domowy chleb - 5671 przepisów (strona:163/379)

Chleb z foremki 174

Pyszne domowe pieczywo, które długo utrzymuje świeżość i obłędnie smakuje,  szczególnie ze świeżą, domową wędliną i masełkiem  bądź smalcem z ogórkiem kiszonym  MNIAM!!! Składniki : 700g mąki pszennej chlebowej  300 ml wody 150 ml mleka 25 g masła 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie : Mąkę wymieszać(...)przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochen i przełożyć do keksówki oprószonej mąką i ponownie odstawić na 30 minut. Wierzch chleba posmarować wodą wymieszaną z oliwą i delikatnie ponacinać. Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180*C na złoty kolor. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty

Malinowo w kuchni
Z cyklu: Domowe pieczywo. Chleb z mąki kamut (Pane con farina di kamut) 188

Jestem wielk ą  fank ą  domowego pieczywa, uwielbiam podglądać  wyrastające ciasto, zapach drożdży, chwil ę , kiedy chleb wkładam do piekarnika i moment, kiedy chleb si ę  piecze a ja zniecierpliwiona nie mogę doczekać si ę  finalnego efektu oraz zapachu świeżo upieczonego chleba roznoszącego si ę  po całym(...)ruszam z nowym cyklem na blogu. Co wtorek podzielę si ę  z Wami moim ulubionym przepisem na domowe pieczywo. Zróbmy coś dobrego dla siebie i raz w tygodniu upieczmy pyszny i zdrowy chleb lub bułeczki. Zapraszam Was do pieczenia i życzę smacznego! SKŁADNIKI 400 g m ą ki kamut*   230-230 ml wody

La grande e la piccola cuoca
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 183

jedzenia pszenicy i odstawienia glutenu,bo ta decyzja należy do Was.Napiszę o moich spostrzeżeniach związanych z wykluczeniem pszenicy z mojego menu. Ponieważ sama od lat piekę chleb ,jem wyłącznie domowe makarony i pierogi,ciasta przygotowuję również samodzielnie,nie korzystam z garmażeryjnych półproduktów w łatwy sposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą(...)absolutnie nie oznacza jednak życia bez chleba.Jemy nadal pieczywo (tylko na kolację,śniadania stanowią płatki owsiane),teraz wypiekane z udziałem mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 228

jest wszędzie. Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce(...)smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Stare Gary
Chleb orkiszowy 226

Pierwszy domowy chlebek- pyszny, pachnący i z chrupiącą skórką :) Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową? A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl ) Same plusy, więc bardzo Was zachęcam(...)ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes

Czerwona Porzeczka
Chleb żytni z tartym jabłkiem 179

Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu(...)smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life

Codziennik Kuchenny
Wegański smalec z prażoną cebulką 217

mięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka), albo się jej nienawidzi. Od zawsze należałam do tej drugiej grupy ludzi. Smalec kojarzył mi się zawsze z ogromnym smrodem w mieszkaniu i raczej(...)krótko na niezbyt wysokich obrotach. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj prażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj. 5. Podawaj z świeżym pieczywem. Smacznego Czytaj więcej – pasty do chleba Artykuł Wegański smalec z prażoną cebulką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 157

Wegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły na dodatki, sosy i dipy! ➤ Zobacz także: 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) (Aby przenieść się do przepisu, kliknij w jego nazwę - na czerwono) 1. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Pyszne, pachnące Maroko burgery z ciecierzycy, pieczonej marchewki(...)krok po kroku Serię przepisów na falafele zaczynamy oczywiście od tego klasycznego. We wpisie znajdziecie zdjęcia krok po kroku oraz moje rady, dlatego falafele na pewno się udadzą. 8. Domowe falafele buraczane (lub z botwinki) Falafele można zrobić w bardzo wielu wersjach i jedną z najładniejszych jest ta z burakiem. Kotleciki mają śliczny różowy kolor i są oczywiście pyszne. Polecam

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka sałatka jajeczna 139

Szybka sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą jest tania, smaczna i prosta do zrobienia. Świetnie pasuje do domowej wędliny i chleba posmarowanego masłem. Jestem wielką fanką suszonych pomidorów, dlatego nie mogło ich zabraknąć w tej sałatce, ale jeśli akurat nie macie ich pod ręką, albo za nimi nie przepadacie, to możecie pominąć ten składnik. Składniki na szybką sałatkę jajeczną

e-PrzepisyKulinarne
Chleb na nocnym zakwasie. 137

zeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na  pieczywo

Agusiowe smakołyki
Schab wędzony w zimnym dymie 169

naturalnych to tradycja rodzinna. Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z produktami naturalnymi. Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki. Kilka dni temu zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży

Kulinarne pyszności Molki
Fasolowy krem do pieczywa z suszonymi pomidorami 161

jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy

greenscarf
Domowy chleb codzienny 182

kilku lat nie kupuje pieczywa w piekarni tylko sama przygotowuję. Uważam, ze najlepszy chleb to ten przygotowany w zaciszu domowym na zakwasie lub drożdżach. Robiąc chleb na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, a ze ostatnio brak czasu przygotowałam pyszny chleb codzienny na drożdżach. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Kto ma ochotę zapraszam do wspólnego pieczenia

Kulinarne pyszności Molki
Chleb na zakwasie pieczony w garnku 140

Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej chlebowej, który pieczemy w żeliwnym garnku, dzięki czemu nabiera on rustykalnego wyglądu i uzyskuje niezwykłą chrupiącą skórkę. Jest to

wyzwania kuchenne
Pasztet z kurczaka, z rodzynkami 383

Delikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania

Smaczna Pyza