dobre ciasto - 6951 przepisów (strona:202/464)

Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 180

albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek(...)miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto do foremki (np. do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia). 5. Piecz około 30-45 minut, aż się zarumieni, a wykałaczka będzie wychodzić sucha. 6. Przechowuj w lodówce, najlepiej owinięty folią

Powiedz dietom nie
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 216

wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę.  Spokoju i radości(...)można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu ciasteczka twardnieją, ale później stają się mięciutkie.  /przepis Karolki / TRUFLE Z KAJMAKIEM 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół puszki słodzonego mleka kondensowanego 1/2 puszki kajmaku Do oblania trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki krokant, użyłam dyniowego (przepis tu - klik

KUCHARNIA
Banoffee 1835

swoim składzie ma puszystą i słodką bitą śmietanę, delikatne banany i masę toffi.       I to właśnie bananom i masie toffi zawdzięcza swoją nazwę. Ciasto to wyglądem przypomina słynnego 3 Bita. Ale tylko wyglądem bo w smaku jest już zupełnie inne. I powiem Wam, że dla mnie i dla tych którzy je próbowali jest(...)Bita ;-) Pierwszy raz zrobiłam je na Sylwestra i od tej pory często będzie gościć w moim domu. Zapraszam!!!   Składniki: Spód: 300 g herbatników, 200 g masła ( dobrej jakości),   Masa: 600 ml śmietany 30% lub 36% ( do ubijania), 3 łyżki cukru pudru, 3 fixy do śmietany,   Dodatkowo: 3 banany, 1 puszka masy kajmakowej, kilka kostek czekolady mlecznej

Passion of Cooking
drożdżowe jagodzianki z kruszonką 184

leśnymi jagodami nigdy nam się nie znudzą! Na moim blogu są już jagodzianki z lukrem , z kruszonką i nasze najbardziej ulubione, przytulone z twarogiem . Tamte już sprawdzone, wiadomo, że dobre:) Tym razem skorzystałam jeszcze z innego przepisu. I...też są pyszne:D Taka tylko uwaga, zawsze dotąd przed nadziewaniem bułeczek mieszałam jagody z mąką ziemniaczaną, nie zastanawiając się(...)wyciekło na blaszkę, "brudząc" przy tym spód bułeczek. Chyba jednak warto dodać nieco mąki. składniki: zaczyn: 50 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży łyżka cukru 3 łyżki mąki ciasto właściwe: 450 g mąki pszennej 200 ml mleka 70 g masła duże jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli nadzienie: ok 0,5 l jagód 3 łyżki cukru kruszonka

6niebo
Sernik czekoladowy 139

ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan produkt pochodzący z eksploatacji kury(...)siłę stosujemy zamienniki, żeby było zdrowiej i bardziej trendy. Pieczemy serniki z kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;)  Wolę zjeść raz w miesiącu sernik z prawdziwego zdarzenia. Znaczy z serem i jajkami. Jak trzeba to z dodatkiem masła i mąki tortowej. Jeśli macie podobnie

bistro mama
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 205

domu pachnie błogo. I właśnie - te zapachy... nam ostatnia kartka w kalendarzu kojarzy się m.in. z aromatem korzennych przypraw, orzechów, migdałów i dzikiej róży. A, że są to skojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym domu (i pod domem) orzechowym nadzieniem z lekką nutką(...)masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować

Wypisz Wymaluj
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 200

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 198

słodki, bardzo wilgotny, mięciutki . Taki jak każdy dobry domowy tort ! Także może idealnie prezentować się na stole świątecznym, do kawki i herbatki w sam raz. Zapraszam! Także, przy okazji chciałbym życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku

