Pomysł na chleb z dodatkiem ziół prowansalskich podpatrzyłam tutaj.Pyszny chlebek ..polecam.. Chlebek dodaję do akcji-A ty w jaki dzień świętuJESZ? .Mój dzień urodzin
Moje domowe kucharzenieDziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi.. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150
Moje domowe kucharzenieZapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego. Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny chleb na drożdżach . Kawa i piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :) W pieczywie
Grunt to przepis!natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkonatłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego
mojewypiekiinietylkogodzinie, gdy się ociepli, dokarmiam łyżką mąki żytniej i odrobiną wody. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam kolejną godzinę, aż „ruszy”. Sami widzicie, że domowe wypiekanie chleba to czasochłonne misterium, którego nie można przyspieszyć, skrócić, bo wtedy wypiek straci na jakości, a przede wszystkim smaku. Składniki zaczyn 1,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,5 szklanki mąki żytniej
Raj dla Podniebieniaspadła i byle infekcja rozkładała mnie na łopatki. W sezonie jesienno zimowym nie opuszczał mnie kaszel, byłam osłabiona i nie pomagały mi specyfiki z apteki, ani znane mi domowe sposoby: chleb z czosnkiem, syrop z cebuli, mleko z masłem i miodem, sok z czarnego bzu, czy herbata z sokiem malinowym. Aż kiedyś przeczytałam w Internecie o pewnym, sprawdzonym domowym sposobie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło idealnie. Przyznam szczerze, że miałam okazję w tym roku do samodzielnego przygotowania wieczerzy wigilijnej więc miałam naprawdę dużo pracy. Już od dosyć dawna planowałam zrobienie chleba... takiego domowego. Długo zastanawiałam się nad tym czy to się uda i jak możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie
vaniliowoczekoladowadostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb
Food SquarePrawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki
Podróż w kulinariaChleb pszenny z suszonymi pomidorami...Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.Komu kromkę? Zapraszam! Składniki:650 g mąki pszennej;50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Gospodyni Miejskabyło! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu na Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy
Grunt to przepis!opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę. To z pewnością pierwsza, ale nie ostatnia przygoda z domowym wypiekiem chleba! Chleb gryczany - przepis: Składniki: (na 2 formy rynienki) 600 ml ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków
Moje Qulinariaposiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać(...)makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem, w dużym rodzinnym gronie, było super smacznie i domowo! Takie poranki kocham! SKŁADNIKI: Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. Przepis na keksówkę o wymiarach: 26 x 12 cm. 3 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki
Zasmakuj Kuchni