menu do przygotowania. Dania były bardzo, ale to bardzo dobre. Sam Sebastian zachwycił mnie organizacją pracy, poczuciem humoru. Po prostu fajny facet! Zdj. Maciej Stankiewicz Najpierw zaczęliśmy od przeczytania przepisu, żeby wiedzieć od czego zacząć. Zdj. Maciej Stankiewicz Przygotowywaliśmy cztery dania i deser. Wraz z Marianną piekłyśmy ciasto czekoladowe z musem malinowym. Byłam w cudownej pachnącej sekcji
AZgotuj!garstkę suszonych płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej nie należy zostawiać cista do wyrastania na dłużej niż 6 godzin. Za bardzo się zakwasi i będzie niezbyt dobry chleb. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez około
Marder&Marder ManufacturePrzepyszna tarta. Nie spodziewałam się że będzie taka dobra! Jeżeli nie dodacie za'ataru, też będzie smaczna, ale ta przyprawa okazała się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego (275 g) 120 g pęczek botwinki - liście
Stare Garyplacek na dłoni, na środek ułożyć ok. 3 owoców żurawiny, ciasto uformować w kulkę i obtoczyć w bułce tartej. Gotowe kulki smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor, w czasie smażenia należy je obrócić na drugą stronę. Kulki najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno również są bardzo dobre
Jadło i czytadłosmaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany, boczku i cebuli. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjimiłość. Menu walentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka - Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi
Kulinarny karnet Christopheragrube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów. Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne! Naleśniki tradycyjne - przepis: Składniki na ok. 10 naleśników: Szklanka mleka (250 ml) Szklanka wody (250 ml) 2 jajka(...)olej do smażenia Przygotowanie: W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji. Po odpoczęciu sprawdzamy
Kuchnia Łukaszapizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN olej kokosowy tłoczony na zimno WOJ-LEN czerwona cebula cukinia baby natka pietruszki koncentrat czosnku(...)oliwek Olitalia /IndexFood pieczarki, u mnie na oko tarty parmezan, który świeżo po starciu trzymam zawsze w szkle ! Nigdy nie używam plastiku do przechowywania parmezanu. To zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od Friends of glass sól himalajska różowa pieprz ziołowy do smaku Skworcu Danie piekłam w formie
Z Kuchni Do Kuchniśliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np. kaliskie Wykonanie: Śliwki zalewamy rumem - odstawiamy na 2 godziny.Po tym czasie delikatnie odsączamy i kroimy na ćwiartki.Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy na parze razem z masłem( do garnka(...)masę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy.Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ).Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut.Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła.Takie same koła wykrawamy z andrutów.Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut.Orzechy siekamy, prażymy na suchej
kolorowotorcikowoalkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego 600g gęstych powideł śliwkowych masa morelowo marcepanowa 100g masy marcepanowej 100g suszonych moreli 80 ml alkoholu ( rum, brandy lub wódka) polewa 200g dobrej jakości mlecznej czkeolady(...)połamaną czekoladę. Delikatnie mieszamy aż do utworzenia się jednolitej polewy. Odstawiamy na kilka minut aby lekko zgęstniała. Zdejmujemy z piernika obciążenie i kroimy go na trzy ( lub dwa) mniejsze ciasta. Każde z nim oblewamy czekoladą. Ja przy pomocy noża smarowałam również boki ciasta. Na koniec posypujemy migdałami i odstawiamy na 2 dni w suche miesjce. Smacznego
DefinicjaSmakuKtoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się
W kuchni Karmel-itkiCIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru- 2 żółtka(...)cukier waniliowy/wanilinowy,- odrobina alkoholu - amaretto,- bakalie - do wyboru - ilość również zależy od Was! U nas:* rodzynki,* skórka pomarańczowa,* jagody goi,* morwa biała,* figi,* orzechy,* migdały,- cynamon/WSZYSTKIE BAKALIE GODNE POLECENIA - Dobre jakościowo, smakowo i w przystępnej cenie znajdziesz w: SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/ - Polecamy!/ U nas w masie makowej (na 3 makowce) wylądowała właśnie
Wypisz Wymalujjeden ślad, a nie dwa. Nasza nowa maszyna Unold ma jedno mieszadło. Poza tym ogólna zasada działania zawsze jest identyczna: wsypuje się składniki do pojemnika, w którym będzie się ciasto wyrabiało, ustawia się wielkość chleba (z dwóch lub trzech dostępnych wielkości), wybiera się kolor przyrumienienia skórki (z trzech dostępnych), ustawia program (chleb pszenny, żytni, itp.) i włącza maszynę. Tyle, cała(...)samodzielnie. Czyli dodatkowy plus. Naprawdę dobry pomysł. Waga waży w przedziale 1 g - 3 kg. Kolejna rzecz: chleby z różnymi ziarnami. Do chlebów można dodawać właściwie wszystko: orzechy, suszone pomidory, oliwki, ziarna słonecznika, pestki dyni. Co nam tylko przyjdzie do głowy. Ziarna te dodaje się w odpowiednim momencie, mniej więcej w połowie wyrabiania ciasta. Nasza stara maszyna dawała sygnał dźwiękowy
Marder&Marder ManufactureTort tiramisu jest swego rodzaju wariacją na temat znanego włoskiego deseru. Jest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki(...)nasączenia:150 ml dobrego espresso1/4 łyżeczki kardamonu100 ml amaretto (lub innego likieru)Zaparzyć espresso, wystudzić i wymieszać z amaretto i kardamonem.Do posypania i dekoracji:kakao lub starta czekoladarurki waflowePrzygotowanie:Pierwszy blat położyć na tortownicy i nasączyć połową kawy z amaretto. Następnie na biszkopcie rozsmarować połowę kremu. Położyć drugi blat i postąpić analogicznie. Boki ciasta również wysmarować kremem. Górę ciasta posypać
Food Squareblogu są trzy przepisy na mazurki, ten będzie czwarty, boję się, bo tamte trzy stały się obowiązkowe co roku i ten dojdzie jako czwarty? Co roku jedno ciasto więcej do upieczenia? Hmm..... :) Tamte przepisy w tym roku lekko zmodyfikowałam, ale o tym będę pisać już po świętach. Ten mazurek bardzo mi się spodobał, przy okazji poznałam drugą "twarz" mojego dżemu(...)blendera i zmiksowałam na mus i jak widzicie na zdjęciu, na którym pokazuję warstwy dżemu jest różnica nie tylko w konsystencji ale i kolorze :) To było bardzo dobre posunięcie. Skąd taki kolor? Advocaat Dalkowski Starotoruński ma właśnie taki piękny i żółty kolor i to zasługa właśnie tego likieru. Przekrój mazurka dorzucę w święta, bo jeszcze w takiej postaci leży
Blondynka GotujeScones . Każdy chyba o nich słyszał, wielu je jadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować(...)szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę, a efekt, moi drodzy... No przecież to wyszło pyszne! Chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrze