Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano formujemy pączki i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia (pod przykryciem, w ciepłe miejsce(...)przeciągów). Dalej postępujemy jak w przepisie. Pączki, jak każdy wypiek z dodatkiem drożdży, najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem i lekko podgrzane przed samym podaniem będą dobre także w kolejnym dniu. SKŁADNIKI / 24 szt. wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1/2 szklanki ciepłego mleka (40℃) 42 g świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
cool and mintyciastach (mojej ulubionej pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek, więc jest dobra(...)niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko, będę starała się do niej przekonać, przede wszystkim
Kuchnia EllieOczywiście te robione przez innych, bo sama nigdy jeszcze żadnej nie przygotowywałam. To był mój pierwszy raz w tym temacie - i jak mówią Ci, którzy próbowali, była bardzo dobra. Uwaga: Kremu wychodzi dość dużo, więc można albo od razu zrobić dwie rolady albo spożytkować go np. jako nadzienie do tartaletek. Ewentualnie ja nie umiem zwijać i wszystko powinno(...)biszkopt. Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 180 st.C przez 10 minut. Biszkopt wyjąć na wilgotną ściereczkę, usunąć ostrożnie papier do pieczenia i od razu zrolować ciepłe ciasto razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować na krem, dodawać po łyżce schłodzonego budyniu aż du uzyskania gładkiej masy. Następnie rozwinąć biszkopt, posmarować go kremem, ułożyć na nim rurki waflowe
Pasja SmakuUwielbiam lato i sezonowe owoce! Mam ulubione przepisy, które ożywają latem wraz z dojrzewającymi owocami! I dziś właśnie jeden taki przepis na letnie babeczki! Babeczki
dobra gospodyni dom wesołym czyniktóra nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest wybitną kucharką, potrafi upiec może ze 2 ciasta... ale gdy już piecze i gotuje, to wszystko zawsze smakuje wyśmienicie. Pewne potrawy zawsze będą najlepsze tylko w jej wydaniu i choć nie wiadomo jak starałabym się jej dorównać(...)miała dla mnie dobre słowo, nawet, gdy eksperyment okazał się totalną klapą. ;) W końcu to moja Mama udostępniała mi swoją kuchnię i pozwalała w niej buszować. Pozwalała na pieczenie muffinek z najlepszą koleżanką, pozwalała na zachlapanie całej kuchenki tłuszczem, gdy smażyłam mięso, a w końcu pozwalała godzinami siedzieć przed piekarnikiem i patrzeć jak rośnie ciasto. Nawet, gdy byłam jeszcze
Cooking Monsterupiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem dziś zapraszam na przepyszną szarlotkę pod budyniową pierzynką, wspaniała na jesienne dni, do herbatki i dobrej książki. Szarlotka pod budyniową pierzynką 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżeczki octu 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka(...)cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować
Przepysznik - BLW i nie tylkoświeżego pieczywa, czy też przełożyć nim ciasto. Lekko korzenny smak i zapach wspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaChleb orkiszowy ze słonecznikiem Dzień dobry Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie? Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych. Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy
Mój pomysł naKURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy
Martyna Cooksmiodu, masła i jogurtu naturalnego. Dobre od razu po upieczeniu, nie twardnieją na kamień i nie wymagają leżakowania. Najlepiej upiec je 1-2 dni przed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest
cool and mintypołowie: zakwas super, chleb pięknie wyrósł ale niezbyt dobry przepis zniszczył mój trud (pieczenie w kąpieli wodnej), chleb był zbyt wilgotny, pyszny, lecz niestety zbyt miękki. Drugie podejście- masakra! Postanowiłam upiec chleb i zrobić zakwas jedynie z mąki żytniej typ 2000. Mąka okazała się zbyt ciężka, chleb nieco wyrósł, lecz niestety ciasto miało Nie wierzyłam w nią od początku
Mango Papajasię na spokojnie jak już wrócę na dobre. Składniki: 250 gram miękkiej margaryny 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem owocowy (u mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto z miękką margaryną, mąką i proszkiem do pieczenia
Kuchnia po mojemuPonieważ kupienie dobrego chleba graniczy w Arabii Saudyjskiej z cudem, to chcąc nie chcąc musieliśmy jakoś ten problem rozwiązać. Cudownym pomysłem okazał się zakup wypiekacza mało znanej w Polsce firmy Palson. Wypiekacz pracuje codziennie, czasami nawet po kilka razy bo chętnych na chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabiałą czekoladą i palcami wciskamy ją w ciasto- jeśli zostanie na wierzchu to się przypali. Pieczemy około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. A przy okazji nomizatorskiego posta, kilka ogrodowych aktualizacji. Po pierwsze zdjęcie naszego super zaawansowanego grilla za 15 złotych i to co z jego kratki zeszło (po dobrych kilkudziesięciu minutach, bo dotlenienie paleniska było żadne
les mirabellesPARÓWKI szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo dobre. SKŁADNIKI: 6 cienkich parówek 2 jajka bułka tarta, płatki kukurydziane 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy
Kuchnia Beaty