składnikach zrobione ciastka! Składniki: 500 g dobrej margaryny bądź masła (dobrze zmrożoną) 0,5 piwa 4 szklanki mąki pszennej Bardzo gęsta marmolada: ja użyłam marmolady firmy Jamar Wykonanie : Margarynę ścieramy na tarce, dodajemy piwo oraz przesianą mąkę. Wszystko razem zagniatamy , owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Ciasto rozwałkujemy na ok. 3 mm i wycinamy kwadraciki
W Moim Magicznym Domunutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać na wielu stronach. Ja sama byłam bardzo zainteresowana jej smakiem, bo jak się okazywało zbierała same dobre oceny. I moja nie będzie inna
Zdrowie na języku :Psię podoba kolejne zastosowanie mojego ciasta drożdżowego? Po drugie: świetnie nadaje się na wynos lub na imprezy. Jedzenie rękoma jest wygodne. Dlatego wszyscy tak uwielbiamy pizzę. Chlebki pita są świetnym daniem na imprezy, a także do zabrania ze sobą w drogę, gdy posiłek spożywamy w biegu. Po trzecie: to dobry sposób na wykorzystanie resztek. Ciężko jest zawsze dobrze wymierzyć ilości
Proste-przepisy.plcały czas w użyciu. Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie! Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad! Składniki młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki. Koncentraty curry
Z Kuchni Do Kuchniprzyjaciół Waszej pociechy. Pizza to także dobre rozwiązanie na spotkania w gronie znajomych. Robi się szybko i każdy chętnie ją pałaszuje. Do tego możecie podać sałatkę, koreczki, a w wersji dla najmłodszych kolorowe kanapki i również sałateczki. Od Agi R. - filolożki, która robi najlepsze rogale pod słońcem, dostałam przepis na ciasto do pizzy. Ciasto z przepisu wychodzi
Kuchnia smakówuzyskania gładkiej masy. Piersi obtaczam w cieście, potem w płatkach kukurydzianych rozdrobnionych ręką na malutkie kawałki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do około 5 - 7 minut na średnim ogniu. Jak uzyskają piękny złoty kolor i będą gotowe w środku, odsącz na papierowym ręczniku i .... smacznego:) Jak najlepiej sprawdzam czy strips jest dobry w środku? Najłatwiej jest wyjąć jeden kawałek, przekroić
Zasmakuj Kuchnirozgrzanym oleju z obu stron. Po dobrego falafla (zaraziłam nim wielu znajomych) najlepiej iść do Dary (ul. Grunwaldzka lub Rynek). Bar serwuje głównie kebaby mięsne. Oprócz falafli, dla wegetarian znajdą się tutaj sałatki. Falafel jest bardzo smaczny: 3 kotlety, dużo surówek, sos (do wyboru: mieszany, ostry, łagodny). Wszystko zawinięte w cieście. Cena: 7 zł. S makuje dobrze
Qlinarnie i Qlinarnietrudne – ciasto nie jest takie jak ciasto drożdżowe, jest odczuwalnie tępe i mało rozciągliwe. Jeśli chcecie, możecie się pobawić – każdą kulkę należy w dłoniach lekko rozpłaszczyć, na środek nałożyć odrobinę twardej marmolady, gęstego dżemu lub powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki
Karo in the Kitchenpieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniebezpośrednio z garnka. Sposób przygotowania makaronu: Mąkę dobrej jakości przesiewamy na blat lub stolnicę. Robimy w środku wgłębienie i wbijamy jajka. Solimy. Nożem siekamy wszystko dokładnie. Jeżeli jest zbyt twarde dodajemy odrobinkę ciepłej wody (ok 1/5 szklanki), jeżeli miękkie, dodajemy mąkę. Ja zazwyczaj nie dodaję niczego. Jest twarde- ale czym twardsze ciasto tym makaron później bardziej mi smakuje. Wszystko razem
Kuchnia w czekoladziedobra grucha! A jeszcze w towarzystwie dorodnego ziemniaczka, to już bajka z happy-endem. Ważna jest jakość naszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika - Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki
Karczma Honoriettynadziewania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku świeży tymianek sól Do posmarowania opcjonalnie: 4-5 łyżek roztopionego masła 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki
Apetyczna babeczkagladkie i elastyczne. Czysta miske natluscic, z ciasta uformowac kule i wlozyc do srodka. Przykryc i odstawic na 1 i 1/2 godziny w cieple miejsce do wyrosniecia. Nastepnie podzielic na 18 czesci (u mnie wyszlo 14), z kazdej formowac owalna buleczke lub inny dowolny ksztalt i ukladac na natluszczonej lub wylozonej dobrym papierem blaszce (moje niestety przywarly do papieru
