domowy chleb - 5671 przepisów (strona:152/379)

Nieklasyczna carbonara z cukinią 166

Ostatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni z prażoną cebulką (203 kcal) 317

przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego) 500 ml wody letniej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 100 g prażonej cebulki Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki

e-PrzepisyKulinarne
JAJECZNICA PO CHŁOPSKU 99

Każdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota

Kuchnia w opałach
Chleb z otrębami 180

Ten chlebek piekłam już jakiś czas temu testując otręby gryczane..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej

Moje domowe kucharzenie
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 143

cynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około

W poszukiwaniu inspiracji
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

dodatków i ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas na jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu.   Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą

Karo in the Kitchen
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 172

Dziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową

Kulinarne przygody Gatity
Domowe pieczywo na poolishu 125

pieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu(...)podczas pieczenia. skórka będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczone bułki przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia. Bułki na poolishu można zamrozić. Smacznego!           The post Domowe pieczywo na poolishu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chlebek pszenny z serem i ziołami 134

ramach cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem Iza z blogu Smaczna Pyza wybrała ten pyszny i aromatyczny chlebek. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam. Chlebek pszenny z serem i ziołami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Nowe menu w warszwskim Polocie 149

prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 568

zdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas:  -można dostać od znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą:  -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody

Receptura smaku
Żurek na zakwasie 181

Żurek na zakwasie...Lekko kwaśny, z delikatną nutą czosnku.Doprawiony śmietaną i chrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża

Gospodyni Miejska
Chleb orkiszowy na zakwasie i wodzie z ogórków 116

mąki orkiszowej typu 1850 100 g aktywnego zakwasu (użyłam orkiszowego, ale może być dowolny) 350 ml wody z ogórków kiszonych (tyle zawiera słoik 0,9 l ogórków kiszonych domowej roboty ) Chleba nie solimy, bo słona jest woda z ogórków. W dużej misce wymieszać mąki z zakwasem. Dolać wodę z ogórków kiszonych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Jeśli wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zaczynie biga 85

sierpniowej Piekarni Amber piekliśmy Chleb na zaczynie biga z sezamem z bloga Jacka Przepisy na domowy ser i chleb. Uwielbiam wypiekać chleby ze strony Jacka, robiłam też kilka serów wg jego receptury, są ściśle dopracowane i nie mogą się nie udać. Tak właśnie było i z tym chlebem, moją zmianą było to że zamiast sezamu, którego zwyczajnie nie miałam dodałam

Moje Małe Czarowanie
Litewski na starogardzkiej 232

razu po wyjęciu z piekarnika i foremek. Odczekaj co najmnie 12 gdzin, nim zaczniesz kroić chleb.En face.Chleb i kromka.Chleb i kromki.Miękisz z bliska.inspirował przepis z blogu Chleb - moja domowa piekarnia. Listopadowi chlebowypiekacze: Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka,weka i kajzerka…Kuchennymi drzwiamiKonwalie w kuchniKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMagnolia – rozmarynMoje małe czarowanieNie tylko

Grahamka, weka i kajzerka