Chleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które
Smakołyki BerenikiKolejny domowy i pyszny chleb. Dodatek ostropestu i mąki kukurydzianej to świetny wybór. Wiem, że się powtarzam ale zachęcam osoby, które jeszcze nie piekły pieczywa do spróbowania domowego wypiekania. Ale taka moja rada, że jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z pieczeniem chleba nie kombinujcie i pieczcie według przepisów. A potem to już szalejcie i róbcie swoje receptury i dodawajcie
Ewa w kuchniKażdy bochenek chleba wypieczony w domowym zaciszu smakuje pysznie i zdrowo. Nawet wtedy gdy do końca nie wygląda jak ten z przepisu, jest koślawy, popękany. Każdy następny będzie piękniejszy, zacznijcie tylko wypiekać. Polecam ten chlebek bo jest nie tyko pyszny, jest zdrowy i pełen błonnika. Kromka takiego chleba z masłem będzie znakomita na śniadanie. Pszenny chleb z ziarnami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżywe dzikie drożdże, które pracują dla nas..takie jakby domowe zwierzątka w słoiczku .. Do tego jest bardzo , ale to bardzo zdrowy . Nie jest to blog medyczny więc daruję sobie opis szczegółów , generalnie pomaga na wszystko co w naszym brzuchu siedzi Pszenny zakwas to najdelikatniejszy w smaku , czyli chleb na nim będzie najmniej kwaskowaty Składniki : mąka pszenna typ 2000 letnia woda
Ogrodnik w podróżyczłowiek zacznie piec sam chleb albo robić domową wędlinę to potem żadna ze sklepu już nie smakuje…. Na blogu można już znaleźć kilka propozycji domowych wędlin: https://ugotujmyto.pl/domowe-wedliny/ Ale od dłuższego czasu zachwycałam się rówinież domowymi wędlinami przygotowanymi w szynkowarach. Wreszcie kiedy i ja zostałam szczęśliwą właścicielką szynkowara to z ogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów
UgotujmyTo.plUpiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego
codojedzeniaChudy twaróg z mleka homogenizowanego i kefiru. Twaróg chudy domowy . Nie musisz kupować białego sera w sklepie. Zrób sam w domu. Jak? Twaróg jest produktem otrzymywanym przez koagulację mleka z kwasem takim, jak sok z cytryny, ocet, kefir, jogurt lub maślanka, a następnie odsączenie płynnej części tzw. serwatki. W zależności od ilości tłuszczu można wyróżnić twaróg chudy, półtłusty i tłusty(...)się do smarowania na kanapek i ma ładny kształt jak gomółka sera suszonego dzięki zastosowaniu siatki! Smacznego! Zachęcam wszystkich, róbcie domowe wyroby z naszych sprawdzonych przepisów: – domowy ser żółty , – jogurty , – kefiry – masło . – Ser smażony z kminkiem Pieczcie bułki , chleby , bagietki. , róbcie domowe wędliny dojrzewające , czy też wędliny w słoikach . Będziecie wtedy samowystarczalni, głód nie zajrzy wam w oczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepisu z serii domowa piekarnia nie było już dość długo, więc dzisiaj wracam z pysznym i zdrowym chlebem razowym na mące orkiszowej. Tym razem przepis składa się z dwóch etapów i najpierw należy przygotować zaczyn, a po kilkunastu godzinach (najlepiej rano) całe chlebowe ciasto. Chleb jest na zakwasie, wyłącznie z mąką pełnoziarnistą, a mimo to pięknie rośnie i nie jest
FitkotWitajcie Kochani! Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na chlebki z dziką różą. Przepis na chlebki z różą powstał pod wpływem artykułu, który niedawno czytałam, a mianowicie
codojedzeniaJeszcze tylko parę dni do Wielkanocy. Pięknie i słonecznie ale tak zimno na Wielkanoc to dawno u nas nie było! Ale wracając do kuchni. Na święta
codojedzeniaW końcu przepis na razowiec na zakwasie . Ciepło się zrobiło i mój zakwas od razu dojrzał. Nie namyślając się postanowiłam zaraz upiec chleb. Zdecydowałam się na
codojedzeniaJackowi (z bloga Przepisy na domowy ser i chleb ), który zaproponował wypiekanie chleba w marcowej piekarni, bardzo zależało, by trzymać się przepisu i go nie zmieniać. Poddałam się temu, bo lubię chleby żytnie na zakwasie i z duuużą ilością ziaren. Smak i zapach chleba na zakwasie to chyba mój ulubiony aromat w kuchni. W minioną sobotę zatem pachniało 😊jak zwykle
Weekendy w domu i ogrodzieW tygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi
codojedzeniaPrzepis na chleb dla leniwych… i nie tylko gości w mojej kuchni od wielu, wielu lat. Wyczytany ze starej książeczki z przepisami (bodajże „Przyślij przepis” – pod
mojewypiekiinietylkoRzadko jadam chleb, a już na pewno nie tknę gliniastego chleba angielskiego. Naszła mnie ochota na domowe pieczywo (zatęskniłam za chlebem mamy :)). Niestety nie mam zakwasu, więc musiałam poratować się drożdżami. Przepis znalazłam na blogu Pracownia Wypieków. Bułki miały być rogalami, ale nieporęcznie szło mi zwijanie ciasta. Trudno :). Piekłam w spodzie od tagine. Bułeczki się do siebie "przytuliły
Przepisy Aleksandry