Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki
Podróż w kulinariaChleb pszenny z suszonymi pomidorami...Domowej roboty, pszenny chleb drożdżowy.O złocistej, chrupiącej skórce i miękkim środku.Z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki.Komu kromkę? Zapraszam! Składniki:650 g mąki pszennej;50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia;1/4 drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżeczki soli;2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Gospodyni Miejskabyło! Z pieczywkiem od Ewy z bloga z cukrem pudrem mam bardzo dobre doświadczenia. Za który przepis się nie zabiorę, ten zawsze wyjdzie! Tak to ja mogę domowym sposobem chleb produkować! Aż ręce świerzbią, żeby zabrać się za testowanie kolejnego pomysłu, a tu poprzedni chlebek jeszcze ciepły w chlebaku :) Tym razem próbowałam przepisu na Chleb pszenny z grysikiem . Pierwszy
Grunt to przepis!opakowania mąki Melvit - dostosowałam go jednak do własnych upodobań - zwykłą sól zastąpiłam himalajską, dodałam suszoną żurawinę oraz czarnuszkę. To z pewnością pierwsza, ale nie ostatnia przygoda z domowym wypiekiem chleba! Chleb gryczany - przepis: Składniki: (na 2 formy rynienki) 600 ml ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 płatków
Moje Qulinariaposiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać(...)makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem, w dużym rodzinnym gronie, było super smacznie i domowo! Takie poranki kocham! SKŁADNIKI: Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. Przepis na keksówkę o wymiarach: 26 x 12 cm. 3 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki
Zasmakuj KuchniOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przeszłam na dietę, piękne czasy… Składniki: 250 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej (albo zamiast obu mąk, 0,5 kg gotowej mąki – mieszanki do domowego wypieku chleba żytniego) 500 ml wody letniej opakowanie świeżych drożdży (50 g) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli ok 100 g prażonej cebulki Przygotowanie W misce rozcieramy drożdże z cukrem, łyżką mąki
e-PrzepisyKulinarneKażdy potrafi zrobić jajecznicę więc nie będę tu przytaczać przepisu :) Moja oparta jest na maśle , cebuli, pieczarkach, szynce, papryce czerwonej, szczypiorku no i oczywiście na jajkach. Do tego domowej roboty chleb i pomidor - pychota
Kuchnia w opałachTen chlebek piekłam już jakiś czas temu testując otręby gryczane..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj mąki , do mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniecynamonowym lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około
W poszukiwaniu inspiracjidodatków i ulepszaczy, a nie zawsze mam czas za nim biegać po mieście albo czas na jego samodzielne upieczenie wtedy, gdy akurat nastawiam buraczany zakwas. Jeśli jednak upiekliście domowy razowy chleb i macie jego piętkę – możecie jej użyć do naszykowania tego zakwasu. Chleb razowy na naturalnym zakwasie jest kwaśny w smaku – procesy kiszenia w zakwasie z dodatkiem chleba zajdą
Karo in the KitchenDziś na blogu wariacja na temat chleba razowego pszenno żytniego, który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową
Kulinarne przygody Gatitypieczywie na poolishu zakochałam się od pierwszej próby. Są przepyszne i wyjątkowe. Poolish to kompromis pomiędzy drożdżami, a zakwasem. Chleb na zakwasie wymaga więcej pracy i czasu, więc kiedy go mam mało piekę chleb na poolishu. Pieczenie chleba zaczęłam od przygotowania poolishu. Poolish dojrzewał w pokojowej temperaturze przez 4 godziny. Potem dodałam wszystkie rodzaje mąki jakie miałam w domu(...)podczas pieczenia. skórka będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Upieczone bułki przełóż na metalową kratkę do ostygnięcia. Bułki na poolishu można zamrozić. Smacznego! The post Domowe pieczywo na poolishu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaramach cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem Iza z blogu Smaczna Pyza wybrała ten pyszny i aromatyczny chlebek. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam. Chlebek pszenny z serem i ziołami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanieprażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb na zakwasie z żurawiną. W Polocie można też samemu wybrać sobie czekadełko, z reguły są to różnego rodzaju kiszonki i przetwory, wszystkie przygotowywane na miejscu. Tym razem trafiamy na marynowaną
Kulinarne przygody Gatityzdajemy sobie sprawy ile składników, w tym większość niepotrzebnych zawiera pieczywo z ciasta mrożonego. Przede wszystkim są to: barwniki, emulgatory, spulchniacze.Dlatego warto poświęcić trochę czasu na wypiek domowego, zdrowego chleba. Jak przygotować zakwas: -można dostać od znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą: -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody
Receptura smaku