wychodzę z łóżka. ;-) Dzień dobry! SKŁADNIKI: - 300 g mąki pszennej krupczatki - 140 g masła - łyżeczka śmietany - 1 duże jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 70 g cukru pudru - dżem lub konfitura żurawinowa - kilka kropel aromatu cytrynowego ponadto: jajko do posmarowania gotowych ciasteczek przed pieczeniem, cukier brązowy Z w/w składników szybko zagniatamy ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy
SMYKWKUCHNIpiernikach :) Zatem już powracam na dobre tory :) Pierniki :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że to niemożliwe. Jak to? Pierniki zrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie
CookYourselfstopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ) PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet
cookplWitajcie! Mam dla Was dobrą wiadomość, od dziś możecie stworzyć swoje domowe laboratorium domowych napoi funkcjonalnych. Obecnie funkcjonuje kilkanaście fantastycznych sklepów ze zdrową żywnością oferujących sproszkowane
Kuchnia PROzdrowotnaskładniki: 0,5 kg mąki 0,5 kg sera białego - najlepiej półtłustego 3 jajka 4 łyżki śmietany 10 dkg margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczanej ok. 1
Luźna Kuchniapiekarniku. Mówiłam już, że mnie wszystko wkurza? I tak sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa ciągnie lepiej niż para koni”. Wybaczcie mój francuski. Siostry Bukowskie to absolutnie cudowne kreatorki życia codziennego, „lajfstajlingu”, diet, żywienia i wynurzeń egzystencjalno – filozoficznych. Wpisy głębokie i ukazujące ból życia(...)smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną kobiecości, czyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie z food trucków dziś będzie o burgerach. Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo
ladykitchenminut w zależności od naszego piekarnika (jeśli pieczemy z termoobiegiem temperaturę zmniejszamy do 170 stopni), przed wyjęciem ciasta sprawdzamy czy się upiekło w środku (wbijamy patyczek- suchy oznacza, że ciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu(...)jagodami 1 litr mleka 1 i 3/4 szklanki cukru laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 40 dag masła (może być też dobrej klasy margaryna) 1 szklanka jagód (ja dałam mrożone) Do garnka wlać 0,8 litra mleka, dodać cukier i wanilię (najpierw trzeba ją przeciąć wzdłuż i na pomocą noża
Rozpustne gotowaniechciałam się w to angażować.Jednak ostatnio doszłam do wniosku, że są akcje, które ciągle mają swój urok. Takie, które powtarzają się co roku, gdzie chodzi o dobrą, wspólną zabawę, zebranie ciekawych przepisów w jednym miejscu. Taką akcją jest Festiwal dyni, który prowadzi Bea. Jego organizatorkę szanuję i podziwiam, bardzo lubię jej przepisy, bo pokazują, że da się żyć(...)dynią...Więc mam zamiar wziąć udział w Festiwalu, i to z większą ilością ciekawych przepisów.Zacznę od tarty, która powstała przypadkiem, a podbiła nasze kubki smakowe.Miałam kruche ciasto, które zostało po wybornej tarcie śliwkowej, miałam mus z dyni i kremówkę, którą trzeba było zużyć. Niewiele myśląc, połączyłam to wszystko w całość, dodałam masę korzennych przypraw, i wyszło mi cudowne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedekoracje ciastek ale o dobrą zabawę i wspólnie spędzony czas :) Składniki: * pół szklanki cukru * 250 g masła * 2 szklanki mąki * 1 jajko opcjonalnie: * 1 łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) . Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć
Zrób to smaczniemojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki przyprawy korzennej (przepis) 2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser
Smakowity Blog KulinarnyKarbinadle z panaczkrautem też bardzo dobre, jakby robiła je moja babcia. Porcje solidne. Natomiast desery trochę kuleją. wzięliśmy lody z ajerkoniakiem i kawę , i tutaj niestety minus. Lody prawdopodobnie z jakiejś hurtowni niespecjalne, bo z grudkami lodu, a z ajerkoniakiem i bitą śmietaną to trochę bidny deser. Kawa poprawna. Nie próbowaliśmy bucht ani ciasta więc może one były smaczne
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfszczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy po czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy. Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch
Słodkie okruszkimąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 1/2 łyżeczki soli 25 g roztopionego masła 75 ml ciepłego mleka 1 łyżka oleju do posmarowania jajko sezam Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, masło, mleko, wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, a następnie dokładnie wyrabiamy (ręcznie lub mikserem), nie krócej jednak niż 7 minut. Gładkie, elastyczne ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieprzy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną. A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :) Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois Sałata z serem blue, porem i awokado Pilaf z królikiem w jarmużowej panierce Gulasz z ośmiornicy z tabbouleh Curry z żabnicą Nie zabrakło również jak zawsze dobrej zabawy