Kuchnia Łukasza
Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe 190

zagwarantowany miły wieczór :) Składniki - na około 45 do 50 ciastek: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązowego cukru (w ostateczności można zastąpić białym) 2-3 łyżki stołowe dobrej jakości kakao np. VanHouten 110 g masła 2/3 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków czekoladowych lub drobno posiekanej czekolady (gorzkiej lub deserowej) półtorej łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam ekstraktu(...)wsypać drobiny czekolady i całość delikatnie wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem lub matą silikonową. Za pomocą łyżki nakładać na blachę porcje ciasta o średnicy około 2,5 cm pozostawiając między nimi dość duże odstępy Piec przez 10-15 minut. Po upieczeniu pozostawić kilka minut na blasze, a następnie przełożyć na kratkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lekkie ciasto cytrynowe 197

celu. Witam Was z samego rana. Z kubkiem rozgrzewającej herbaty rozpoczynam dziś swój dzień wcześniej niż zwykle, rzucając się w wir obowiązków. A Wam zostawiam ciacho na dzień dobry i życzę miłego dnia :) Ciacho jest niesamowicie lekkie w swojej strukturze i aromatycznie cytrynowe. Biszkopt z aromatem cytrusów, do tego lekka pianka cytrynowa - połączenie bardzo proste a jednocześnie wyrafinowane :)  Porcja(...)Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć

My simple kitchen
Tofurnik z owocami na zimno 178

wersji na słono, dlatego dzisiaj dla odmiany mamy coś na deser - tofurnik na zimno, bez pieczenia, z dodatkami i owocami takimi jakie lubicie. Zdrowe i wegańskie słodycze zawsze są dobrą odmianą :)  Tofurnik na zimno Przepis na blachę o średnicy 18 cm Potrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka daktyli Masa: 2 kostki tofu naturalnego(...)części mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie:  Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki

Bananowe Pole
Ciasto z porzeczkami i bezą 127

pory mnie jeszcze tyłek boli:P) i nadrabianie zaległych lektur, które porastały już kurzem na szafkach :P Poniżej cytat z jednej z nich: "Szukaj w ludziach nie piękna, lecz dobra". Sprostuję jednak, że owe piękno było rozumiane wyłącznie w kategoriach urody fizycznej. Bo przecież piękna może być również dusza człowieka i jego czyny. Piękno fizyczne ulotni się wraz z czasem(...)mamy w sercu pozostaje w nas na zawsze. Dzisiaj zdjęcia wprost z pleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było im odmówić ;)  Przepis pochodzi z czasopisma

My simple kitchen
Sernik pomarańczowy 189

zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 200 g śmietany(...)kilka godzin. oraz: krem pomarańczowy z tego przepisu skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką) Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy, posypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego Sernik z kremem pomarańczowym  __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Pizza z camembertem, orzechami i miodem. 208

ziół wkładamy do butelki lub słoika zalewamy 300 ml dobrej oliwy z oliwek, po kilku godzinach oliwa gotowa jest do użycia) około 110 ml ciepłej wody      Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant, sól, cukier oliwę z oliwek i dolewamy tyle wody żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto- około 5-10 minut (jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy

Rozpustne gotowanie
Jagody goji 164

hormonu wzrostu. źródło Jagody goji można dodawać do deserów, ciast, musli a nawet zup, można robić soki, nalewki, mają szeroki wachlarz zastosowania, można też jeść po prostu suszone owoce , dostarczają one wielu witamin organizmowi. Polecam sklep ze zdrową żywnością Galeria Herbat -Plenus a w nim  mnóstwo dobrych rzeczy. https://www.galeriaherbat.pl/category/zdrowe-odzywianie?horizontal

Gotowanie jest łatwe
“Dieta paleo po polsku” – recenzja 183

oraz dużo ruchu. Co powinniśmy więc jeść? Współcześnie jaskiniowcy powinni jeść dobrej jakości mięso i ryby, jajka, zupy na bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort

Ugotowane pozamiatane
Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem 175

paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście.  Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni  C. i pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Są dobre za równo na ciepło jak i na zimno. Życzę smacznego

