dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:221/464)

Wytrawne naleśniki 130

Bardzo dobre naleśniki, można je podawać z różnym nadzieniem. Zarówno mięsnym jak i warzywnym. Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno posiekane. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, bardzo drobno porwane. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Ciasto musi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać olej, wylać część ciasta

Kuchnia Pokoleń
placki ziemniaczane na drożdżach 133

były zaskakujące w smaku, bardzo dobre. Postanowiłam spróbować znów; trochę, troszeczkę zmieniłam przepis. Placki wyszły świetne niby jak tradycyjne ziemniaczane, ale jednak inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi truskawkami, pycha! Jedyną ich wadą jest to, że dość mocno wchłaniają tłuszcz, może - jak w pączkach - następnym razem dodam do ciasta trochę spirytusu... składniki: 1 kg ziemniaków

6niebo
KROKIETY Z MIĘSEM I KAPUSTĄ KISZONĄ 231

Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany   500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję

Niespełnione zdolności kulinarne
Rolada z boczku z polędwiczką 182

zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca

Mieszam w Garnku
Jabłecznik 179

piekarniku ale wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części

Tanio smacznie i prosto
Pączki tradycyjne 118

marmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać

Przepysznik - BLW i nie tylko
Faworki- kruche i delikatne 152

chruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18% 2 dkg cukru pudru 1 mała łyżeczka octu 2 łyżki spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek - pycha! bez cukru i bezglutenowy 161

masą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone

pyszne zdrowości
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 165

przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura

Proste Potrawy
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 170

przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z serem 167

innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły bardzo dobre (córcia dzisiaj zabrała do szkoły zamiast batonika :) ) Składniki:    2,5 szklanki mąki    7g suchych drożdży    1/2 szklanki cukru    100ml ciepłego mleka(...)masła    500g twarogu    2 łyżeczki budyniu waniliowego    2-3 łyżki cukru    1 łyżeczka cukru waniliowego    1 jajko Przygotowanie:   Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy

Amatorka kuchenna
Churros 151

kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru

kgwjanczewo
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 189

bardzo smaczny mogą mieć finał!  CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki  Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao

KUCHARNIA
Pączki bez jajek i mleka 193

jajek ,ale ze zwykłą wodą..dobry pomysł na pączki w przypadku np.braku jajek albo mleka w domu..Pomysł na takie pączki tym razem podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z  odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według

Moje domowe kucharzenie
Kluski leniwe na bazie z ziemniaków 226

puszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną

Bon Appetit Małgorzaty