domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek do dań lub nawet zwykłego chleba. Przepis: hummus domowy Pasta z tofu i suszonych pomidorów Jeżeli ktoś nie lubi hummusu i sosu czosnkowego, może uwiedzie go zapach suszonych pomidorów ;) Przepis: pasta z tofu i suszonych pomidorów * Coś na słodko
Bananowe Poleciepłym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego W kuchni Regionalnych Smaków gotowałam z: Alą nie-ład mAlutki Jackiem Przepisy na domowy ser i chleb Kamilą Ogrody Babilonu Magdą Konwalie w kuchni
Codziennik Kuchennysię gotuje. Samo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki
Aromatyczne PodróżeStaram się urozmaicać wszystkie posiłki. Dlatego w weekendowe śniadania wypiekam domowe pieczywo. Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ... Składniki
Kuchnia u Krysikrólewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem, świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie : Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał
królestwo garówPrzygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu . Składniki 1
R'n'G Kitchenminut. Ostudzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Trzaski w kuchni Razem ze mną piekły: Dorota – Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena – Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku Alina - Ala piecze i gotuje
Ala piecze i gotujeRobienie kanapkowych smarowideł powoli staje się moim hobby . Możecie się ich tu spodziewać coraz częściej, zwłaszcza, że od niedawna jestem w pewnym sensie zmuszona do robienia domowych dodatków do chleba. Kupnym zamiennikom nie ufam. Dzisiaj przedstawiam pyszną pastę z soczewicy z dodatkiem suszonych śliwek, nerkowców i rozgrzewającego imbiru. Świetnie zastępuje masło, serek czy pasztet. Idealnie komponuje się z pomidorami, papryką
healthy dreamsNowy tydzień zaczynam całą masą projektów, z których spora część wiąże się bezpośrednio z blogiem, więc mam nadzieję wkrótce się nimi z Wami podzielić :) Poza tym
brunetkawkuchniposiłek w postaci soku jednodniowego lub owocu. Wszystko w odstępach co 2-2,5h. O ile posiłek do szkoły trudny nie jest, bo ma to być kanapka z chleba bezglutenowego z domową wędliną, warzywami lub serem bez laktozy, pastą twarogową (ma dozwolony twaróg półtłusty) to śniadanie w domu jest wyzwaniem. Dlatego sięgnęłam po inspiracje do książki "Facet i kuchnia
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie w domu rodzinnym nigdy nie było tradycji robienia domowych past na chleb, więc pierwsze raz jadłam ją u mamy mojego męża, czyli mojej ukochanej teściowej. Tak ją sobie nazywam świekrą, bo choć już przestarzała ta nomenklatura, moim zdaniem urocza. Świekra skojarzyła mi się momentalnie z siekierą i już musiała zostać. Przynajmniej w moim telefonie. Poziom trudności
Bazując na smakukiedy nie mamy za dużo czasu, by np. upiec pasztet, przyrządzić czasochłonną pastę, bądź nie zalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta
Be Fit Be StrongKolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo. składniki ok 800 g chudego boczku bez skóry i kości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku sól przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić
Stare GaryChleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Dobry dla osób uczulonych lub unikających glutenu, ale nie tylko! Polecam upiec taki
Poezja smakujuż jestem po śniadaniu, a Wy? :) Na pierwsze były kanapki z chleba razowego z domowy wegańskim serkiem topionym a la pasta skwarkowa (napiszę o nim później), do tego kotlet buraczano - ziemniaczany, pomidory i ogórek. Na lunch naszykowałam wczoraj (do zrobienia w ciągu 15 minut) sałatkę z makaronem - drobne kolanka - z rukolą, czarnymi oliwkami i suszonym pomidorami z odrobiną własnego oleju
Co na wege obiad?