Kulinarne życie
6 najbardziej popularnych przepisów na blogu w 2015 r. 209

pierwszych wpisów na blogu. Przepis od koleżanki, która przyniosła to ciasto na urodziny do pracy, a druga powiedziała: "chyba nie rozpuścił się cukier...". A to wcale nie był cukier, tylko sucharki! Sucharki z nutellą! Mniam! 6. Szyszki  Relikt przeszłości, kto nie pamięta szyszek z ryżu i krówek? Dobre na przyjęcie dla dzieci i na świąteczne jarmarki w szkole

bistro mama
Ciastka z maszynki 165

postanowiłam spróbować  z samym masłem. Też wyszły bardzo dobre, ale jednak nie takie kruche. Bardziej przypominały w smaku herbatniki. Smalec w składzie jednak musi być! W smaku nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasteczka są bardzo kruchutkie. Połowie ciasteczek nadałam troszkę świątecznego charakteru dodając do ciasta 2 łyżki  suchego maku. Można przed pieczeniem, za pomocą szprycy

Maślane ciasteczko
SWEET POTATO BREAD – WORLD OF WARCRAFT – ciasto ze słodkich ziemniaków z solonym karmelem 266

tego uniwersum. Na pierwszy ogień wzięliśmy coś bardzo prostego, ale nieziemsko dobrego – słodki chlebek z batatów, czyli „sweet potato bread”, który można nabyć od kupców i karczmarzy w Northrend. Dla ułatwienia sprawy: bataty są dostępne w popularnych dyskontach, także nie powinniście mieć problemu ze zdobyciem matsów na to ciasto. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII

Nerds Kitchen
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 161

odchudzających się.  Nie będę potrafił/potrafiła zrezygnować ze słodyczy Dobra wiadomość - nie musisz. Mądra dieta nie polega na wprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść

Powiedz dietom nie
Faworki (Chrust) 151

należy dodać mąki, jeśli natomiast będzie zbyt suche należy dodać śmietany. Ciasto wałkować cieniutko i kroić w prostokąty (ok. 4x12cm lub jak kto lubi). W każdym prostokącie zrobić dziurkę przez którą należy przełożyć jeden z brzegów (zrobi się charakterystyczna pętelka). Smażyć na oleju/smalcu na złoty kolor. Tłuszcz jest dobrej temperatury, gdy wrzucając na niego faworka wypłynie on szybko do góry

Mania Wypiekania
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 232

samym chlebie można powiedzieć zaś same dobre rzeczy; jest delikatny, miękki, wilgotny, pozostaje długo świeży, a ziarenka ryżu podkreślają jego subtelny smak. I niech nie przeraża Was ów tajemniczy składnik - tang zhong to zaparzona we wrzącym mleku mąka, tzw. starter, który dodany do ciasta pozwala na przedłużenie świeżości wypieku, jednocześnie czyniąc jego strukturę niezwykle delikatną i wilgotną. Bardzo, bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem 181

Bardzo smaczne tarty, dobre jako  przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale  można  oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach  marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu.  składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki

Stare Gary
Rurki 204

nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut. Jak są zrumienione, to powinny być już dobre. Składniki na krem: 3/4 l mleka; 7 żółtek; 1,5 szklanki

In my kitchen
Przyprawa do piernika 152

Piernik Dominy ) problem ze zrobieniem dla mnie piernika, więc jako Bardzo Dobra Żona postanowiłam Mu ułatwić życie dodając przepis na przyprawę do piernika, w skład której wchodzą składniki dostępne w każdym sklepie w Arabii Saudyjskiej :P Tym samym nie będzie miał już argumentów, że nie może mi upiec ciasta. Pozostałe problemy też rozwiązałam: - temperatura na zewnątrz nie ma wpływu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tiramisu pancakes 152

filiżanką dobrej kawy smakują jak najlepszy włoski deser. Właśnie - deser, ale również propozycja śniadaniowa "na bogato" pachnąca kawą, podana z włoskim mascarpone i oprószona ciemnym kakao. Brzmi kusząco? :) Składniki: 3-4 łyżki mąki pszennej ( lub więcej, tak, aby ciasto nie było za rzadkie) 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka

Chocolate Muffin Blog
Babeczki pomarańczowo-migdałowe z amaretto 142

Dzień dobry!Czasem potrzebujemy umilić sobie popołudniową kawę czymś słodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi

Pora coś zjeść