domowy chleb - 5671 przepisów (strona:148/379)

Bagietki na zakwasie pszennym! 217

DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam

SMYKWKUCHNI
Chleb z cebulą 219

Nie było mnie kilka dni...brak wolnego czasu dalej doskwiera....a przepisów nazbierało się do opublikowania... przedświątecznych, świątecznych .itd..i sama nie wiem od czego zacząć

Moje domowe kucharzenie
Domowy smalczyk ziołowy 216

mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny. Składniki 500 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Chleb - dobrodziej orkiszowy 120

Kolejny pyszny chlebek z mieszanek dostępnych u P.Adama..i jak zwykle wystarczy tylko woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba

Moje domowe kucharzenie
Francuski chleb z automatu 224

Pomysł na chleb z dodatkiem ziół prowansalskich podpatrzyłam tutaj.Pyszny chlebek ..polecam.. Chlebek dodaję do akcji-A ty w jaki dzień świętuJESZ? .Mój dzień urodzin

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 166

Dziś święto chleba...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi.. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 180

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czarny chleb na piwie 173

Nietypowe pieczywo z dodatkiem kawy oraz ciemnego piwa "Chodził" za mną ostatnio chleb! Taki domowy, własnoręcznie wyrabiany. Ale bynajmniej nie zwykły, tylko coś bardziej eksperymentalnego.  Szczęśliwie natknęłam się na przepis Doroty z bloga Moje Małe Czarowanie na Czarny chleb na drożdżach . Kawa i piwo jako składniki w chlebie? Coś dla mnie! Natychmiast zabrałam się za pieczenie :) W pieczywie

Grunt to przepis!
Schab do chleba 146

natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego

mojewypiekiinietylko
Schab do chleba 542

natłoku obowiązków, czy z braku czasu sięgamy po „gotowce”. Wbrew pozorom przygotowanie domowej wędliny nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne. Dla stawiających pierwsze kroki w przygotowywaniu domowych wyrobów proponuję – Schab do chleba. Składniki: - 1 kg schabu - 1 łyżka soli peklującej - 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej - 2 łyżki cukru (kryształ) - przyprawy według uznania (dałam czosnek, pieprz czarny, paprykę słodką, majeranek(...)papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wędlina jest już gotowa do spożycia. N awet najlepsza wędlina kupiona w sklepie nie zastąpi wyrobu domowego. Schab do chleba jest delikatny, kruchy i soczysty. A to wszystko zaleta sposobu, w jaki został przygotowany. Przepis znalazłam u Darka Podlaska, na blogu Chleba Naszego . Gorąco polecam i życzę smacznego

mojewypiekiinietylko
Chleb żytni „ulubiony” Hamelmana 110

godzinie, gdy się ociepli, dokarmiam łyżką mąki żytniej i odrobiną wody. Odstawiam w ciepłe miejsce i czekam kolejną godzinę, aż „ruszy”. Sami widzicie, że domowe wypiekanie chleba to czasochłonne misterium, którego nie można przyspieszyć, skrócić, bo wtedy wypiek straci na jakości, a przede wszystkim smaku. Składniki zaczyn 1,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 1,5 szklanki mąki żytniej

Raj dla Podniebienia
Syrop na kaszel i odporność 1097

spadła i byle infekcja rozkładała mnie na łopatki. W sezonie jesienno zimowym nie opuszczał mnie kaszel, byłam osłabiona i nie pomagały mi specyfiki z apteki, ani znane mi domowe sposoby: chleb z czosnkiem, syrop z cebuli, mleko z masłem i miodem, sok z czarnego bzu, czy herbata z sokiem malinowym. Aż kiedyś przeczytałam w Internecie o pewnym, sprawdzonym domowym sposobie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczny chleb domowy 161

było idealnie. Przyznam szczerze, że miałam okazję w tym roku do samodzielnego przygotowania wieczerzy wigilijnej więc miałam naprawdę dużo pracy. Już od dosyć dawna planowałam zrobienie chleba... takiego domowego. Długo zastanawiałam się nad tym czy to się uda i jak możliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie

vaniliowoczekoladowa
Gorące Piece zostały otwarte! 135

dostaw, a więc mogą się one zmieniać. Wszystkie wędzone produkty można również kupić na wynos, co cieszy tym bardziej. Na dodatkowe uznanie z mojej strony zasłużył również rewelacyjny chleb na domowym zakwasie wypiekany oczywiście w piecu opalanym drewnem i olej słonecznikowy tłoczony na miejscu. To się nazywa slow food! Deska wędzonych wędlin Olej słonecznikowy tłoczony na miejscu i chleb

Food Square
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 359

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki

Podróż w kulinaria
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 211

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami...Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.Komu kromkę? Zapraszam! Składniki:650 g mąki pszennej;50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania