domowy chleb - 5671 przepisów (strona:157/379)

Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 154

muczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki

W kuchni Karmel-itki
Chlebki pita - historia i przepis 237

chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie.  P.s. Domowe chlebki pita możecie wykorzystać do przygotowania cypryjskich kanapek z serem halloumi. A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb radzieckiego żołnierza ..styczniowa piekarnia 190

być koniecznie stosowana do chlebów czysto żytnich na zakwasie. Tylko taki sposób zakwaszania mąki daje pewność, ze chleb upieczony będzie miał smak i wygląd, o jakim marzyliśmy. Metodę tę znalazłam w podręcznikach dla polskich piekarzy, trochę ja uprościłam, przystosowałam do warunków domowych i teraz w skrócie wygląda ona tak: 1.etap: 2 łyżki zakwasu + 100g maki + 100g wody, temperatura(...)równomierne drobne spękania, a przy przechyleniu pącherzykowate, galaretowate wnętrze.- powinno pachnieć kwaśno, lekko alkoholowo, ale przyjemnie. Do takiego dojrzałego ciasta zakwaszonego dodajemy pozostałą ilość mąki przewidzianą w recepturze chleba oraz inne dodatki.Na samym końcu dozujemy sól, najlepiej rozpuszczoną uprzednio w wodzie. Lista piekarzy w styczniowej piekarni: Aciri z bloga   Bajkorada Ania z bloga  Nie tylko na słodko

Moje domowe kucharzenie
Chleb 136

Domowy najlepszy. 50 dkg mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżeczki cukru 35 dkg maślanki 1 łyżeczka soli Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami maślanki i

Moje domowe kucharzenie
CHLEB RAZOWY Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 149

Nawet nie wiecie jaka to radość wrócić do pieczenia chleba... ;-) Tegoroczne upały sprawiły, że po raz pierwszy na wakacje pojechaliśmy bez własnego pieczywa... Zawsze miałam zapas chleba na całe wakacje, w tym wyjątkowo zabraliśmy kupne pieczywo, oczywiście na zakwasie (żytnie i orkiszowe)... Ale ten kupny chleb to jakaś pomyłka... Pierwszy, drugi dzień jeszcze ok., ale dalej nie dało się tego(...)jeść. Już nigdy więcej nie popełnię tego błędu... Tak więc tym bardziej namawiam do wypiekania domowego pieczywa, takiego chleba się nie kupi, teraz wiem to na pewno... Domowe chlebki są najlepsze, smakują nieziemsko, ich aromat zniewala i co najistotniejsze zjadamy je do ostatniego okruszka... Dzisiaj polecam Wam mój ostatni chlebek: z płaskurki, samopszy i orkiszu z dodatkiem ziaren. Piekłam

Smaczne Zdrowe
Żytni chleb z brązowym ryżem 178

jestem oporna na ten rodzaj wiedzy. Dopiero z upływem czasu i pieczeniu kolejnych bochenków   wszystko zaczęło się układać w całość. Przypomnę, że początki mojej przygody z pieczeniem chleba sięgają 2005r. Domowi piekarze tak naprawdę nie muszą znać chemicznego składu mąki i tych wszystkich pojęć z tym związanych. Jednak pieczenie chleba w domu zobowiązuje do poznania chociażby ogólnej wiedzy(...)dużej wartości odżywczej. Starałam się w tych 3 punktach opisać to, co najbardziej istotne i aby było zrozumiałe dla domowych piekarzy, szczególnie tych początkujących. Uzupełniłam swoją wiedzę, czytając na temat mąki żytniej i prowadzenia ciasta z książki „Chleb” J. Hamelmana. To tylko mały procent informacji, który uważałam za niezbędny, aby ją podać w zrozumiały sposób nie zanudzając Was przy okazji

Leśny Zakątek
Tartine Bread 146

piątkowego wieczora (dokarmienie zakwasu) do niedzielnego poranka (pieczenie). Tartine Bread wymaga nieco uwagi i wysiłku, ale efekt końcowy jest tego wart. Jest to chleb wymagający pewnych umiejętności piekarskich, więc nie polecam dla początkujących domowych piekarzy. Najtrudniej jest rozplanować proces prowadzenia (wyrastania ciasta), który składa się z kilku etapów. Najlepiej zrobić plan na kartce, aby kolejne prace wykonywać w dogodnym(...)blogach: am.art kolor i smak Apetyt na Smaka Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Przepisy na domowy ser i chleb Smak mojego domu Smaki i aromaty Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife

Codziennik Kuchenny
Domowy paprykarz 123

rybnym, z octem balsamicznym i jaśminowym ryżem. Oczywiście możecie użyć  z innego ryżu, ale mi domowy paprykarz najlepiej smakuje właśnie z ryżem jaśminowym. Z czym podaję domowy paprykarz szczeciński? Z chlebem i oczywiście, tylko i wyłącznie z ogórkiem kiszonym. Dla mnie w  tym przypadku nie ma zamienników. Paprykarz i ogórek kiszony to duet doskonały! Składniki 500 g dorsza

Tajemnice Smaku
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 155

Nowym Roku! Wracam po krótkiej przerwie z głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały(...)malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem  na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 157

blog Marcina. I niech nam się upiecze! Razem ze mną chleb piekli: Akacjowy blog  Bajkorada  Co mi w duszy gra  Eksplozja smaku  Fabryka kulinarnych inspiracji  Healthy craving  Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami  Kulinarne przygody Gatity  Leśny Zakątek  Moje domowe kucharzenie  Nieład malutki  Ogrody Babilonu  Proste potrawy  Smak

Moje domowe kucharzenie
ORKISZOWO- ŻYTNI CHLEB NA DROŻDŻACH 101

zdrowy. Przyznam, że nie często piekę chleb, jednak chyba najwyższa pora to zmienić, ponieważ domowe najlepsze. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia, uwielbiam chleb jeszcze ciepły z domowym masłem i szklanką mleka. Nie ma chyba nic lepszego niż pyszne, domowe pieczywo z idealnie chrupiącą skórką.  Składniki:  * 7 g drożdży suchych  * 500 ml przegotowanej(...)podwoiło swoją objętość. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, na wierzch posypać ziarna słonecznika, odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce

Zrób to smacznie
chleb z pszennymi otrębami 148

chleb z otrębami O zaletach domowego, razowego pieczywa nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Dla tych którzy jeszcze zwlekają z wykonaniem własnego wypieku proponuje poniższy przepis. Zapewniam przy tym wszystkich że smak takiego bochenka  na długo zostanie w pamięci. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki pszennej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, otręby pszenne, oliwę, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach

Miód i pieprz
Smalec domowy 136

Pamiętacie nasz chleb z cebulką?Do tego chleba idealnie pasuje domowy smalec.Kupujemy 1 kg świeżej słoniny ( uwaga!: świeża słonina nie ma żadnego zapachu;jeśli pachnie słoniną-jest nieświeża), 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 3-4 surowekiełbaski białe. Najlepiej dokonać zakupów w zaprzyjaźnionym, sprawdzonym sklepie.My mamy taki sklep.Do tego potrzebne będą:-kilka pokaźnych cebul-kilka ząbków czosnku-przyprawa warzywko-przyprawa barbecue

Maminek kulinarny
Chleb orkiszowy z ziarnami 176

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania