typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej
Codziennik KuchennyJeśli użyliście do wykonania sosu dobrej jakości oliwy, to przed użyciem sosu, trzeba wyjąć go ok 0,5-1h wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkunajbardziej odżywczych produktów, ale ma swoje zalety. Jest dobrym źródłem witaminy E, PP, wapnia, żelaza czy magnezu. Na jej korzyść przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość
Powiedz dietom nielekko czubata) 200 ml oleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru
Gotowanie...to proste !piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne kajzerki. Co prawda przygotowanie ciasta zajmuje prawie trzy dni ale samej pracy przy
Wiem co jemrzucił mi się w oczy podczas przeglądania, bardzo dobrej skądinąd, książki Jaglany detoks . Cóż - tu również ważne miejsce przypadło kaszy jaglanej, ale obiecuję, że kolejny przepis na blogu będzie już pozbawiony jagłów. :) Zmodyfikowałam trochę składniki, uprościłam jeszcze bardziej sposób przygotowywania i tak oto powstało bardzo smaczne i pożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą
Smakuje zdrowoposmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno
Apetyczna babeczkajabłko w jogurtowym kukurydzianym cieście z masłem orzechowym~ Aaaaaaaaaaaa dziękuję za wczorajsze kciuki! Udałoooo sięęęęę ♥♥♥ Stres był wielki, ale końcowa radość jeszcze większa :) To już prawie koniec...Została jeszcze najtrudniejsza, trzecia część...Mam trochę czasu, muszę podejść do tego bez stresu... 2/3! :) Wczoraj był dzień dobrych wiadomości bo dowiedziałam się też, że dostałam się do półfinału olimpiady! Będzie
breakfast of dreamsniepełna szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać szpatułką (już nie mikserem). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać delikatnie ciasto i piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemiędzy płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne? Otóż istnieją trzy teorie na ten temat. Dwie najbardziej prawdopodobne mówią, że potrawa pochodzi ze starożytnej Grecji, sama nazwa kojarzyć się może bowiem z greckim laganoz, które oznacza ciasto bez drożdży, z samej mąki i wody, płaski arkusz
Przepysznik - BLW i nie tylkomaki Nastepnie do nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i zostawiamy na kilka minut. Nie ukrywam, ze ciezko mi okreslic na ile bo zawsze ze zniecierpliwieniem podnosze pokrywe gofrownicy i zagladam ... Na początku gofry wyglądają tak jak na tym zdjęciu Pozniej, widac ze staja sie bardziej chrupiace. Jezeli macie dobra gofrownice to nie ma potrzeby aby przerzucac gofry na druga
dlaSmaQjest zaczynać weekend piątki! Szkoda, że wszystko co dobre szybko się kończy, a od przyszłego roku nie będzie tak kolorowo.. tym bardziej jak planuję podjąć drugi kierunek. Ale żeby w życiu coś osiągnąć, nie można siedzieć i nic nie robić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta
Be Fit Be Strongposmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki lub wody, ciasto powinno
Apetyczna babeczkadrożdżówki z posypką kakaową. A co niech mają! No dobra, niech ja mam, bo synek wyjechał na ferie, a Żona Ma jak zje jedną to będzie dobrze. Czego potrzebujemy? -3 i 1/2 kubka mąki przesianej TYP550 -1/2 kubka mleka ciepłego temperatura ok 39% do zaczynu -1 kubek mleka do ciasta -szczypta soli -łyżka miodu -cukier waniliowy -dwie garście cukru
BaRepasłyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki zielonych oliwek Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkakasze i odrobinę solimy. Kasza powinna być już dobra po ok. 16-20 minutach. Następnie odcedzamy i opłukujemy zimną wodą. 2. Kasze przerzucamy do jakiegoś naczynka. Dodajemy jajko i skrobie. Następnie wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Konsystencja musi być podobna do śmietany, tak żeby po prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni
Gotuj Z Muzykąidzie przemycić dziecku nabiał oraz owoc. Znikają w oka mgnieniu. Dobrym też rozwiązaniem jest zrobić większą ilość i zamrozić a to na przyszłość jeszcze bardziej skróci czas przygotowania obiadu.Porcja na 4 osobyCzas przygotowania 30minSKŁADNIKI:- twaróg 400 g(dodaję półtłusty)- jajka 3 szt- mąka pszenna 1 szklanka kopiasta ( gdy ciasto jest nadal klejące do ręki dosypujemy po łyżce kolejnej mąki
Basia w kuchnitruskawkamiMiało być co innego, ale ciasto drożdżowe nie wyszło, było strasznie kruche, nie wiem dlaczego.W takim razie szybko myśl co zrobić, bo brzuszek już woła.W lodówce były gdzieś resztki jogurtu greckiego. W szafce stała (kolejna) puszka kajmaku. A truskawki, to truskawki one zawsze są dobre.A właśnie wczoraj kupiłam za 5zł/kg truskawki, dobra, za piękne to one nie są(były
More food, love and dreamschlebek właśnie z jej dodatkiem. Robiłam go pierwszy raz, jest dobry ale do grona najlepszych jednak nie trafi bo jakoś smak do końca mi nie podpasował :) Wyszukałam go u mirosixgotuje.blox.pl ;)Zaczyn:1/2szkl mąki pszennej1/4 szkl wody1/2 łyżeczki suchych drożdzy (ja dałam świeże - mały kawałeczek, może tak połowę 1/4 kostki)Ciasto właściwe:3 i 1/2 szkl mąki pszennej1 i 1/4 szkl
charlotte gotujekosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre i ciepłe, i zimne
Walijskie Pichceniektórym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę(...)kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten i skrobia i to się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca
ladykitchenmojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis nabezą to sezonowy wypiek. Zawsze agrest jadłam na surowo, uwielbiałam jako dziecko zrywać go z krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem(...)białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru'; document.write(" "); Z wszystkich składników na spód zagniatamy jednolite ciasto (najlepiej pulsacyjnie wymieszać je w malakserze, a następnie bardzo krótko wyrobić ręcznie). Gdyby nie chciało się połączyć, dodajemy 1-2 łyżeczki zimnej wody. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy
Poezja smakusezon na szarlotki oficjalnie został otwarty. Tym razem zdecydowałam się na szarlotkę sypaną, o której naczytałam się wiele pozytywnych opinii. Początkowo nie byłam przekonana… wydawało mi się, że nic dobrego z jabłek posypanych miksem kaszy manny z mąką nie może wyjść. Na szczęście bardzo się myliłam. Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek(...)jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut
Mania GotowaniaCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)dlatego zostawiamy go bez przecinania. A teraz masa : 1 i ½ szklanka mleka Budyń czekoladowy 2-3 łyżki kakao ½ szklanka cukru Łyżka mąki Cukier waniliowy 25 dag masła lub dobrej margaryny Słoik dżemu z brzoskwiń lub moreli Do szklanki mleka dodajemy cukier, łyżeczkę masła, cukier waniliowy, kakao,budyń i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka, mieszamy i gotujemy przez minutkę
Apetyczna babeczkawiele do życzenia ale nadrabiał smakiem! Co do lukru plastycznego... nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa :) jeśli macie dla mnie jakieś rady to piszcie. Przyznaję, że lukier kupiłam gotowy a dobre rady zaczerpnęłam z bloga Moje Wypieki . Tort truskawkowy Składniki: 6 jaj, 2/3 szklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru(...)Cały czas mieszając mikserem do piany z białek dodajemy stopniowo cukier a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy dodajemy przesianą mąkę z kakao i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części. Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy
