dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:225/464)

Restauracja Hotel Diament Spodek 150

Karbinadle z panaczkrautem też bardzo dobre, jakby robiła je moja babcia. Porcje solidne. Natomiast desery trochę kuleją. wzięliśmy lody z ajerkoniakiem i kawę , i tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa poprawna. Nie próbowaliśmy bucht ani ciasta więc może one były smaczne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Batatowy pudding z bakaliami 144

Jeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „

greenscarf
Kakaowe placki na bazie twarogu 148

szczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy po czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy. Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch

Słodkie okruszki
Bułki do hot dogów. 196

mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli 25 g roztopionego masła 75 ml ciepłego mleka 1 łyżka oleju do posmarowania jajko sezam      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Warsztaty Fit&Easy WARZYWA DAJĄ MOC 179

przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną.   A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :)  Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois  Sałata z serem blue, porem  i awokado Pilaf z królikiem w jarmużowej panierce Gulasz z ośmiornicy z tabbouleh Curry z żabnicą   Nie zabrakło również jak zawsze dobrej zabawy

Malinowe Pocałunki
Brownie z ziemniakami 177

Ciasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert

Domowa cukiernia Ewy
dyniowo-owsiane knedle z jabłkiem (pieczone) 174

Dzisiejszy dzień zaczęłam w bardzo dobrym nastroju, bo od pysznego, typowo jesiennego śniadania. Obudziłam się ze świadomością, że w piekarniku czekają na mnie upieczone wczoraj wieczorem knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które

healthy dreams
Twarogowe placki kakaowe (z olejem rzepakowym) podane ze słodkim bananem 216

szczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy po czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy. Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch

Słodkie okruszki
Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 165

sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach, pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i jajka, wyrabiamy, aż ciasto odchodzi od ręki, ale jest

Kuchnia Beaty
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 176

obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella  przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże pizzy: ½ kg mąki

Wanilia i Kardamon
Orzeszki z kremem "Bueno" 544

Orzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych

Maślane ciasteczko
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 170

swojej drodze, takich dobrych jak Ona.  Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od   WESTWING Home and Living Na rozczyn: 20 g świeżych drożdży  łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 232

ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1.   Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia.   Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć

Powiedz dietom nie
Pavlova z jagodami. 172

Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło

W kuchni u Moniki
Drożdżowe faworki (chrust). 234

ciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż

Rozpustne gotowanie
Rożki paprykowe nadziewane fetą 216

Gdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste

Kuchnia PROzdrowotna
Koktajl Duo Owocowy z Miodem, Malina/Jagoda 185

ogromnych ilościach do marynat, ciast itp., ale na surowo nikt się nie odważy jeść :) Ja nawet jak uciapię palca miodem to idę opłukać, nie oblizuję :) Mój syn miód wyczuje na odległość, a tu? A tu miodu nie czuć, jest słodko i przyznam się, spróbowałam na surowo i powiem, że no no, całkiem dobry :) Czyżby w życiu Blondynki następował progres

Blondynka Gotuje
Krokiety z nadzieniem serowym. 163

zimne dni. A my mówimy dobre jedzenie ! Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla Was super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki

vegetanie
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 160

zimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa

KUCHARNIA
Niezawodne faworki mojej Mamy 136

nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala

maniapieczenia
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 168

przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono.Składniki (9 babeczek):230g mąki pszennej (może być orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia60ml oliwy170ml mleka1 jajko80-100g startego parmezanu lub grana padano125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło)1 łyżka suszonego tymiankupieprz

W kuchni wieczorem
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 154

Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy

Gotowanie to kochanie
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 181

piec do 250 stopni i włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam

Z butelką mleczka w tle
Sernik cytrynowy 358

robić po zakończeniu studiów. Na pewno będę pracować z dziećmi - w przedszkolu, szkole, sali zabaw albo w.. kawiarni. Planuję kiedyś stworzyć takie małe słodkie miejsce na ziemi. Z dobrą kawą, ciekawą muzyką i moimi wypiekami. Oj będzie fajnie :) Ale zanim zajmę się tymi planami, muszę skończyć magistra ;) Ba!Muszę zacząć pisać pracę, do której jeszcze się dobrze nie zabrałam(...)czerwca). Huh! Nie chcę nawet o tym myśleć! Wolę myśleć o zbliżających się świętach i wypiekach, które pojawią się na moim świątecznym stole. Nie będzie nic ekstrawaganckiego, zwykłe, tradycyjne ciasta. A co może być bardziej klasycznego od sernika? Chyba jedynie wszelkiego rodzaju babki. Osobiście wolę ciasto z serem, szczególnie z przyjemną, cytrynowa nutą. Jeżeli szukacie przepisu na delikatny, aksamitny sernik

Słodkie Przyjemności
Raffaello 338

Odkąd pamiętam uwielbiałam małe kuleczki obtoczone w kokosie z pysznym kremem i orzechem w środku. Moja mam na wyjątkowe okazje zawsze robiła ciasto "Raffaello". Mimo, że jest kaloryczne.. Nie ma co oszukiwać krem składa się z śmietany 36% i białej czekolady, ale czasem można pozwolić sobie na odrobinę rozpusty.Składniki:*Biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukrupół łyżki octu1(...)łyżka wody2 łyżeczki proszku do pieczenia*Masa kokosowa:2 opakowania śnieżki na mleko0,5 l śmietany 36%2 opakowania wiórek kokosowych2 sztuki dobrej jakości białej czekolady*Dodatkowo:paczka płatków migdałowychWykonanie:Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym z nich. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek

Piekę, bo lubię
BAJECZNY PIERNIK Z POWIDŁAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

dodatku cukru, dałam ksylitol, syrop z buraka cukrowego i trochę miodu. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Polecam wszystkim amatorom pierników ale nie tylko, może to ciasto sprawi, że je polubią.. :-) Jest cudowny już w dniu pieczenia i jeszcze smaczniejszy (choć trudno to sobie wyobrazić) na drugi dzień, staje się wówczas jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.Piek(...)jajka (osobno białka i żółtka)- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (10g)- 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi, jest bez cukru)- 1 łyżka kakao (opcjonalnie)Do przełożenia:ok.430-500g dobrych powideł (dałam 430g własnych powideł z nutą korzenną, ale można trochę więcej)Polewa czekoladowa- Ganache:- 150g gorzkiej czekolady- 180g śmietany kremówki 30%Ja dałam 100g czekolady i 120g kremówki

Smaczne Zdrowe
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32943

świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)mówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka

Moja Delicja
Tarta z czekoladowym musem i solonym karmelem (z czekoladą!) 164

pewno jest bardzo zdrowy! Pełen jest zdrowych węglowodanów w postaci mąki pełnoziarnistej oraz płatków owsianych. Gorzka czekolada dostarcza nam magnezu, a masło witaminy A dobrej dla naszych oczów. Śmietanka? W takiej ilości na pewno nam nie zaszkodzi, wszystko jest dla ludzi :)  Tarta smakuje według mnie genialnie. Połączenie głębi czekolady oraz solonego karmelu to zdecydowanie mój ostatni number(...)Smacznego! :) Spód: 180g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 2 żółtka  80g jogurtu naturalnego 30g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach Mus czekoladowo

Czarnawisienka
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 248

Dobrym miejscem do przechowywania orzechów jest lodówka. Mogą one być również zamrożone (na przykład w woreczkach do mrożenia). W taki sposób zachowują świeżość nawet przez 2 lata. Co można przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast

Trzeci talerz
Ciasto serowe Japońska wiśnia 630

japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest(...)szklanki cukru • 3/4 szklanki mąki pszennej • 1 łyżeczka zielonej herbaty Matcha w proszku • po 3 łyżeczki wody i oleju Masa serowa • 1 kg sera mielonego dobrego gatunku – u mnie Piątnica • 500 ml śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny w proszku na 3/4 szklanki wody • 2 małe puszki frużeliny wiśniowej Wykonanie

To co kocham
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 205

wracałby do domu, a we mnie wstąpiła nowa energia. W niedzielę otworzyliśmy ze znajomymi sezon grillowy - były kiełbaski, kurczak w dwóch postaciach, polędwiczka marynowana w coli (jeny, jakie dobre...). A do kawy babeczki, ciasteczka i tort. Wyszedł pyszny, choć dekoracja nie do końca mnie zadowoliła. Pomysł znalazłam na blogu Sprinkle Bakes , i ogromnie mi się spodobał. Okazuje się jednak(...)czasie konsumpcji przy stole zapadła całkowita cisza. Nawet mały Dominik zjadł pół kawałka! A to już duży komplement. W zasadzie miałam kilka pomysłów na jego wnętrze. Upiekłam czekoladowe ciasto, zaplanowałam mus z czarnej porzeczki. Potem zmieniłam zdanie i stwierdziłam, że czerwona będzie lepsza. Aż w końcu wybraliśmy się na zakupy, i kupiłam pierwszy w tym roku rabarbar! Wymieszałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK Z JAGODAMI 263

prawda w tym roku  niewiele, ale na sernik się znajdą, w ostateczności można się poratować mrożonymi. Moje najmłodsze Dziecię po degustacji, podchodzi i mówi: "Mamo, to nie jest dobre...(ups, no cóż, nie każdemu musi przecież smakować)... To jest przepyszne! A mnie pozostaje tylko potwierdzić, to jest bardzo, ale to baaardzo przepyszne :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku(...)wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 jajko (dałam 2 mniejsze, ze względu na gęsty ser) dodatkowo: - 400g jagód Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę (i), ksylitol i zagnieść kruche ciasto. Gotowym ciastem wykleić dokładnie dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Kilka razy nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok.15 minut. Schłodzoną formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 223

Watykanu   jest pewną formą łańcuszka szczęścia, jednak bardzo smaczną, zabawiłam się pierwszy raz bo to łańcuszek kulinarny. W  poniedziałek dostałam od koleżanki z pracy słoik z zakwasem na ciasto z  przepisem, który zaczynał się od słów: „Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą(...)mąki (nie mieszać). Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem. Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać). Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom na szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaczane ravioli 131

minuty rozgniatając mięso na drobnicę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w drobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie ich jeszcze po odlaniu wody na chwilę na kuchenkę i mieszając odparować resztkę wody. Uwaga! Nie przypalcie ziemniaków i garnka, trzeba(...)łyżkę zimnej wody i rozrabiamy w niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszając mięso wlewamy mąkę. Zagotować ciągle mieszając. Odstawiamy z palnika i dodajemy poszatkowaną bazylie. Mieszamy, smakujemy :) Czas na ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Czekoladowy Sernik z Pajęczyną - Halloween 217

cukruok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)100 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiejCzekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca(...)Następnie dodajemy jajka, po czym ciągle mieszając powoli wlewamy czekoladę. Wszystko łączymy ze śmietanką.Dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem i wylewamy masę serową. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piec i pozostawiamy w nim czekoladowy sernik na kolejne 30 minut (pamiętajmy

Słodka Strona
Malinowe kulki na raz! 156

sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często potem zostaje nam malinowa pulpa pełna drobnych pestek(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha

Kuchnia w Słońcu Skąpana