz wklepujemy wiórki w polewę. Układamy na kratce lub blaszce aby wszystko zastygło
Dieta moja pasjanajlepiej całą noc, żeby dobrze stężał. Jeśli chcecie przygotować polewę: a małym garnku (rondelku) rozpuścić masło, dodać olej, dorzucić połamaną czekoladę – wszystko razem wymieszać, aż polewa będzie gęsta, ale dość lejąca. Lekko przestudzić (nie lejemy gorącej ani zbyt ciepłej polewy na sernik!). Sernik wyjąć z tortownicy. Polewę delikatnie lać na sernik (porcjami, dużą łyżką) i rozprowadzać szerokim nożem
Pociąg Do Kuchniczekoladowa: 7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać. 8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo. Smacznego
Mała Cukierenkanajpierw kilka słów dla niezorientowanych. Czym dokładnie jest matcha? Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego napoju
Powiedz dietom niemleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę
Cakes By Kejtmieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (nie można polać ciasta gorącą polewą bo rozpuści się śmietanka!!!) co kilka minut mieszając, aby polewa nie zastygła całkiem. Orzechy drobno siekamy. Gdy polewa będzie już mniej
chili & sugarszklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną
paapilotkaadokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową . Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego
Maminek kulinarnymożna rozpuścic czekoladę i pozwoli maluszkom na dekorowanie. Oj zabawa będzie przednia. Zapewne więcej czekolady i ozdób będzie na buziach, stole, ścianach....;) ale czy nie jest to tego warte? Gorąco polecam. NALEŻY BARDZO UWAŻAĆ, PONIEWAŻ LIZAKI PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA SĄ BARDZO GORĄCE I ŁATWO O OPARZENIE
Malinowe Pocałunkiuczyć. Z pokoju wychodziłam więc na obiad o siedemnastej, a później mniej więcej co godzinę dreptałam na stołówkę po kolejną gorącą herbatkę. Poza tym siedziałam z nosem w notatkach i kserach, skupiając całą moją uwagę na chemicznym składzie czekolady (którego na teście, oczywiście, nie było), jajek i mąki, koagulacjach, sterylizacjach, temperaturach przechowywania i użytkowania, i tak dalej... Kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDuży kubek jogurtu greckiego 5) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Osobno miksujemy brzoskwinie, żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody, i rozpuszczoną dodajemy do brzoskwiń. Jogurt mieszamy z cukrem. W słoiku układamy kolejno warstwy brzoskwiń, jogurtu i ciastek(...)bananowo-czekoladowy Składniki 1) Pół paczki ciastek zbożowych lub owsianych (ok. 50-70 g) 2) 2 banany 3) Duży kubek jogurtu greckiego 4) Pół tabliczki gorzkiej czekolady 6) Łyżka gorzkiego kakao Przygotowanie Czekoladę wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Następnie blendujemy ją na "piasek" razem z ciastkami. Banany miksujemy na gładką masę, dodajemy kakao
Kuchnia w szuwarachkuskus 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżeczka kakao (ekspresowe) 1/2 szklanki mleka 1 kostka gorzkiej czekolady 1-2 szt. gruszki kandyzowanej SKWORCU Przepis: Mleko podgrzewamy do wrzenia i dodajemy do niego kakao. Dokładnie mieszamy. Kaszę kuskus oraz otręby umieszczamy w miseczce i zalewamy gorącym mlekiem z dodatkiem kakao. Po ok. 5 minutach kasza z otrębami powinna być gotowa. Gruszki(...)kroimy na mniejsze kawałeczki. Do miseczki nakładamy kaszę z dodatkiem otrąb, którą posypujemy startą na małych oczkach czekoladą i dodajemy pokrojone kandyzowane gruszki. Dodatkowo pozwoliłam sobie na kawałek pysznego kakaowego wafelka
Emcia Pichcitort: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki fruktozy 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki dżemu truskawkowego 100 g czekolady gorzkiej wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy oczywiście od upieczenia biszkoptu. Jajka wyjmujemy z lodówki aby uzyskały temperaturę pomieszczenia, następnie oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy pianę następnie(...)studzimy aby zaczęła tężeć. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dokładamy do galaretki i odstawiamy. Żelatynę rozrabiamy w około 40 ml gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach. Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisamej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 galaretka truskawkowa 150 g truskawek Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Studzimy. Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy(...)formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy cienką warstwą, od środka silikonowe foremki na babeczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Kiedy czekolada będzie już twarda zdejmujemy silikonowe foremki wywijając je zdecydowanym ruchem na zewnątrz
Bon appetit mon amie