już mi się nie chce nosa za drzwi wystawiać. Odganiam myśli o bułkach, a tu patrzę... dzień wcześniej dostałam od znajomej kilka broszurek, a w nich m.in. "Domowy wyrób chleba".Zaczynam czytać, ale wszędzie co najmniej pół kilo mąki... A ja przecież nie chcę bułek dla sztabu wojska, tylko dwie do mojej misji... no dobra cztery, bo takie
bistro mamaZ nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody Gatityminut.Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.wyrobione ciasto odpoczywaciasto w formachwypieczony chlebprzepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia
Grahamka, weka i kajzerkaminut. Chleb należy kroić dopiero następnego dnia. Dzięki dość dużej ilości mąki żytniej ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży. przepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia
Grahamka, weka i kajzerkatego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego już, stygnącego piekarnika.Chleb żytni z ziemniakami.Chleb żytni z ziemniakami.Chleb żytni z ziemniakami.zaczerpnięte z blogu Chleb - moja domowa piekarnia
Grahamka, weka i kajzerkaodstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C, piec w dolnej części piekarnika ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. źródło ,,domowy wypiek chleba
Apetyczna babeczkanajlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu: Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki na 16 sztuk: 1 jajko 200 ml mleka 400-450 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju czarnuszka Piekarnik nagrzać
wyzwania kuchenneDziś najprawdziwszy smalec wieprzowy ze skwarkami i z pysznymi dodatkami, w kilku wersjach. Ostatnio Rodzinka zaczęła się troszkę buntować, że karmię ich dziwnymi rzeczami
Smaczne Zdrowesię ma odbywać - zrobiłam tylko dwie potrawy. Dobrze, że zabrałam fartuszek, to miałam a'la obrus z niego ;) Na moim stole znalazły się: okrasa z pstrąga podana na domowym chlebie tarta śliwkowo-czekoladowa Pogoda nam dopisała, odwiedzający także. Była to okazja do zapoznania się i pokazania. Jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w Pikniku i czekam
kolorowotorcikowoRegionalnych Warmii i Mazur. Wystawcy posiadający certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, prezentowali swoje niepowtarzalne wyroby. Na stoiskach mnóstwo świeżych wędlin, kiełbas, pasztetów. Można kupić miód, domowy chleb na zakwasie, sery, ciasta. Zapachem przyciągają wędzone rybki. A dla koneserów alkoholi piwo regionalne z olsztyńskiego browaru. Takie wydarzenia są potrzebne. Tradycja jest nieodłącznym elementem naszej kultury
Sajkofanka smakuwolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 3 bagietki:- 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta- 7 g suszonych drożdży- 300 ml ciepłej wody- 1 łyżka oliwy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmuczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki
W kuchni Karmel-itkichciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie. P.s. Domowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi. A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois
Chilli Czosnek i Oliwa