dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:216/464)

Tarta cytrynowa - ulubiony deser Raymonda Blanc'a 149

podpowiedziały mi, że w pewnych punktach może nie do końca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis(...)trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda.  Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich

Right Behind The Kitchen
CIASTO CIELAK, CZYLI SERNIK Z MURZYNKIEM W JEDNYM 245

ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie, o wym. 37,5 x 24,5cm. Składniki:  masy ciemnej: - 250g masła - 1 niepełna szklanka ksylitolu lub cukru trzcinowego (można dać zwykły) - 6 łyżek wody - 2 pełne łyżki dobrego, ciemnego(...)masę serową porzucałam jeszcze kleksiki z masy czekoladowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.55-60 minut, na programie góra-dół.  Przed podaniem można ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe z amarantusem i kremem z białej czekolady 147

O amarantusie dowiedziałam się niedawno. To jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin na świecie,a w takiej postaci w Polsce znana od niedawna.Kupiłam amarantus firmy

bistro mama
Piernik staropolski, część pierwsza 175

odstawić do lodówki lub spiżarki (ta opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy.  Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej.  Jak potoczą się losy pierwszego(...)porcja jest bowiem raczej słuszna). Mam nadzieję, że i Was, drodzy Czytelnicy, zmotywowałam do działania. Zadebiutujecie ze mną...? Czy może od dawna już pieczecie takie pierniki, i możecie służyć dobrą radą...?  Piernik staropolski I Składniki: (na 3litrową miskę) 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki 1/2 łyżeczki soli 30 g domowej przyprawy do piernika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śliwkowiec z...krówką 143

przebiega po składnikach, w myślach są one dodawane i miksowane i już w głowie powstaje obraz ciasta.... Pasuje czy nie pasuje, a może tak dodać budyń do starej wersji ciasta, a może tu jednak krówkę, a co powstanie, gdy zmiksujemy budyń z krówką i dodamy po szczypcie imbiru, cynamonu, kardamonu...Takie typowe-nietypowe połączenia. A jeszcze lepsze jest, kiedy(...)coś rodzi się, powstaje, piecze, a na końcu....jest zjedzone;) A najbardziej cieszą rozanielone miny tych, co ten wytwór kreatywności mej jedli.  Rozanielona mina, konkretny komentarz: "dobre, chcę jeszcze", i niepewnie zadane pytanie z zaróżowionymi policzkami persony pytającej: "a mogę jeszcze kawałek?" - cała przyjemność po mojej stronie:) A zatem z głową pełną pomysłu, iskierką pasji w duszy, błyskiem

Kuchnia smaków
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 254

bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum 3 lata. Nie bardzo wiedziałam po co ją kupiłam, bo nie jestem dobrym cukiernikiem ani piekarzem. Nie lubię piec i zazwyczaj unikam kalorii ze zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym(...)moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja

Jem więc Jestem
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 171

sobie chleby porobił. Wspomnę jeszcze o drożdżach. W sumie drożdże jak drożdże, ale wspomnę o nich z ekonomicznego punktu widzenia. Bo do tej pory przeważnie używałem świeżych drożdży. Tanie, dobre, tylko termin trwałości krótki niestety. Dlatego zawsze, na wszelki wypadek, miałem w szafce schowaną paczkę, czy dwie takich suszonych drożdży. Nie wiem jak u was w sklepach(...)się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 45 minut żeby tak z górką z foremki wyrosło. No i pieczemy 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce i takie tam... :) I na koniec dobre wieści

Marder&Marder Manufacture
Domowa przyprawa do piernika (dwa przepisy) 181

bytu. Pewnie jesteście zdania, że szkoda waszego czasu na jej przygotowanie, skoro można kupić gotową przyprawę w sklepie? Otóż na rynku jest dostępna tylko jedna przyprawa do piernika bardzo dobrej jakości, więc zamiast tracić czas na jej poszukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :) Składniki na 100 g przyprawy.   Przepis I: 16 g goździków 16 g cynamonu 10 g kardamonu(...)angielskiego 15 g anyżu 5 g kardamonu lub kolendry 5 g gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić, wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku. Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe

Domowa Cookierenka Agi
Szybko, smacznie i prosto - ciasto z owocami letnimi 174

Szybki przepis na proste ciasto z owocami, jakie mamy pod ręką lub w ogrodzie lub na straganie    Mogą to być truskawki, porzeczki, maliny, jagody

dobra gospodyni dom wesołym czyni
BROWNIE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 262

musem ze świeżych truskawek  jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła 270 g cukru 135 g mąki Składniki na mus truskawkowy: niecały 1 kg truskawek 3 - 4  łyżeczki żelatyny 1 galaretka o smaku truskawkowym opcjonalnie(...)wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając połączyłam składniki. Pozostało jeszcze wsypać mąkę i  dokładnie zmiksować wszystko razem. Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut. Mus można przygotować wcześniej i wstawić

potrawyregionalne
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 150

ciast, deserów czy lodów. Uwielbiam, gdy jego kwaśny smak równoważony jest przez słodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy(...)łyżkę miodu, i 1/3 wody, odstawić na 15 minut.W tym czasie pokroić rabarbar w plastry i drobno posiekać rozmaryn.Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą wodę i miód, wlać olej. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie odchodzić od miski, dodać rozmaryn i rabarbar, dokładnie wgnieść w ciasto.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Większa sprawa - tort 174

zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki i gazety w poszukiwaniu inspiracji, powoli tworzę listę świątecznych przysmaków. Pierwsza Wigilia z dala od Domu - trochę mi smutno, ale szukam dobrych stron. Wszystko będzie(...)efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIEROGI Z JAGODAMI ( NAJLEPSZE CIASTO ) 144

się.  Jagody umyć i zasypać cukrem. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdy kolejno rozwałkować na cienki placek. Szklanką wyciąć kółka. Każdy wycięty placek lekko rozciągnąć przy brzegach, nałożyć pół łyżeczki jagód. Zlepić jeden bok do połowy, dodać drugą połowę łyżeczki jagód i zlepić całość ( dla mnie ta metoda jest dobra, dzięki temu szybciej i łatwiej udaję się zlepić

Kuchnia Paulettes
Ciastka Piwoszki 195

składnikach zrobione ciastka! Składniki: 500 g dobrej margaryny bądź masła (dobrze zmrożoną) 0,5 piwa 4 szklanki mąki pszennej Bardzo gęsta marmolada: ja użyłam marmolady firmy Jamar Wykonanie : Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy piwo oraz przesianą mąkę. Wszystko razem zagniatamy , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy kwadraciki

W Moim Magicznym Domu
Zdrowa żywność od Biogo :) 157

nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska.  Biała czekolada z wanilią  Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać na wielu stronach. Ja sama byłam bardzo zainteresowana jej smakiem, bo jak się okazywało zbierała same dobre oceny. I moja nie będzie inna

Zdrowie na języku :P
Domowe pity 184

się podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości

Proste-przepisy.pl
Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym 146

cały czas w użyciu. Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie! Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad! Składniki młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki. Koncentraty curry

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza Agnieszki 167

przyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych.  Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje.  Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi

Kuchnia smaków
Pikantne stripsy z piersi kurczaka z kardamonem 214

uzyskania gładkiej masy. Piersi obtaczam w cieście, potem w płatkach kukurydzianych rozdrobnionych ręką na malutkie kawałki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do około 5 - 7 minut na średnim ogniu. Jak uzyskają piękny złoty kolor i będą gotowe w środku, odsącz na papierowym ręczniku i .... smacznego:) Jak najlepiej sprawdzam czy strips jest dobry w środku? Najłatwiej jest wyjąć jeden kawałek, przekroić

Zasmakuj Kuchni
Kotlety selerowe mojej mamy, Dara Kebab 162

rozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek).  Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł.  S makuje dobrze

Qlinarnie i Qlinarnie
Pączki wegańskie – na szybko 185

trudne – ciasto nie jest takie jak ciasto drożdżowe, jest odczuwalnie tępe i mało rozciągliwe. Jeśli chcecie, możecie się pobawić – każdą kulkę należy w dłoniach lekko rozpłaszczyć, na środek nałożyć odrobinę twardej marmolady, gęstego dżemu lub powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki

Karo in the Kitchen
Muffinki czekoladowe 175

pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego  mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 218

bezpośrednio z garnka. Sposób przygotowania makaronu: Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem

Kuchnia w czekoladzie
Kulanki gruszkowe 162

dobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika -   Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki

Karczma Honorietty
Tymiankowe bagietki pszenno - razowe 172

nadziewania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku świeży tymianek sól Do posmarowania opcjonalnie: 4-5 łyżek roztopionego masła 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki

Apetyczna babeczka
Bułki na maślance 126

gladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka. Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia. Nastepnie podzielic na 18 czesci (u mnie wyszlo 14), z kazdej formowac owalna buleczke lub inny dowolny ksztalt i ukladac na natluszczonej lub wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru

w mojej kuchni
Najlepsze domowe gofry z balsamicznymi truskawkami 216

truskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi orkiszowe z kasza gryczana i quinoa 189

pszennej 550)3/4 szklanka przegotowanej cieplej wody1 szczypty soli1 lyzka dobrego olejuSkladniki na farsz:1 saszetka ugotowane kaszy gryczanej250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie:  Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki potrójnie czekoladowe 187

mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 160 gDODATKOWO :* dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g* czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek

Ostra na Słodko