masła 25 g gorzkiej czekolady 50 g cukru trzcinowego 20 g dobrego, ciemnego kakao 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 białko W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą i cukrem. Przelewamy całość do miski. Dodajemy kakao, mąkę z proszkiem i sól. Zagniatamy ciasto na końcu dodając białko. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko
Dzieje kuchennej WiewióryJuż od dłuższego czasu szukałam dobrego przepisu na brownie. Wypróbowałam wiele, ale nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami. składniki
noteskulinarnyfigawyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową to wręcz przeżyłam szok – jakie to dobre! Ma zupełnie inny smak. Taki prawdziwie pomarańczowy. I niesamowicie pachnie. Teraz
Poezja smakufraknfurterek lub innych dobrych kiełbasek 200 g białego sera 100 g sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami
Gotowanie jest łatwewysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam, iż mogą być dobrym dodatkiem , więc je zakupiłam. Pomysł był bardzo dobry. Płatki wystarczy tylko zalać
Wiem co jemjedzenie czekamy od kilku do kilkunastu minut. Jest bardzo dobre (jedynie moje kotlety były ciut za słone) i niedrogie, biorąc pod uwagę lokalizację (al. Jana Pawła II). Jadło ze mną tutaj 3 mięsożerców i wszyscy orzekli, że pyszne, więc polecam z czystym sumieniem. Pyszne ciasto z liści pandanowca Zdjęcie autorstwa mojej siostry, Kasi Zdjęcie zrobiła
Qlinarnie i QlinarnieDzień dobry, Na wstępie chciałam wszystkim pięknie podziękować za życzenia z okazji urodzin bloga i słowa wsparcia. Jesteście wspaniali :) To danie bardzo się Wam spodobało, gdy pokazałam Wam je na Facebooku . Proste w przygotowaniu tarty z ciasta francuskiego z farszem z botwinki i sera gorgonzola, efektownie zwieńczone sadzonym jajkiem. Możecie je zjeść na śniadanie lub lunch, albo zabrać ze sobą
Chilli Czosnek i Oliwazrobiło:) Pewno dzięki reklamom o majonezie:) Przepis ten ponad dobrych 10 lat temu (jak nie prawie 20:)) ukazał się w "Poradniku Domowym", w którym rozczytywała się wówczas prawie każda gospodyni:) Jeżeli chodzi o samą babkę, to baba jest bardzo prosta w wykonaniu. Jest to ciasto z tych bardziej suchych, takich do filiżanki popołudniowej herbatki. O majonez nie musimy się
In my kitchenświątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi to być
królestwo garówwszystko ostatnio, ciastka powstają impulsywnie, zazwyczaj kiedy ktoś odwoła mi spotkanie. KonQbek nie ma pojęcia, kiedy po powrocie do domu zostanie zaatakowany jeszcze ciepłym ciastkiem i pytaniem "a to dobre?". Myślę, że specjalnie mu to nie przeszkadza. Dzisiejsze ciastka trafiają na bloga, bo użyłam do nich naszych orzechów laskowych (plus orzechów otrzymanych w prezencie od wujka). Przepis na ciasteczka(...)orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba je obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze
les mirabellesDzień dobry! Tłusty Czwartek już tuż tuż, więc dzisiaj mam dla Was danie, które wyjątkowo nam zasmakowało. Nie jest trudne w wykonaniu, chociaż pierwsze podejście do niego kilka lat temu było ogromną porażką kulinarną :-). W skrócie ciasto wyszło mi dość rzadkie, aż lejące się, więc nie było czego wyciskać na olej. Z drugiej strony może to był ten ostatnio modny
Pora coś zjeśćprzysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Źródło Postaram się dodać 3 przepisy na pyszne pyszności z ciasta faworkowego. Przepis pochodzi zaprzyjaźnionej babci Jadzi. Tak pysznych i kruchych
Malinowe Pocałunkikojarzą się one najczęściej z czasami dzieciństwa, beztroską, latem, słodkością. To dobre wspomnienia, dlatego chcę Wam przedstawić moje pomysły na to proste i często niedoceniane danie, danie które zawsze smakuje, niezależnie od pory dnia i sposobu jego przyrządzenia, bo ten ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Składniki na ciasto: 1 litr mleka 2 jajka olej, ok 3 - 5 łyżek stołowych mąka
