składniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub
Domowy Smak Jedzeniacukier ,który sama zrobiłam będę mogła wykorzystać do pieczenia cudownych ciast,przechodzą mnie dreszcze emocji. 40dag.drobnego cukru 2 laski wanilii ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Do miski wsypujemy cukier.Laski wanilii przecinamy wzdłuż jej długości wyskrobując nożykiem ziarna do cukru.Mieszamy,wkładamy puste laski ,które nam zostały do słoika i zakręcamy.Odstawiamy na dobre 2-3 tygodnie.Po tym terminie cukier waniliowy jest gotowy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwiśniową jadłam kilka lat temu jako dodatek do gofrów. Była tak dobra, że do dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesmażę przez ok 2 minuty na maśle. Na koniec posypuje ciasto z sosem startym serem i układam cukinię, posypuję kukurydzą i układam plastry pomidorów. Jak zawsze do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy . Ostatnio jadłam pizzę bez sosu czosnkowego i uwierzcie mi to nie było to samo. Dobre było ale bo pizza sama w sobie jest pyszna
Kuchnia Vikiśniadanie. Smakowały wyśmienicie posmarowane jedynie masłem, nie potrzebowały dodatków - takie dobre! Składniki na 8 dużych bułeczek - do formowania kształtu i pieczenia użyłam formy silikonowej na babeczki o trójkątnych kształtach 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej - tortowa, typ 450 + 1-2 łyżki do podsypania podczas wyrabiania - aby ciastu poprawić konsystencję, jeśli zajdzie taka potrzeba + 1 łyżk a do obsypania form
Grunt to przepis!zaproponowano suszony imbir, ja natomiast wykorzystałam świeży. I to był bardzo dobry wybór. Dodatek świeżego imbiru nadaje muffinkom cudownego, orzeźwiającego posmaku. Choć jest intensywny w smaku, świetnie współgrał z aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę
Mia Cucina Sofietaprzynajmniej raz w tygodniu. To takie awaryjne jedzenie - dobre na ciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka
Gotowanie i blogowaniePrzygotowanie dobrej piersi z kaczki według wielu jest bardzo trudne - nic bardziej mylnego! Smażona pierś z kaczki wg. tego przepisu jest bardzo prosta w przygotowaniu wychodzi
Kuchnia Łukaszaprzepisem na wspaniały sernik na kruchym cieście z dodatkiem wiśni. Co prawda upiekłam go jeszcze przed świętami ale dopiero teraz przypomniał mi się przepis Do upieczenia sernika możecie użyć osuszonych wiśni z kompotu lub mrożonych jeżeli takie posiadacie Ciacho jest naprawdę bardzo dobre, wychodzi cała duża podzielna blacha, która starczy
Marta GotujeBardzo dobre pierniczki, mięciutkie zaraz po upieczeniu. Przepis z bloga Moje Wypieki . Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy, ale teraz już wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia
Maślane ciasteczkomogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić. Składniki: Opakowanie jarmużu ( 200 gram ) Pomidory z puszki krojone 250 gram twarogu 150 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła Sól Pieprz Tary ser Ciasto 250 gram mąki 125 gram masła 3 łyżki zimnej wody
Smaki Ewygodziny. Piekarnik nagrzać do 220°C. Ciasto posypać solą i ziołami. Włożyć oliwki, oraz pomidorki koktajlowe wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z dobrą oliwą z oliwek :) Smacznego
dlaSmaQDzisiaj kolejny torcik na zimno tym razem z mleka skondensowanego. Torcik był robiony na wspólną kolację ze znajomymi, gdzie każdy coś przygotowywał dobrego do jedzenia. Tematem
Kuchenne Wariacjepojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 15 dag masła
Wanilia i Kardamonciasta i torty, zatem wspólnie będziemy do niego jeszcze wiele razy wracać. Składniki (na formę 24 cm): 5 dużych jajek 6 pełnych, czubatych łyżek mąki pszennej 1 pełna, czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią szczypta soli biszkopt ciemny - dodatkowo dwie pełne łyżki dobrej jakości kakao Wykonanie(...)termoobieg. Do ubitych białek dodawać kolejno (najlepiej po łyżce stołowej) suche składniki i lekko, ale dokładnie mieszać widelcem. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć do formy. Piec 40 minut. Aby biszkopt nie upadł, po upływie czasu pieczenia należy lekko uchylić piekarnik (najlepiej "na łyżkę" - znacie ten sposób prawda?). Pozostawić w nim ciasto
Garniec Magaliekulki ( powinny być wielkości piłki golfowej) z każdej z 6 części ciasta - Kulki rozwałkować na placki grubość 3 mm - Placki ponacinać ostrym nożem w równoległe paski zostawiając 3 cm brzeg - Piec po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Jeśli macie patelnię grillową to jest to dobry moment na jej wykorzystanie. Na normalnej też świetnie wychodzą trzeba tyko trochę
