gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:93/258)

Deser walentynkowy II (mus z białej czekolady) 898

WALENTYNKOWY   DAMA KIER   (mus z białej czekolady) Składniki: 300 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady   1 łyżeczka cukru pudru 1 fix do śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny galaretka truskawkowa   Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła(...)ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/4 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę.   Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową

Bon appetit mon amie
Trufle daktylowe 156

próbował już daktylowych trufli, wie o czym mówię. Prosto mówiąc - są boskie!  Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, bardzo gorąco go polecam. :) Składniki (na 30 sztuk): 200 gramów suszonych daktyli 1 pomarańcza 80 gramów orzechów włoskich 60 gramów czekolady deserowej 4 łyżki stołowe dobrej jakości kakao Wykonanie: Daktyle pokrój na małe kawałki, włóż do rondelka. Wyciśnij sok z pomarańczy

Garniec Magalie
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 411

boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki i kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody (czyli w 1 szklance mniej niż zaleca przepis na ich opakowaniu). Ostudzić. Sery ubijamy mikserem, aż będzie gładki(...)skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą plus kawałki czekolady. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Na zastygniętą masę serową wyłożyć dowolne owoce (ja dałam brzoskwinie z puszki wcześniej pokrojone w kostkę i odsączone na sitku), wylać

Kubki smaku
Sernik Gotowany Na Ciemnym Kruchym Cieście z Polewą Mocno Czekoladową 199

łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera  2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła lub margaryny Wykonanie: Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą(...)dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając.  Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie

Pychotkaaa
Kakao w stylu amerykańskim z masłem orzechowym i syropem klonowym. 160

napoju jest moc! Nawet bez żadnych podejrzanych procentów;) Gorący, gęsty napój czekoladowy, w którym gorzki smak naturalnego kakao łączy się z delikatną słodyczą syropu klonowego i słonawą nutą pochodzącą z orzechowego masła. Dla mnie bomba:) Doznanie jest z gatunku tych silniejszych. Nawet jeśli mamy gorszy dzień, czujemy brak energii i zagubienie - to kakao postawi nas na nogi! Natychmiastowo! Być(...)rondelku połączyć kakao z mlekiem i energicznie mieszając podgrzewać. Dodać pozostałe składniki i wciąż mieszając gotować kilka minut. Wlać do wysokich szklanek i oprószyć cynamonem lub wiórkami gorzkiej czekolady

zadanie-gotowanie
Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku. 149

łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki  mleka w proszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy(...)Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i kroimy w kwadraty takiej wielkości jakiej chcemy mieć ciastka. 2. Polewa:  Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko w proszku

Izabelawkuchni
Rolada truflowa 133

przepis na krem oparty na truflach. Trochę zmieniłam i wyszło coś takiego pysznego:) Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki. Nadzienie: 400 g cukierków trufli, 2 czekolady gorzkie 70%, 300 g masła, 330 ml śmietany 30% (kupowałam w Biedronce a tam mają takie nietypowe pojemności) Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo(...)180st piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut ciasto nie może się za bardzo przyrumienić, bo będzie się łamać. Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę obsypaną cukrem pudrem i rolujemy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: trufle, czekoladę i 100 g masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Podczas roztapiania dodać śmietankę i ciągle mieszając doprowadzić do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę

Państwo Wojtczuk gotują
Muffinki piernikowe 239

łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła 2 jajka + dżem i mleczna czekolada Masło rozpuszczamy razem z miodem, odstawiamy do przestudzenia. Suche składniki mieszamy razem w misce.   Kiedy masło nie jest już gorące dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozkładamy do papilotek(...)przestudzonych babeczkach wycinamy dziurki na dżem, zostawiamy wierzchnią część do przykrycia. Nakładamy po łyżeczce dżemu i przykrywamy. Nie szkodzi jeśli widać łączenia na babeczkach – wszystko przykryje rozpuszczona czekolada :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Racuchy z jabłkami pod cukrem pudrem i czekoladą 148

obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i oblane rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Owsianka o smaku deserku czekoladowego Monte 145

mianowicie owsianki :) Tym razem pyszna, gorąca i kremowa o smaku deserku czekoladowego Monte, znanego z dzieciństwa . Myślę, że każdy z nas uwielbiał grzebać łyżeczką w dwukolorowych warstwach kremowo-czekoladowych lub delektować się smakiem każdej z nich osobno - ja należałam do grupy drugiej ;) Jeśli lubicie słodsze dania, polecam użyć czekolady mlecznej :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowo-miętowa chmurka 475

blaszce, w której się piekł. Równomiernie nasączamy przygotowanym ponczem. Pianka czekoladowo-miętowa: Czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki. Wraz z mlekiem i cukrem umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Jeśli mocno się zagrzała, to odstawiamy na chwilę, by lekko przestygła. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Delikatnie łączymy(...)masą czekoladową. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być letnia, ale nie gorąca) i mieszamy, uważając, by masa nie opadła. Przygotowany krem wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Pianka śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy

