dyniowo-owsiane knedle z jabłkiem (pieczone) 210Dzisiejszy dzień zaczęłam w bardzo dobrym nastroju, bo od pysznego, typowo jesiennego śniadania. Obudziłam się ze świadomością, że w piekarniku czekają na mnie upieczone wczoraj wieczorem knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które
healthy dreams
Kluski śląskie ze surowymi ziemniakami. 195sosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach, pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i jajka, wyrabiamy, aż ciasto odchodzi od ręki, ale jest
Kuchnia Beaty
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 216obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże pizzy: ½ kg mąki
Wanilia i Kardamon
Orzeszki z kremem "Bueno" 584Orzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych
Maślane ciasteczko
Pizza bezglutenowa z figami i gorgonzolą 204swojej drodze, takich dobrych jak Ona. Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od WESTWING Home and Living Na rozczyn: 20 g świeżych drożdży łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki
Bon Appetit Małgorzaty
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 270ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć
Powiedz dietom nie
Pavlova z jagodami. 214Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło
W kuchni u Moniki
Drożdżowe faworki (chrust). 272ciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż
Rozpustne gotowanie
Koktajl Duo Owocowy z Miodem, Malina/Jagoda 214ogromnych ilościach do marynat, ciast itp., ale na surowo nikt się nie odważy jeść :) Ja nawet jak uciapię palca miodem to idę opłukać, nie oblizuję :) Mój syn miód wyczuje na odległość, a tu? A tu miodu nie czuć, jest słodko i przyznam się, spróbowałam na surowo i powiem, że no no, całkiem dobry :) Czyżby w życiu Blondynki następował progres
Blondynka Gotuje
Krokiety z nadzieniem serowym. 198zimne dni. A my mówimy dobre jedzenie ! Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla Was super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki
vegetanie
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 194zimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa
KUCHARNIA
Niezawodne faworki mojej Mamy 174nimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala
maniapieczenia
Kwiecień z Sophie Dahl - babeczki z cukinią 204przepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono.Składniki (9 babeczek):230g mąki pszennej (może być orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia60ml oliwy170ml mleka1 jajko80-100g startego parmezanu lub grana padano125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło)1 łyżka suszonego tymiankupieprz
W kuchni wieczorem
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 192Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy
Gotowanie to kochanie
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 214piec do 250 stopni i włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam
Z butelką mleczka w tle