paapilotkaarobienie ciasta to dosłownie kilka minut, nie licząc oczywiście czasu czekania i pieczenia, ale to akurat nie wpływa na stopień trudności ;-) No i co jeszcze - przepis stary jak świat, moja mama często go wykorzystywała gdy byłam dzieckiem, a zatem sprawdzony aż do bólu ;-) Ja dodałam do całości cynamon i kardamon, w starych zapiskach tego nie było. Decyzja zdecydowanie dobra :-) Polecam(...)wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (pieczemy w termoobiegu + dolna grzałka). Studzimy wyjęte z foremki. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Czary - gary w kuchniplacka z jablkami i tak naprawde te babeczki to ten placek tylko zamiast blaszki użyłam formy do babeczek i zmniejszylam ilosc skladnikow :D:D. Pyszne, puszysyste i lekkie! Dobre na przekąskę, do kawy/herbaty, dla dzieciakow i na gorące dni. SKLADNIKI: -1 szkl. Maki -2 jaja -3/4 szkl. Cukru + troche cukru do posypania owocow -5 dag margaryny(...)jabłek, możemy posypac również cynamonem). Polowe porcji margaryny roztopic. Zoltka utrzec z cukrem, dodac przestudzona margaryne. Do zoltek z cukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy
PychaDaniapszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 125 g zimnego masła Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 6 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 5 Snickersów Dodatkowo: 1 mała puszka masy kajmakowej 2 Snickersy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około 10 minut
My Culinary ArtZawiera wiele ciekawych, prostych przepisów, do których nie są potrzebne ani specjalne umiejętności, ani też wyszukane sprzęty. Same ciasteczka są bardzo dobre. Dodanie marchewki odebrało im trochę kruchość, ale zyskały na oryginalności i smaku. Koniecznie użyjcie dżemu dobrej jakości. A już najlepszy będzie ten przygotowany samemu :) Składniki: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku(...)masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
zadanie-gotowanieciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako(...)zakrętkę przed nałożeniem przetworów. Sprawdzam to w ten sposób, że próbuje zakręcić słoik, bardzo mocno – z całych sił – (tu przyda są facet ), jeżeli zakrętka i słoik są dobre to w pewnym momencie nie da się już dalej kręcić, jeżeli nie są dopasowane, wówczas gwint się przekręca i z pewnym oporem, ale jednak, da się kręcić w nieskończoność
moj przepis naOd jakiegoś czasu chodził za mną deser tiramisu, co prawda nigdy nie byłam jakąś wielką fanką tego deseru, bo to naprawdę sztuka zrobić dobre tiramisu
greenscarftrudno go jeszcze u nas kupić i ten dobrej jakości jest dość drogi) niedużą cebulę 3 łyżki oliwy z oliwek Składniki do przygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda
Pichceniomaniakcal w 100g :( Mam jednak dobre wieści :) Teraz, możecie przygotować zdrowe, dietetyczne i nieziemsko pyszne batoniki w domu. Jestem pewna, że przypadną Wam do gustu tak jak fit Snickers'y i Bounty :) Warstwa spodnia: 1 banan 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do silikonowej formy, tak, aby utworzyło warstwę
Chocolate Muffin Blogchwilkę odstawiamy na bok. Po krótkim czasie ciasto dzielimy na 4 równe części i rozwałkowujemy na okrągłe tortille. Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 30 sekund z jednej strony i tyle samo z drugiej. Obserwuj je cały czas bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni
Moja Michapiszę mam za sobą zrobione dwa ciasta na pierniki i jedno już wypieczone, z tą przyprawą pierniki są o wiele lepsze niż ze sklepową. Zauważył to też mój syn, że pierniki wyszły takie bardziej aromatyczne. Jest jeszcze dodatkowy plus wykonania takiej przyprawy, ekonomia, czyli normalnie na torebki gotowej dobrej jakości przyprawy wydałabym ok. 20 zł, bo w okresie świątecznym zużywam
Blondynka Gotujeostatnie kilka minut pod górną grzałką przyrumieni i ciasto, i ser. SKŁADNIKI 460g mąki pszennej (naszykujcie sobie więcej, może się przydać do podsypania lub wałkowania) 1 płaska łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 240ml ciepłej wody (lub mleka), naszykujcie troszkę więcej 1 płaska łyżka stołowa cukru łyżka dobrej oliwy z oliwek
Karo in the Kitchenfocaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki smażę, znów dziwne, ale lubię takie. Jesienne trochę w smakach, ale dobre. A teraz kierunek szkoła, za szybko mi wakacje
More food, love and dreamsChlebek dyniowy z żurawiną i pestkami dyni, zielony koktajl (banan-szpinak-jogurt-mleko-cynamon) Trochę nie do końca wyszedł, ale możemy to
More food, love and dreams