Malinowe PocałunkiCiasto z dodatkiem ziemniaków... Brzmi ciekawie, prawda? ;) Mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste. Długo zachowuje świeżość, idealne z kubkiem mleka lub filiżanką mocnej, aromatycznej kawy. Najlepiej smakuje właśnie w taką pogodą, gdy za oknem szaro i deszczowo ;) Aż chciałoby się przenieść w jakieś inne miejsce, może w góry? Tak, to dobry pomysł, tym bardziej, że teraz można znaleźć szereg ciekawych ofert
Domowa cukiernia EwyDzisiejszy dzień zaczęłam w bardzo dobrym nastroju, bo od pysznego, typowo jesiennego śniadania. Obudziłam się ze świadomością, że w piekarniku czekają na mnie upieczone wczoraj wieczorem knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które
healthy dreamsszczyptę sody, kakao oraz łyżkę dobrego oleju rzepakowego, całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Małą patelnię delikatnie smarujemy olejem, rozgrzewamy po czym zmniejszamy płomień na mały i wlewamy połowę masy. Placek smażymy do momentu pojawienia się bąbli, po czy ostrożnie przewracamy go na drugą stronę. Podobnie postępujemy z drugą porcją ciasta. Placki podajemy z pociętymi bananami. Wierzch
Słodkie okruszkisosem i kapustą kiszoną, kawałek dobrego mięska ... - obiad pierwsza klasa. SKŁADNIKI: 2 jajka 10 średnich ziemniaków 1/2- 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól WYKONANIE: 5 ziemniaków gotujemy i przekręcamy w maszynce na najmniejszych oczkach, pozostałe surowe ziemniaki również przekręcamy przez maszynkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną i jajka, wyrabiamy, aż ciasto odchodzi od ręki, ale jest
Kuchnia Beatyobiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską chorizo, dodatek sera mozzarella przełamał jej pikantność a oliwki kalamata z suszonymi pomidorami tylko dodały jej smaku, oczywiście jeśli ktoś nie lubi z powodzeniem można z nich zrezygnować. Składniki: Ciasto na dwie duże pizzy: ½ kg mąki
Wanilia i KardamonOrzeszki", że dobre są -każdy wie:) Zazwyczaj nadziewam je masą z orzechów włoskich, ale tym razem postanowiłam wykorzystać do tego celu krem przypominający w smaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych
Maślane ciasteczkoswojej drodze, takich dobrych jak Ona. Poniżej idealna pizza oraz piękne aranżacje mieszkania i dekoracje stołu - idealne na przyjemne babskie spotkania :) od WESTWING Home and Living Na rozczyn: 20 g świeżych drożdży łyżeczka syropu klonowego lub miodu albo syropu z agawy 2 pełne łyżki mąki gryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki
Bon Appetit Małgorzatyksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć
Powiedz dietom nieSkładniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło
W kuchni u Monikiciepłe, ale nie gorące (jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż
Rozpustne gotowanieGdy goni nas czas a chcemy zrobić dobre wrażenie kulinarne, potrzeba dobrego pomysłu od A do Z. 30 minut to doskonały czas by zrobić proste
Kuchnia PROzdrowotnaogromnych ilościach do marynat, ciast itp., ale na surowo nikt się nie odważy jeść :) Ja nawet jak uciapię palca miodem to idę opłukać, nie oblizuję :) Mój syn miód wyczuje na odległość, a tu? A tu miodu nie czuć, jest słodko i przyznam się, spróbowałam na surowo i powiem, że no no, całkiem dobry :) Czyżby w życiu Blondynki następował progres
Blondynka Gotujezimne dni. A my mówimy dobre jedzenie ! Specjalnie na osłodę tego dnia przygotowaliśmy dla Was super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki
vegetaniezimy, na powitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa
KUCHARNIAnimi trochę zachodu, to prawda. Dobre faworki są wymagające. Jeśli chcecie uzyskać przepyszne, kruche, rozpływające się w ustach „chruściki” musicie trochę się z nimi pomocować, ale zapewniam, że efekt wynagrodzi Wam cały włożony w nie trud! Przez ten trud zawsze śmiejemy się, że to są faworki „fit” bo ilość kalorii spalona przy tłuczeniu ciasta na przysłowiowe kwaśne jabłko pozwala
maniapieczeniaprzepis, babeczki okazują się być bardzo smakowite. Są dobrym pomysłem na śniadanie do pracy. Zdecydowanie muszę zagłębić się w przepisy muffinek na słono.Składniki (9 babeczek):230g mąki pszennej (może być orkiszowa)1 łyżeczka proszku do pieczenia60ml oliwy170ml mleka1 jajko80-100g startego parmezanu lub grana padano125g cukinii (gdy dawałam 350g ciasto się nie upiekło)1 łyżka suszonego tymiankupieprz
W kuchni wieczoremPamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek startej skórki i 175 ml soku)300 ml śmietany kremówki1 kostka gorzkiej czekolady bardzo dobrej jakości+ foremka do tarty o średnicy
Gotowanie to kochaniepiec do 250 stopni i włożyłam ciasto na 10-15 minut z parą. Po tym czasie wypuściłam parę, zmniejszyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze około 30 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.Chleb nie był super wyrośnięty, ale po przekrojeniu okazało się, że nie ma śladu zakalca a w smaku jest równie dobry jak te o których nie zapomniałam
Z butelką mleczka w tle