Pora na pora i pomidoraprzygotowanego ciasta wrzucam umyte i osuszone pieczarki. Dokładnie zamaczam w cieście po czym wrzucam na rozgrzany tłuszcz. Smażę około 2 minut z każdej strony. Gotowe pieczarki przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika aby utrzymać ich ciepło aż do momentu podania (choć zimne są również dobre). Podaję z sosem czosnkowym albo serowym. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić
Magiczna kuchnia Dariiużyłam czekoladowej, ale może być też waniliowalub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)- 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią
W poszukiwaniu inspiracjiżałuj, tu nie ma miejsca na dietę.Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!!Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą stronę.Co jakiś czas dolewamy po troszku oleju, bez oleju placki będą nie dobre. Czekamy 3-4 minuty. Podglądamy co chwila jak się rumienią
Pasje JolkiGłód i złość to dwa uczucia, których nie lubię.Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa.Po co stać godzinami
Kuchnia moimi oczamipostanowiłam upiec coś "nie słodkiego". Przyszły mi na myśl.... stare , dobre, polskie hot-dogi z pieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami.Teeeeż... wyszły fajne... :))Na ciasto:0,5 kg mąki pszennej0,5 szkl. letniego mleka
Walijskie PichcenieMam nadzieję, że będzie Wam ten biszkopt smakować. Jest może ciut bardziej sypki od upieczonego na mące pszennej, ale naprawdę dobry. Mieszkanka, której użyłam składa się
Przepisy Aleksandrygenialny smak (pod warunkiem, że została zrobiona z naprawdę dobrych składników). Tradycyjna Margherita przygotowywana jest z bazylią, ale czasami lubię zjeść ją z rukolą. Wszystkie elementy do wykonania Margherity publikowałam już wcześniej na blogu, więc teraz tylko podzielę się z Wami linkami: 1. Przepis na ciasto (moje ulubione, na bazie ciepłej wody gazowanej). Ciasto zrobiłam ciut grubsze niż
Przepisy Aleksandrydodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie wtedy równie dobry, słodki i pomarańczowy, ale bez wyczuwalnej goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów
Ratunku obiadDzień dobry!Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z budyniem. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie
Pora coś zjeśćglobulin posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci obniżają cholesterol poprawiają wydolność umysłową zapobiegają powstawaniu chorób sercowych bardzo dobre dla sportowców Tych właściwości jest o wiele więcej. Wszystkie wynikają z obecności w konopiach wielu cennych składników odżywczych. Część informacji umieszczonych w dzisiejszym wpisie zaczerpnęłam z książki David(...)polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi
Zdrowie na języku :Pnasze ciasta, zastąpić je pełnowartościowymi składnikami, dodać ksylitol zamiast cukru i wtedy bez wyrzutów sumienia można nałożyć sobie słuszną porcję. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: - 35 dag kaszy jaglanej - 6 średnich jabłek - 40 dag białego sera - słoik dżemu lub galaretki brzoskwiniowej, duży o pojemności 300-350 ml - jajo - 2 lub3 łyżki ksylitolu - cynamon - sól Jeśli szukacie dobrej ceny(...)ostygła. 2. Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy ksylitol i jajko, dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy, kroimy na plastry razem ze skórką. Wystudzoną kaszę łączymy z dżemem brzoskwiniowym mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol
Apetyczna babeczkaugniatamy aż ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco
OstryKęsDzisiaj zapraszam na corn-dogi, czyli parówki w cieście z mąki kukurydzianej, smażone w głębokim tłuszczu. Smakują rewelacyjnie, ale uwaga - są baardzo zapychające :) Przepis znalazłam na stronie food52 . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 16 corn dogów (4 porcje): ok. 1-2 l oleju do głębokiego smażenia 140 g mąki kukurydzianej (3/4 szkl.) 185 g mąki pszennej (1 szkl(...)łyżeczka chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie) pieprz do smaku 1 jajko 400 g maślanki 8 dobrej jakości parówek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W małym garnku rozgrzewamy olej na prawie najwyższej mocy palnika (rozgrzewałam na 7 w skali 1-9). W między czasie
My Culinary Art