Pierwszy domowy chlebek- pyszny, pachnący i z chrupiącą skórką :) Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową? A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl ) Same plusy, więc bardzo Was zachęcam(...)ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes
Czerwona PorzeczkaChleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Polecam również do wypróbowania Chleba żytnio-pszenny z gruszką. Poniżej przepisu zamieściłam listę blogów na których znajdziecie Chleb z tartym jabłkiem. Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu(...)smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slow life
Codziennik Kuchennymięsnych dań). Dziś kilka słów o wegańskiej wersji tradycyjnego dania mięsnego. O czym mowa? Smalec, potrawa, którą albo się kocha (szczególnie wersję rozsmarowaną na pysznym, świeżym i chrupiącym chlebie z dodatkiem domowego, kiszonego ogórka), albo się jej nienawidzi. Od zawsze należałam do tej drugiej grupy ludzi. Smalec kojarzył mi się zawsze z ogromnym smrodem w mieszkaniu i raczej(...)krótko na niezbyt wysokich obrotach. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj prażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj. 5. Podawaj z świeżym pieczywem. Smacznego Czytaj więcej – pasty do chleba Artykuł Wegański smalec z prażoną cebulką pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły na dodatki, sosy i dipy! ➤ Zobacz także: 12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) (Aby przenieść się do przepisu, kliknij w jego nazwę - na czerwono) 1. Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Pyszne, pachnące Maroko burgery z ciecierzycy, pieczonej marchewki(...)krok po kroku Serię przepisów na falafele zaczynamy oczywiście od tego klasycznego. We wpisie znajdziecie zdjęcia krok po kroku oraz moje rady, dlatego falafele na pewno się udadzą. 8. Domowe falafele buraczane (lub z botwinki) Falafele można zrobić w bardzo wielu wersjach i jedną z najładniejszych jest ta z burakiem. Kotleciki mają śliczny różowy kolor i są oczywiście pyszne. Polecam
Chilli Czosnek i OliwaSzybka sałatka jajeczna z groszkiem i kukurydzą jest tania, smaczna i prosta do zrobienia. Świetnie pasuje do domowej wędliny i chleba posmarowanego masłem. Jestem wielką fanką suszonych pomidorów, dlatego nie mogło ich zabraknąć w tej sałatce, ale jeśli akurat nie macie ich pod ręką, albo za nimi nie przepadacie, to możecie pominąć ten składnik. Składniki na szybką sałatkę jajeczną
e-PrzepisyKulinarnezeszłym tygodniu, z dziewczynami z Domowej Piekarni, piekłyśmy chleb na jednodniowym zakwasie. Mówię Wam, pycha :) Dlatego zapisuję przepis i podaję dalej. Może ktoś, zechce wypróbować :) Chleb, jest na prawdę, bardzo prosty. Także, bez problemu, zrobi go każdy. A jak zrobicie raz, poczujecie ten smak i zapach, to zapewniam, że się uzależnicie. Na blogu, znajdziecie więcej prostych przepisów na pieczywo
Agusiowe smakołykinaturalnych to tradycja rodzinna. Kilka lat temu byliśmy zachwyceni produktami w sklepach, które nie wiele miały wspólnego z produktami naturalnymi. Od kilku lat w moim domu rodzinnym przygotowuję domowe wędliny, piekę chleb, robię przetwory i nalewki. Kilka dni temu zrobiłam schab wędzony w zimnym dymie, który jest naturalny, zdrowy, świeży
Kulinarne pyszności Molkijakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy
greenscarfkilku lat nie kupuje pieczywa w piekarni tylko sama przygotowuję. Uważam, ze najlepszy chleb to ten przygotowany w zaciszu domowym na zakwasie lub drożdżach. Robiąc chleb na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, a ze ostatnio brak czasu przygotowałam pyszny chleb codzienny na drożdżach. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Kto ma ochotę zapraszam do wspólnego pieczenia
Kulinarne pyszności MolkiChleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej chlebowej, który pieczemy w żeliwnym garnku, dzięki czemu nabiera on rustykalnego wyglądu i uzyskuje niezwykłą chrupiącą skórkę. Jest to
wyzwania kuchenneDelikatny, domowy pasztet drobiowy . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Pasztet "chodził" za mną od dawna. Nie kupuję gotowych, bo nie mam zaufania
Smaczna Pyzapiekarniku i połamany na kawałki 1 łyżka melasy z granatów* sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy extra vergin + do polania po wierzchu do podania: opieczony chleb, świeże warzywa, domowe chrupaki z za'atarem (poniżej napisałam, jak je robię) * Melasa z granatów to pyszny, słodko-kwaśny dodatek do wielu arabskich potraw. Kupicie ją w sklepach z produktami arabskimi oraz
Chilli Czosnek i Oliwadomowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree
wyzwania kuchennemojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej
PatiGotujekońcu…. Wylegując się w słońcu wymyśliłam kanapki ze szparagami, w międzyczasie zapach pieczonego pieczywa już roznosił się po kuchni. Pyszne kanapki muszą być koniecznie ze świeżego domowego pieczywa. Upiekłam chleb z cukinią . Oczywiście do kanapek można dowolne pieczywo. Bułki czy marchewkowe trójkąty pasują równie wyśmienicie. Robicie często kanapki ? Ja tak! Bardzo lubię kanapki na śniadanie lub kolację. Nie mniej
codojedzenia