Ratunku obiad
Sernik czekoladowy z malinami 1083

pretekstu, a kiedy się znalazł, nie czekałam ani chwili na to, by go zrobić. Eksperyment udany w 100%. Polecam gorąco! Składniki:  Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego

Smakowity Blog Kulinarny
Tęczowa fantazja 189

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej(...)galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić trochę do dekoracji ), dodać mleko aby uzyskać konsystencję tężejącej galaretki. Biszkopty namoczyć w czekoladzie i wyłożyć nimi dno tortownicy ( średnica 26 cm ). Na biszkopty wylewać na zmianę po 1/3 porcji każdej z tężejących galaretek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą

Świat Smaku
Brownie z masłem orzechowym 399

łyżka ekstraktu z wanilii 180g masła orzechowego Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przełożyć masło, cukier i czekoladę - składniki umieścić nad parą wodą (w tzw. kąpieli wodnej), podgrzewać do ich rozpuszczenia się - gorącą mieszankę zdjąć na blat, ostudzić - do ostudzonej mieszanki wbić jajka, roztrzepać ręczną trzepaczką lub widelcem - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać - w osobnej misce

Smakołyki Bereniki
Sernik Lion ( bez pieczenia ) 210

stężenia. Polewa czekoladowa : Mleko podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodać mleko skondensowane oraz kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodać do ciepłej polewy czekoladowej, wymieszać. Polewę przestudzić, następnie lekko gęstniejącą rozlać na stężałym serniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin

Opowieści z piekarnika
Domowy budyń czekoladowy (Budino al cioccolato fatto in casa) 199

garnuszku rozpuszczamy masło z dodatkiem cukru, ziaren z laski wanilii i czekolady pokrojonej na drobne kawałki . Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń   gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje . Budyń przelewamy

La grande e la piccola cuoca
Kokosowe pałeczki czyli jak odświeżyć starą babkę. 171

swobodnie kąpać paski babki) rozpuszczamy składniki na polewę. Sok można zastąpić wodą, mlekiem lub innym rodzajem soku. W takiej jeszcze gorącej polewie maczamy kawałki babki, mogą pozostać nawet na minutę, jeśli chcemy aby bardziej nasiąkły czekoladą. Następnie przekładamy na talerz z wirkami  i obtaczamy, a wręcz wklepujemy wiórki w polewę. Układamy na kratce lub blaszce aby wszystko zastygło

Dieta moja pasja
Sernik jagodowy na zimno 517

najlepiej całą noc, żeby dobrze stężał. Jeśli chcecie przygotować polewę: a małym garnku (rondelku) rozpuścić masło, dodać olej, dorzucić połamaną czekoladę – wszystko razem wymieszać, aż polewa będzie gęsta, ale dość lejąca. Lekko przestudzić (nie lejemy gorącej ani zbyt ciepłej polewy na sernik!). Sernik wyjąć z tortownicy. Polewę delikatnie lać na sernik (porcjami, dużą łyżką) i rozprowadzać szerokim nożem

Pociąg Do Kuchni
PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO 526

czekoladowa: 7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać. 8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo. Smacznego

Mała Cukierenka
Mrożona herbata na szybko 167

najpierw kilka słów dla niezorientowanych.  Czym dokładnie jest matcha?  Najprościej mówiąc to japońska, sproszkowana herbata, którą zalewa się gorącą wodą. Ze względu na ciekawy kolor jest również często używana w różnego typu deserach, czekoladach, cukierkach czy nawet jak dodatek do latte. Matcha to nie tylko walory wizualne, ale i zdrowotne. Wg niektórych danych 1 kubek tego napoju

Powiedz dietom nie
Orzechowiec 125

mleka 3 budynie toffi 2/3 szklanki cukru 400g masła 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich PONCZ: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru DODATKOWO: 1 puszka kajmaku orzechowego 1 mały słoik nutelli 3 czekolady z orzechami 1 szklanka grubo siekanych orzechów włoskich i lakowych Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą na sztywną pianę

Cakes By Kejt
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 214

mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia (nie można polać ciasta gorącą polewą bo rozpuści się śmietanka!!!) co kilka minut mieszając, aby polewa nie zastygła całkiem. Orzechy drobno siekamy. Gdy polewa będzie już mniej

chili & sugar
Czarny las 32205

szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich sztywną

paapilotkaa
Rolada makowa 218

dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.    Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową .    Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę.       Roladę polewamy lukrem lub czekoladą.    Dekorujemy według uznania.    Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa. Smacznego

Maminek kulinarny
Szybkie lizaki z cukierków 234

można rozpuścic czekoladę i pozwoli maluszkom na dekorowanie. Oj zabawa będzie przednia. Zapewne więcej czekolady i ozdób będzie na buziach, stole, ścianach....;) ale czy nie jest to tego warte? Gorąco polecam. NALEŻY BARDZO UWAŻAĆ, PONIEWAŻ LIZAKI PO WYJĘCIU Z PIEKARNIKA SĄ BARDZO GORĄCE I ŁATWO O OPARZENIE

Malinowe Pocałunki