odpowiednia blaszka firmy Guardini dostępna na stronie homemert.pl, oraz cała gama kuchennych akcesoriów. Składniki na ok 20 sztuk ślimaczkowych drożdżówek: 1 kg mąki pszennej 16 dag masła lub dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania słoik konfitury(...)mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić
Apetyczna babeczkabędę cukiernikiem. Dobrym, mam nadzieję. Poprzeczkę postawiłam sobie wysoko, ale gra jest warta świeczki (skoro już przy starych porzekadłach jesteśmy).Większych podsumowań i obietnic nie planuję, bo mam zamiar skupić się właśnie na tej jednej, jedynej rzeczy. Jeśli wypali, świat będzie stał przede mną otworem (a przynajmniej tak to sobie wyobrażam).Dzisiaj mam dla Was ciasto obłędnie kawowe, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczywiście nie może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia Beaty"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemnościobecności żurawiny. Kawałki białej czekolady fajnie się komponują. Raczej bliżej mu do ciasteczek kruchych. Dość słodkie i syte, więc kończy się na jednym kawałku i w przeciwieństwie do innych ciast – czujemy, że coś zjedliśmy. Przynajmniej ja tak mam :D Składniki: 230 g masła 340 g cukru (dałam nie całe 300) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić na małym ogniu. Dodać sól oraz cukier i mieszać ubijaczką do rozpuszczenia cukru. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać ponownie. Dobre ubicie spowoduje, że mikstura nabierze lekkości i puszystości. Zdejmij rondel z ognia. Dodaj roztrzepane jaja i dobrze wymieszaj. Do dużej misy przesiej mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodawaj stopniowo mieszankę
Moja Delicjaskładniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np
Domowy Smak JedzeniaCo przyjemne, może też być zdrowe :). Dobrej jakości piwo i ekologiczny sok z rokitnika to doskonały przepis na orzeźwiający napój o intrygującym smaku. Wystarczy dosłodzić prozdrowotnym
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 ¾ szklanki mąki pszennej 2 lyzki m ą ki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 0 ,5
Luźna KuchniaCały ten tydzień przygotowuję się do zimy. W mojej piwnicy już uprzątnęłam półki, żeby je na nowo zapełnić. Uwielbiam tą atmosferę w domu, a w
Niezły MłynekNiestety, to już koniec wakacji, ale za dziesięć miesięcy znów się będziemy nimi cieszyć! przed wszystką dziatwą wytężona praca! Wszystkim rozpoczynającym rok szkolny 2015/2016, dzieciom, ich
kgwjanczewoSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna Kuchniasłoneczną pogodą jak dzisiaj. Wakacje w pełnej krasie! Gdy za oknem tak cudownie nie tylko mamy lepszy humor ale też jesteśmy bardziej skorzy do tego aby przygotować sobie coś dobrego. Jak już dobrze wiecie lubię celebrować śniadanie z wielu powodów. Spokojny cichy i leniwy poranek, dzięki któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu(...)chrześniakowi smakowało wybornie. Potem spytał mnie: Ciocia Ty jadasz takie pyszności codziennie? heheheh Tosty francuskie to idealne rozwiązanie wtedy kiedy w domu macie czerstwe pieczywo, bądź został Wam kawałek ciasta lub bułki drożdżowej. Warto wtedy je wykorzystać i przygotować właśnie tosty francuskie, ja swoje smażyłam na oleju kokosowym, ale możesz użyć także masła. Tosty można podać z dowolnymi owocami, bądź
SMYKWKUCHNIIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni
Mienta blogdrożdży 7g 60 g miękkiego masła (dobrej jakości) Przygotowanie: W małym garnuszku rozpuszczamy (na małym ogniu) masło z miodem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można
Słodkie okruszkipoziom złego cholesterolu i podwyższają poziom dobrego, pomagają na zaparcia (na biegunki używa się suszonych owoców), zawierają potas, wapń, fosfor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 PP, i C. Naleśniki wyszły pyszne, a z dodatkiem łyżeczki serka śmietankowego i oprószone cukrem pudrem to po prostu niebo w gębie :) Naleśniki z jagodami Ciasto (składniki ciasta na podstawie przepisu
Posadzone i zjedzoneBardzo dobre naleśniki, można je podawać z różnym nadzieniem. Zarówno mięsnym jak i warzywnym. Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno posiekane. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, bardzo drobno porwane. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Ciasto musi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać olej, wylać część ciasta
Kuchnia Pokoleńbyły zaskakujące w smaku, bardzo dobre. Postanowiłam spróbować znów; trochę, troszeczkę zmieniłam przepis. Placki wyszły świetne niby jak tradycyjne ziemniaczane, ale jednak inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi truskawkami, pycha! Jedyną ich wadą jest to, że dość mocno wchłaniają tłuszcz, może - jak w pączkach - następnym razem dodam do ciasta trochę spirytusu... składniki: 1 kg ziemniaków
6nieboCały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję
Niespełnione zdolności kulinarnezbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca
Mieszam w Garnkupiekarniku ale wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części
Tanio smacznie i prostomarmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać
Przepysznik - BLW i nie tylkochruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18% 2 dkg cukru pudru 1 mała łyżeczka octu 2 łyżki spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć
Kuchnia w czekoladziemasą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone
pyszne zdrowościprzefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura
Proste Potrawyprzefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura
Moje domowe kucharzenieinnego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły bardzo dobre (córcia dzisiaj zabrała do szkoły zamiast batonika :) ) Składniki: 2,5 szklanki mąki 7g suchych drożdży 1/2 szklanki cukru 100ml ciepłego mleka(...)masła 500g twarogu 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy
Amatorka kuchennakształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru
kgwjanczewobardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao
KUCHARNIAjajek ,ale ze zwykłą wodą..dobry pomysł na pączki w przypadku np.braku jajek albo mleka w domu..Pomysł na takie pączki tym razem podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według
Moje domowe kucharzeniepuszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną
Bon Appetit Małgorzatyaromatycznymi pieczarkami tworząc smakowity farsz będący sercem chrupiącego, złocistego naleśnika.Krokiety z cukinią i pieczarkami to genialna alternatywa dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Ich smak jest równie dobry, a z pewnością jest to danie lżejsze i bardziej lekkostrawne. Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów)farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu(...)momentu zmięknięcia. Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste pozbywamy się nadmiaru wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.Studzimy. Naleśniki:Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy
Słodka Stronatrzeba będzie przygotować oprócz dobrych humorów, jeszcze coś do zjedzenia.Chciałabym zaproponować Wam kilka potraw, jakie zdążycie przygotować w krótkim czasie - że będą smakować, nie mam żadnych wątpliwości :) są to jedne z moich ulubionych propozycji :)Na gorąco:Naleśnikowe ślimaczki z wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets
Codzienna kuchnia niecodzienna