pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 125 g zimnego masła Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 6 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 Snickersów Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej 2 Snickersy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około 10 minut
My Culinary ArtZawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne umiejętności, ani też wyszukane sprzęty. Same ciasteczka są bardzo dobre. Dodanie marchewki odebrało im trochę kruchość, ale zyskały na oryginalności i smaku. Koniecznie użyjcie dżemu dobrej jakości. A już najlepszy będzie ten przygotowany samemu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku(...)masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako(...)zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie nie da się już dalej kręcić, jeżeli nie są dopasowane, wówczas gwint się przekręca i z pewnym oporem, ale jednak, da się kręcić w nieskończoność
moj przepis naOd jakiegoś czasu chodził za mną deser tiramisu, co prawda nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tego deseru, bo to naprawdę sztuka zrobić dobre tiramisu
greenscarftrudno go jeszcze u nas kupić i ten dobrej jakości jest dość drogi) niedużą cebulę 3 łyżki oliwy z oliwek Składniki do przygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda
Pichceniomaniakcal w 100g :( Mam jednak dobre wieści :) Teraz, możecie przygotować zdrowe, dietetyczne i nieziemsko pyszne batoniki w domu. Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu tak jak fit Snickers'y i Bounty :) Warstwa spodnia: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę
Chocolate Muffin Blogchwilkę odstawiamy na bok. Po krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni
Moja Michapiszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy plus wykonania takiej przyprawy, ekonomia, czyli normalnie na torebki gotowej dobrej jakości przyprawy wydałabym ok. 20 zł, bo w okresie świątecznym zużywam
Blondynka Gotujeostatnie kilka minut pod górną grzałką przyrumieni i ciasto, i ser. SKŁADNIKI 460g mąki pszennej (naszykujcie sobie więcej, może się przydać do podsypania lub wałkowania) 1 płaska łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 240ml ciepłej wody (lub mleka), naszykujcie troszkę więcej 1 płaska łyżka stołowa cukru łyżka dobrej oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenfocaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje
More food, love and dreamsChlebek dyniowy z żurawiną i pestkami dyni, zielony koktajl (banan-szpinak-jogurt-mleko-cynamon) Trochę nie do końca wyszedł, ale możemy to
More food, love and dreamsdomu -ciasto i gorąca herbata :) Norwegia- :) tak naprawdę mieliśmy pojechać już rok temu, niestety życie płata figle i musieliśmy wszystko odwołać. W tym roku pełni nadziei , z duszami zdobywców, sercami związanymi ze słońcem- postanowiliśmy dać szanse zimnej :) i śnieżej Norwegii. Już na dzień dobry w czwartek wieczorem przywitała na plusowa ( +6 ) temperatura , deszcz i brak
Smaki Edytywypada, wypada na pewno upiec dobre ciastko z okazji urodzin. Ale nie upiekłam... temperatury mnie przerosły i z okazji własnego święta zjadłam truskawki pogniecione widelcem. Ale ten wypiek powtórzę kiedyś z przyjemnością i pewnie z innymi owocami. Jeśli tylko nie obawiacie się odpalić piekarnika, to zachęcam! Dodatek mąki ryżowej sprawia, że kruche ciasto już bardziej kruche być nie może
bistro mamaciasta. Polecam… (z modyfikowany przepis z gazety „goodfood” 3/2016). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem: 1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około
Mała Cukierenka