pokrój w paseczki. Wsyp di miski, dodaj kukurydzę z puszki, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Dodaj majonez. Gotowe! Najlepiej zostawić na noc do przegryzienia. Podałam z jajkami i chlebem razowym domowej roboty. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś podaję kolejny przepis na domowy chlebek. Tym razem zrobiłam chleb z mąki orkiszowej z dodatkiem pszennej. Dodałam do niego otręby żytnie, ziarna słonecznika, siemienia lnianego i sezamu. Chleb wyszedł bardzo smaczny. W środku z miękkim i delikatnym miąższem, z zewnątrz zaś z chrupiącą skórką. Polecam
Marta Gotujezawierał ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem składniki na gramy. Lubię w przepisach gramaturę, a nie czuję się zbyt pewnie przy cupsach (szklankach), bo co kraj, to obyczaj. Są cupsy(...)przepisie cytowanym przez Amber - 225 ml. Tak więc - precz z cupsami, niech żyją gramy i mililitry!Przy pieczeniu chleba nie obyło się bez przygód. Pierwsza przygoda to woda. Moje mąki chciały więcej wody niż podano w recepturze. Szczerze mówiąc powinienem był dodać jeszcze więcej, bo ciasto było dość zwarte. Obawiałem się, że morele i rodzynki prędzej się rozgniotą, niż wrobią
Grahamka, weka i kajzerkaDobry chleb , taki domowy nie potrzebuje żadnych dodatków. Taki ciepły, choć on akurat nie jest zdrowy najlepszy jest sam, bez niczego, no może ze świeżym masełkiem. Ten zdrowy czyli na drugi dzień też nie potrzebuje dodatków ale jeśli podamy do niego super pastę czy pyszne sery to smakuje jeszcze wyborniej. Polecam mój dzisiejszy bochen bo dzięki mące gryczanej jest(...)niepowtarzalny i smakuje wybornie. Chleb pszenno - gryczany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniefolii aluminiowej i za niedługo miałam już zupełnie suche wiórki warzywne. Pomyślałam, ze to doskonała okazja na spełnienie jednego z moich kulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości. Proporcje warzyw
chwile dla mnieCzyli przygodę z domowym pieczywem czas zacząć! Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od chleba.Koleżanka z dawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”…No to upiekłam. I tak piekę(...)się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.Chleb niebo w gębie!!! Jak przedłużyć "żywotność" zakwasu: Sposób na dłuższe przechowywanie zakwasu to podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno nie traci on nic na wartości i zamrożenie nie wpływa na wyrastanie chleba
Grunt to przepis!Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa. Smalec z kiszonym ogórkiem to przystawka idealna na każdą okazję. Przepis i listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 1 kg słoniny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam pieczywo z marchewką. Ostatnio upiekłam bułki pszenno razowe z marchewką. Jest to prosty przepis na bułki z marchewką utartą. Niewiele warzyw pasuje do wypieku pieczywa
codojedzeniaOczywiście nie możemy obżerać się bez umiaru, bo to mogłoby skończyć się dla nas dużą nadwagą, a tego nie chcemy! Hasło #zostańwdomu to okazja do rozpoczęcia przygody z domowymi wypiekami chleba czy bułek . Zamiast wychodzić po pieczywo, można upiec je w domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć
SprawdzonaKuchnia.plJest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał, wspaniale chrupał i idealnie komponował się ze smakiem pozostałych potraw. O zakwasie użytym do tego chleba słów kilka było TUTAJ . Na spory bochenek
MamaOskarkaMoni w kuchni Mysia - Pieczarka mySia Olimpia - Pomysłowe pieczenie Paulina - W kuchni na Stalowej Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry Wisła - Zapach chleba O samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong(...)Bardzo, bardzo dziękuję Ani za przepis, a wszystkim Dziewczynom za wspólną zabawę i pewna sobotę, kiedy w naszych wszystkich domach, rozsianych po niemal całej Europie roznosił się zapach domowego, cudownego chleba. A chlebek robiłam już od tamtej pory trzy razy, ten trzeci stygnie właśnie stygnie w kuchni. :) Chleb z brązowym ryżem i tang zhong Składniki na 2 bochenki
Kuchnia PrezydentowejJakie produkty kojarzą Wam się z końcówką lata? Dla mnie to smak ostatnich słodkich pomidorów, kolorowych papryk oraz bakłażanów. Dawno na blogu nie było żadnej pasty do chleba, dlatego dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny dip z pieczonego bakłażana. Trochę inny od popularnej pasty Baba Ganoush , bo z dodatkiem orzechów włoskich. Łapcie przepis ze zdjęciami krok po kroku(...)Zmiksuj wszystko na gładki dip. Przełóż go do miski. Polej oliwą, posyp papryką lub sumakiem oraz nasionami sezamu. Udekoruj listkami mięty i kolendry. ➤ Rada: Dip podawaj z chlebem, krakersami, domowych chlebkiem pita lub domowymi flatbreadami z patelni . Wpis powstał we współpracy z Monini
Chilli Czosnek i Oliwapotem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio "Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić - wszystkie chleby upieczone według przepisów z bloga Danusi ( Leśny Zakątek ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa(...)miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!! Chleb do marcowej Piekarni wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Przepis pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek , u Joli można go znaleźć pod tym linkiem
Stare GarySkładniki: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 100 g płatków owsianych 500 ml maślanki 25 g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka sody
Qchnia po prostu