opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie i nie opada, a do tego ma w sobie tylko odrobinę mąki. Zobaczcie sami jak łatwo od dziś można upiec dobry sernik Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka margaryny 1 budyń waniliowy(...)mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchniCiasto: 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru 15 dag margaryny 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka amoniaku Miód i margarynę roztopić, przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników.Wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części i upiec 3 placki, jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej.Piec(...)odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowejMasa z kaszy manny: ½ litra mleka 10 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła lub dobrej margaryny 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru Mleko zagotować, dodać cukier i kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.Polewa: 2 łyżki margaryny
Apetyczna babeczkatypowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej
Codziennik KuchennyJeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunajbardziej odżywczych produktów, ale ma swoje zalety. Jest dobrym źródłem witaminy E, PP, wapnia, żelaza czy magnezu. Na jej korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość
Powiedz dietom nielekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru
Gotowanie...to proste !piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy
Wiem co jemrzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą
Smakuje zdrowoposmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno
Apetyczna babeczkajabłko w jogurtowym kukurydzianym cieście z masłem orzechowym~ Aaaaaaaaaaaa dziękuję za wczorajsze kciuki! Udałoooo sięęęęę ♥♥♥ Stres był wielki, ale końcowa radość jeszcze większa :) To już prawie koniec...Została jeszcze najtrudniejsza, trzecia część...Mam trochę czasu, muszę podejść do tego bez stresu... 2/3! :) Wczoraj był dzień dobrych wiadomości bo dowiedziałam się też, że dostałam się do półfinału olimpiady! Będzie
breakfast of dreamsniepełna szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiędzy płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz
Przepysznik - BLW i nie tylkomaki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ... Na początku gofry wyglądają tak jak na tym zdjęciu Pozniej, widac ze staja sie bardziej chrupiace. Jezeli macie dobra gofrownice to nie ma potrzeby aby przerzucac gofry na druga
dlaSmaQjest zaczynać weekend piątki! Szkoda, że wszystko co dobre szybko się kończy, a od przyszłego roku nie będzie tak kolorowo.. tym bardziej jak planuję podjąć drugi kierunek. Ale żeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta
Be Fit Be Strongposmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno
Apetyczna babeczkadrożdżówki z posypką kakaową. A co niech mają! No dobra, niech ja mam, bo synek wyjechał na ferie, a Żona Ma jak zje jedną to będzie dobrze. Czego potrzebujemy? -3 i 1/2 kubka mąki przesianej TYP550 -1/2 kubka mleka ciepłego temperatura ok 39% do zaczynu -1 kubek mleka do ciasta -szczypta soli -łyżka miodu -cukier waniliowy -dwie garście cukru
BaRepasłyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki zielonych oliwek Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkakasze i odrobinę solimy. Kasza powinna być już dobra po ok. 16-20 minutach. Następnie odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni
Gotuj Z Muzykąidzie przemycić dziecku nabiał oraz owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)- jajka 3 szt- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki
Basia w kuchnitruskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna) puszka kajmaku. A truskawki, to truskawki one zawsze są dobre.A właśnie wczoraj kupiłam za 5zł/kg truskawki, dobra, za piękne to one nie są(były
More food, love and dreamschlebek właśnie z jej dodatkiem. Robiłam go pierwszy raz, jest dobry ale do grona najlepszych jednak nie trafi bo jakoś smak do końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;)Zaczyn:1/2szkl mąki pszennej1/4 szkl wody1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)Ciasto właściwe:3 i 1/2 szkl mąki pszennej1 i 1/4 szkl
charlotte gotujekosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre i ciepłe, i zimne
Walijskie Pichcenie