Taste Of My Dayśniadanie i na słodko... Ale z nim o jedzeniu, coś na dobry początek dnia, coś co królowało wczoraj u moich znajomych na fb... Życze wszystkim takiego poczucia humoru i dystansu do siebie...A wracając do śniadania dziś zaserwowałam już wcześniej wspomniane naleśniki... Składniki: 2 porcje Na ciasto: pół szklanki maki szklanka mleka nie pełna 1 łyżeczka soku z buraków
NaKońcuJęzykaczym zamykamy na pół i formujemy w półksiężyc. Z całego ciasta wychodzi około 60 ciasteczek. Układamy je na dużej blaszce wysmarowanej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasteczka będą lekko rumiane i kruchutkie. Teraz nie pozostaje nic innego, jak zaparzyć dobrą herbatkę, zaprosić znajomych i wspólnie zajadać ciasteczka, które kryją w sobie magiczne wróżby
Sajkofanka smakusera feta z przypieczona cebulka, smakuje to bardzo fajnie i jest dobrym dopelnienie tej buleczki. Poza tym robiac je w wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki: 20 dkg sera feta 1 duza cebula lub 2 male tymianek lub oregano bialy pieprz skladniki na ciasto: 0,5kg maki 4 zoltka 1 szklanka mleka 10 dkg masla
Przysmaki Karolkijuż, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre. Polecam.Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiemy fast food nie należy do grupy dobrego i zdrowego jedzenia. Ale czasami mamy ogromną chęć na pizzę i co wtedy ? Czy musimy zrezygnować z pizzy całkowicie ? Otóż nie. Wystarczy część białej mąki zamienić na pełne ziarno oraz dodać otręby by nasze ciasto było zdrowe. A dodatki ? Można dać mniej sera i pizza wyjdzie mniej kaloryczna. Myślę, że warto spróbować
Magiczne Życie MartyDrodzy. To już dwa lata, odkąd Pożeraczka przycupnęła gdzieś w kąciku wirtualnej sieci, i, o dziwo, zadomowiła się tam na dobre. Pierwsze kroki stawiała nieśmiało, mimo pewnego doświadczenia zaczerpniętego z pierwotnej wersji siebie. Bardziej dopracowana, pełniejsza, mimo wszystko czuła się zagubiona i sama nie wiedziała, jak to dalej będzie. Pierwsze urodziny przeszły bez echa - na Pożeraczce panowała niemal(...)cake Marian Keyes - jednej z moich ulubionych łasuchowych książek. Marian nie przejmuje się dodatkiem barwników - jedzenie ma być kolorowe i apetyczne. Nie zwraca też zbytniej uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego smak. A taka jeszcze cieplutka kromeczka z masełkiem to po prostu coś wspaniałego! ;) Co ważne, chleb ten nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy tylko troszkę poczekać ;) Dzień dobry w poniedziałek! :) Składniki: 630g mąki pszennej 250ml mleka 125ml wody 25g świeżych drożdży jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru płatki owsiane do posypania mleko(...)letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, jeśli nie chce się kleić- odrobinę mleka. Kulę ciasta umieszczamy w czystej misce wysmarowanej olejem i wstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie
Czerwona Porzeczkaulubioną konfiturą, koniecznie podane z dobrą kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku, mikrofalówce lub w tosterze i ponownie staną się cudownie puszyste:) Nie ma wątpliwości, że pyszności przygotowane w domu są znacznie smaczniejsze, a już na pewno znacznie zdrowsze. Ich wygląd, smak i aromat w niczym nie mogą równać się ciastami czy pieczywem zakupionym w sklepie
karmelowy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki : 400 szt. kwiatów mniszka lekarskiego sok z 2 cytryn 1000 ml dobrej wody źródlanej 1000 g cukru wykonanie: Kwiatki z mniszka lekarskiego
Domowy Smak Jedzeniasoboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)biszkoptu, nasączyć. Założyć umytą obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy i listkami mięty.Do czasu podania przechowywać w lodówce
Pożeraczka, czyli raz adobrze