w mojej kuchnitruskawki balsamicoopakowanie mrożonych truskawek2 łyżki masła1 łyżka brązowego cukru1 łyżka dobrego octu balsamicznego2 łyżki posiekanej bazyliiszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIEGofrySuche składniki wkładam do miski dokładnie mieszam.Dodaję żółtka, olej, mleko i wodę mineralną - całość miksuję mikserem na gładką masę.Białka ubijam na sztywną pianę, która dodaję do masy i delikatnie mieszam. Odstawiam ciasto aby odpoczęło na około 20 minut. Rozgrzewam gofrownicę i nakładam
Magiczna kuchnia Dariipszennej 550)3/4 szklanka przegotowanej cieplej wody1 szczypty soli1 lyzka dobrego olejuSkladniki na farsz:1 saszetka ugotowane kaszy gryczanej250 g ugotowanej kaszy quinoa (ugotowalam wieksza porcje na sniadanie)1 duza cebula1 jajko1 lyzeczka majeranku,sol,pieprz1 lyzka smalcu+smalec ze skwarkami jako omastaWykonanie: Ugotowac obydwie kasze.Przestudzic.Skladniki na ciasto pierogowe wyrobic w misie robota lub recznie.Ciasto musi byc miekkie,elastyczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 160 gDODATKOWO :* dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g* czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wbijamy jajka.Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek
Ostra na Słodkołyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej) 2 łyżki śmietanki (użyłam 18%) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy uzyskałam konsystencję okruchów dodawałam powoli mleko cały czas blendując, do momentu aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku. Szybko zagniotłam ciasto i uformowałam wałek o średnicy ok. 5 cm, zawinęłam
Kulinarny PamiętnikDzień dobry! Ten przepis już gościł na blogu w grudniu 2012. Jak ten czas szybko leci! Z okazji nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również
Pora coś zjeśćDzień dobry!Jak zapewne wiecie od bardzo dawna nie kupujemy sklepowego pieczywa, wypiekamy własne w domu. O wiele smaczniejsze i przede wszystkim naturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu.Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą truskawki
Pora coś zjeśćAtmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami. Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki(...)przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam w garnku. Trzeba uważać, żeby się nie zagotowało. Masło ma się rozpuścić a składniki ze sobą połączyć
Kuchnia u KrysiPamiętacie wyborną tartę Pasikonik ? Babeczki nawiązują do właśnie takiego połączenia smakowego. Orzeźwiająca mięta i całe mnóstwo czekolady... Puszyste, mocno czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady. Całość przykrywa soczyście miętowy, bardzo pobudzający, smakowity krem. Babeczki doskonale nadają się na letnie przyjęcia. Polecam! Składniki na 12 babeczek: 250 g mąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego(...)Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny aromat :-) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Mąkę przesiać, połączyć
maniapieczeniaWitajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz
Kuchnia PROzdrowotnaJa naprawdę lubię poniedziałki, po weekendach z moją całą gromadą to dzień w którym, dochodzę do równowagi i mam wreszcie czas dla siebie.Jednak są takie poniedziałki
FarmażonyPiszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato". Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje czarnego(...)sympatii dla naszej drużyny, przypomina, że nasz hurra optymizm może być zbyt przedwczesny. Ale nie! Niech grają, zwyciężają i wracają do Polski w glorii i chwale! Na dobry początek dnia, taki mały EuroSuchar z wczorajszego wieczoru, czyli moja rozmowa z mężem o piłce nożnej ;) Pytam: - A wiesz kto jutro gra? - No właśnie nie, zapomniałem kupić Przegląd
bistro mamadobrej jakościowo mąki pszennej 1 jajko+2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki zimnej wody kilka oddzielonych od białek żółtek masło do polania Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego wcześniej wbite do filiżanki jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Dodajemy sól i wodę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto makaronowe
