Bardzo dobre naleśniki, można je podawać z różnym nadzieniem. Zarówno mięsnym jak i warzywnym. Do głębokiego naczynia wlać mleko, dodać jajka, mąkę, sól, kurkumę, chilli drobno posiekane. Ja dodałam jeszcze świeże listki bazylii, bardzo drobno porwane. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na 15 minut. Ciasto musi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać olej, wylać część ciasta
Kuchnia Pokoleńbyły zaskakujące w smaku, bardzo dobre. Postanowiłam spróbować znów; trochę, troszeczkę zmieniłam przepis. Placki wyszły świetne niby jak tradycyjne ziemniaczane, ale jednak inne... Podałam z jogurtem greckim, cukrem pudrem i pokrojonymi truskawkami, pycha! Jedyną ich wadą jest to, że dość mocno wchłaniają tłuszcz, może - jak w pączkach - następnym razem dodam do ciasta trochę spirytusu... składniki: 1 kg ziemniaków
6nieboCały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest to konieczne.Patelnię rozgrzać,posmarować cieniutko olejem i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Farsz mięsno - kapuściany 500-600g mięsa ugotowanego 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 jajka sól,pieprz oliwa dobrej jakości lub rosół Mięso,które wykorzystuję
Niespełnione zdolności kulinarnezbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie trzymała. Jedyną trudność stanowi przecięcie boczku. Płat boczku tniemy podobnie jak blaty ciasta, jednak nie rozcinając do samego końca
Mieszam w Garnkupiekarniku ale wychodzi myślę równie dobry. Produkty: - 1/2 kg maki - 1 szkl. cukru - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/2 opakowania proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 2 kg jabłek Przygotowanie: Mąkę, cukier, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy razem i wszystko zagniatamy aż do uzyskania ciasta. Później całość dzielę na dwie równe części
Tanio smacznie i prostomarmolada żurawinowa bądź z dzikiej róży dobry smalec do smażenia Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać dwie łyżki słodzidła i dwie mąki, odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż zaczyn urośnie. Żółtka utrzeć z pozostałą częścią słodzidła i dodać do gotowego zaczynu, razem ze spirytusem, solą, skórką pomarańczową i mąką, starannie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać
Przepysznik - BLW i nie tylkochruścika? No jak? :) Składniki: 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej 3 żółtka 12 dkg śmietany 18% 2 dkg cukru pudru 1 mała łyżeczka octu 2 łyżki spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć
Kuchnia w czekoladziemasą kajmakową - jakie to było dobre! U mnie w domu mazurków się nie piekło, natomiast w tym roku Święta spędzałam już w nowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone
pyszne zdrowościprzefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura
Proste Potrawyprzefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura
Moje domowe kucharzenieinnego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły bardzo dobre (córcia dzisiaj zabrała do szkoły zamiast batonika :) ) Składniki: 2,5 szklanki mąki 7g suchych drożdży 1/2 szklanki cukru 100ml ciepłego mleka(...)masła 500g twarogu 2 łyżeczki budyniu waniliowego 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy
Amatorka kuchennakształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru
kgwjanczewobardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana 300 g ciemnej czekolady dobrej jakości, użyłam Lindt 50 g kakao
KUCHARNIAjajek ,ale ze zwykłą wodą..dobry pomysł na pączki w przypadku np.braku jajek albo mleka w domu..Pomysł na takie pączki tym razem podpatrzyłam tutaj ...Nie wiedziałam czy moje drożdże są świeże, więc wymieszałam je z odrobiną wody i cukru..i okazało się , że ruszyły...i można było działać dalej..Moje ciasto rosło w misce Tupperware, mimo, że według
Moje domowe kucharzeniepuszyste. Składniki:2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości)4 - 5 ziemniaków 2 jajka15 dag mąki pszennej i troszkę do podsypania2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną
Bon Appetit Małgorzaty