sierotka maRysia w kuchniponownie :). Składniki na jedną średnią kesksówkę: 7 dag masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 2 jaja 20 dag mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 kopiaste łyżki dobrego naturalnego kakao 5 dag czekolady Dodatkowo: 3-5 gruszek, obranych z łupin i z wyciętymi gniazdami nasiennymi 1. Masło rozpuszczam w kąpieli wodnej z czekoladą, odstawiam do wystudzenia. Jaja ubijam(...)przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wzdłuż na spodzie formy układam przygotowane gruszki i zalewam ciastem. Piekarnik rozgrzewam do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka, jeśli ciasto jeszcze jest wilgotne zostawić na kolejne 10 minut
Apetyczna babeczkamnie na pierwszym miejscu ;) ..... Jestem fanką prost oty we wszystkich dziedzinach życia , dlatego poczułam miętę do The One ;). M iętę poczuło wiele osób, gdyż goście dopisali. Oprócz wielbicieli dobrej zabawy i jedzenia, można było spotkać kilka znanych osobistości, między innymi: Norbi, K.A. S.A, Urszula, Piotr Zelt. Od wejścia pr zywitał nas niesamowity klimat jaki dawały zapalone świeczki i delikatne lampki(...)ciasta. Dla gości oprócz degustacji specjałów przygotowanych przez szefa kuchni Tomasza Łagowskiego, czekał również open bar, losowanie atrakcyjnych nagród oraz prezent na zakończenie zabawy. Trudno mi się wypowiedzieć na temat poziomu codziennej obsługi w lokalu, ponieważ to było zamknięte wydarzenie, ale udało się zauważyć , że obsługa zna zasady savoir vivre. Byli uśmiechnięci , życzliwi wobec gości i dbali o dobry nastrój
Projekty ze smakiemzdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam! Marchewkowe ciasto przełożone naturalnym serkiem a wszystko polane obłędnie smakującym kremem czekoladowo-kokosowym. Poza użyciem gorzkiej czekolady nie dodawałam do ciasta ani grama cukru. Nawet na diecie możecie sobie pozwolić na kawałek tego pysznego deseru :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu(...)startej marchewki 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z całej pomarańczy 6 łyżek naturalnego serka twarogowego puszka schłodzonego mleczka kokosowego 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości łyżka masła Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę
Mienta blogzły, ale... To zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie oczarowały. I tak mijały lata (dosłownie!), i mazurki na dobre opuściły moje myśli i kuchnię. Aż w tym roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego mazurka to jest to, czego pragną. Świetnie - powstała okazja, żeby dać mu jeszcze jedną(...)długim oglądaniu zdjęć i porównywaniu receptur. Na Moich wypiekach znalazłam połączenie moich ulubionych smaków: kawy, kajmaku, bezy i solonego karmelu, a to wszystko razem ułożone na delikatnym, kruchym cieście. Brzmi obłędnie słodko - ale już taka uroda mazurków , pomyślałam. Przygotowania nie zajmują dużo czasu, nie są też trudne, a całość dodatkowo ułatwi użycie gotowych bez. Masa kajmakowo-kawowa jest bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzedanie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii i jest doskonały do ciężkich dań. Składniki: Ciasto kruche: 400 g mąki 200 g masła
Kubki smakuJesień na dobre zawitała, a kiedy jesień, to i jabłka. Ich zapach połączony z zapachem słodkich, cynamonowych racuchów to coś, co lubię w jesienne wieczory :-) Zaletą racuchów jest to, że szybko się je przygotowuje (samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut), wadą jednak jest, że trochę trwa, zanim ciasto drożdżowe dobrze wyrośnie. Ale za to późniejszy ich smak wynagradza wszystko
Wielopokoleniowomoim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego). Przepis na mleko kokosowe jest naprawdę prosty, a dla osób, które nie lubią wyrzucać jedzenia, a nawet resztek z jego produkcji wręcz idealny, bo z pozostałych po odsączaniu mleka wiórek można zrobić mąkę kokosową! Mąka kokosowa jest idealna do wypieków takich jak ciastka i ciasta, ale również do chleba. Wiórki kokosowe są bogate
Blendmanpozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać krążki, do każdego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry). Podajemy polane gorącym masełkiem
Tagebuch po polskurobiłam, gdyby nie blog na pewno bym nie powtórzyła tgo Dania, ale cóż zrobiłam to.I ku mojemu zaskoczeniu wyszły naprawdę dobre ,nawet smakowały mi na zimno.J jednak tym razem miałam przepis i to bardzo dobry , a sos tylko podkreślił ich smak i wyjątkowe walory.Polecam. 1 kg.ugotowanych ziemniaków ok.30 dag.pieczarek mąka 1 jajko 1 śmietana pietruszka-natka czosnek vegeta szczypiorek(...)sól pieprz olej 1 cebula ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki rozgniatamy.Doprawiamy solą i pieprzem.Wbijamy jajko,dodajemy posiekaną zieleninę i tyle mąki aby zagnieść ciasto jak na kopytka. Formujemy kotlety i smażymy na złoty kolor.Pieczarki czyścimy,kroimy na grubsze plastry.Podsmażamy na oleju,dodajemy posiekaną drobno cebulę,dusimy.Podlewamy śmietaną,przyprawiamy solą,pieprzem,vegetą,czosnkiem granulowanym.Dodajemy troszkę natki pietruszki.Polewamy nim placki ziemniaczane.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszybko je się robi, a jakie dobre i, jak można porządnie się nim najeść. Składniki: (dla 4 osób) 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody 2 szklanki mąki szczypta soli 2 małe jajka lub jedno duże olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować. Ciasto powinno być lejące, nie za gęste
Wołowina od rekinaciemnej mąki, kokosu i mango. Bardzo dobre i szybkie śniadanie lub kolacyjka. Jajka z cukrem ubić, następnie dodać mleczko kokosowe, szczyptę soli, mąkę, sodę, wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Gdyby jajka były bardzo duże to dodać o jedną płaską łyżkę maki więcej. Mango obrać i pokroić w kostkę. Na koniec dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję
Kuchnia PokoleńSezon na rabarbar!!! Dopiero w tym roku posadziłam rabarbar w ogrodzie - jakoś ciężko było mi go znaleźć... Ale już mam i pewnie za rok będę z
dobra gospodyni dom wesołym czyniPieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca(...)najmniej trzech etapach dodawać do przestudzonej czekolady. Gotowy mus przełożyć na zimny sernik i wyrównać. Kiedy zacznie tężeć ozdobić dekoracjami cukierniczymi od Delecty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Serniki pieczone Tagged: czekolada , kremówka , maliny , twaróg , żelatyna
https:KKuchniaMniampiekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła
Ladylaura.środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu po upieczeniu (ja takie
Poezja smakutylko, że rozpuszczona żywica w winie jest dobra na kaszel, a świeży sok jest podawany w stanach gorączkowych. Jeżeli nie surowe to? Do słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone
Słodkie Przyjemnościdługo- gdyż jest to kruche ciasto). Wstaw je na 30 minut do lodówki. po tym czasie rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm i za pomocą szklanki wytnij koła. Napełnij je zimny farszem i dokładnie sklej. Pierożki piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Gdy się ze złocą będą dobre. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie
Wielki apetytwygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki Białka oddzielić od żółtek
Ladylaura.W chłodne wietrzne dni, gdy zmęczenie daje nam w kość, czasem szklaneczka dobrego trunku daje nam chwilę zapomnienia i otula niczym ciepły koc. Nie mam na
Kuchnia PROzdrowotnakawał wołowiny. Takie pierogi to naprawdę dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięcha. Ważne aby dodać dużo usmażonej cebuli i trochę warzyw z rosołu, co sprawi, że farsz nie będzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga
Stare Garylody marchewkowe pyszne są. Hmm... A ciasta z galaretką nigdy nie jadł... W każdym razie upewniona, że katastrofy raczej nie będzie, ukręciłam lody. Przepis nieco zmieniłam - pominęłam szafran i pistacje (nie miałam), dałam imbir i nieco więcej migdałów. Wyszło pysznie! W życiu bym nie pomyślała, że lody marchewkowe mogą być takie dobre. Kremowe, z chrupiącymi kawałkami migdałów (im bardziej
Pożeraczka, czyli raz adobrze